bloembol-7April is de maand waarin we volop kunnen genieten van alle soorten voorjaarsbloeiende bloembollen. Een mooie voorjaarstuin met ontluikend groen aan bomen en struiken. Daaronder en omheen de frisse kleuren van de voorjaarsbollen en vroegbloeiende vaste planten.

Omdat het voorjaar zo’n bijzonder seizoen is, wordt het steeds meer bij het tuinseizoen getrokken. Tuineigenaren stellen hun tuin de laatste jaren in deze periode steeds vaker een aantal dagen open.

Op een mooie voorjaarsdag is een tripje naar één van de open tuinen of kwekerijen zeer de moeite waard.

Deze maand worden er door het hele land ook speciale bollenroutes georganiseerd.

Tuinbeurzen

bloembol-67e Internationale bloembollententoonstelling

Bij onze zuiderburen, aan de rand van Brussel, is het park rondom kasteel Groot-Bijgaarden omgetoverd in een groot bloemenveld. Meer dan 1 miljoen bloembollen zijn door de medewerkers van het kasteel handmatig geplant. Er zijn 500 verschillende soorten bloembollen te bewonderen. Daaronder bevinden zich al ongeveer 300 verschillende tulpen. Ook binnen, in de verschillende gebouwen die zich in het park bevinden, is van alles te beleven. Dus ook bij minder weer, een bezoek meer dan waard.

Datum: 3 april t/m 6 mei 2010

Voor meer informatie: www.kasteelgrootbijgaarden.be

Pulmonaria in de gloria

Onder deze prachtige naam zet kwekerij Bastin in het paasweekeinde de vaste plant Pulmonaria in het zonnetje. Een prachtige bodembedekker, ook bekend onder de Nederlandse naam Longkruid. Op de kwekerij nu ook een groot assortiment Paeonia (Pioenen).

Datum: 3, 4 en 5 april 2010

Voor meer informatie: www.bastin.nl

Fair aan de Maas

Vlak bij de prachtige Binnenmaas wordt voor de vijfde maal deze drie-daagse fair georganiseerd. Een heel sfeervol evenement met alles op het gebied van tuinen en tuinieren, maar ook veel aanbod op het gebied van wonen, kunst en sieraden.

Datum: 16 t/m 18 april 2010

Voor meer informatie: www.fairaandemaas.nl

Huis & Tuin Fair

De beurs wordt dit jaar voor de eerste keer georganiseerd. Op het sfeervolle terrein worden Pagodetenten geplaatst en er is een uitgebreid aanbod aan (veelal lokale) standhouders, die hun producten en/of diensten aanbieden.

Datum: 23 en 24 april 2010

Voor meer informatie: www.huistuinfair.nl

bloembol-5Speciale tuindagen

De Keukenhof
De bekendste bollentuin van Nederland (zeker onder de buitenlandse toeristen!) is natuurlijk De Keukenhof in Lisse. Deze maand gaat de tuin weer open. Naast de overweldigende bloei van de lentebollen is er ook veel aandacht voor kunst in de tuin.
Datum: 18 maart t/m 16 mei 2010
Voor meer informatie:
www.keukenhof.nl

Bollenroute Noordoostpolder

Een bewegwijzerde route van ca. 100 km. brengt u langs ruim 1000 hectare bloeiende tulpen. Onderweg kunt u diverse bedrijven bezoeken, die speciaal voor de bezoekers van de bollenroute hun poorten openen. Vier langs de route gelegen particuliere boerderijtuinen (De Stekkentuin (Espel), De tuinen van Lipkje Schat, de Goldhoorn Gardens en De Pegasushof (alle drie in Bant)), hebben ook een speciale voorjaarsopenstelling. Naast de bloembollen zijn ook vroegbloeiende vaste planten te bewonderen.

Datum: 17 april t/m 2 mei 2010

Voor meer informatie: www.tulpenfestival.nl

bloembol-1Oost-Groninger Bollenroute

Wegens gebleken succes is er ook dit jaar weer een speciale openstelling van vier tuinen in Oost-Groningen. De Stonefarm (Stadskanaal), City Channel Garden (Stadskanaal), Tuinfleur (Oostwold) en Wubsbos (Winschoten) zetten deze maand hun tuinpoort drie zondagen open om de prachtige voorjaarsbloei met het publiek te delen.

Datum: 11, 18 en 25 april 2010

Voor meer informatie: www.dewesterwoldsetuinen.nl

Bloembollendag in de tuinen aan de kust

De provincie Zeeland is rijk aan prachtige tuinen. Twee daarvan stellen hun tuin deze maand één dag open voor publiek. De Romantische Rozentuin en de Ecologische cottagetuin, beide gelegen in Oostkapelle, laten zien hoe prachtig voorjaarsbloeiende bloembollen combineren met de vroegbloeiende vaste planten.

Datum 24 april 2010

Voor meer informatie: www.tuinenaandekust.nl
1
Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Wies Voesten
Gast

Geachte redactie, bij deze zou ik onderstaande tuinevenement willen opgeven als tip voor uw “speciale tuindagen in juni” Misschien dat u hiervoor eenplekje vrij heeft. Alvast bedankt en…………. mocht u zelf toevallig een keer in de buurt komen: u bent van harte welkom in de Noordoostpolder-tuinen Tuinieren in Flevoland. Op zaterdag 12 en zondag 13 juni willen vier tuineigenaren in de Noordoostpolder, liefhebbers laten genieten van hun zelfontworpen en –aangelegde boerderijtuinen. Unieke plantencollecties in uitgekiende kleurrijke harmonieuze borders, stijlvolle vijvers met oog voor detail, strak geschoren hagen, gezellige prieeltjes en zitjes: u komt het allemaal tegen in deze bijzondere poldertuinen,… Lees verder »