Een appelboom snoeien, de standplaats voor fruitbomen

Voordat we in gaan op het onderwerp appelboom snoeien, allereerst iets over de standplaats van appelbomen en fruitbomen in het algemeen. Vroeger stonden de hoogstamfruitbomen in de boomgaard wel 7 m of meer uit elkaar. Tegenwoordig zijn onze tuinen vaak van bescheidener afmetingen en hebben we geen aparte fruittuin. We mogen natuurlijk blij zijn met de ontwikkeling van de handzamere halfstam-‚ struiken spilvormige fruitbomen en de moderne appelen perenrassen die zich door snoeien gemakkelijk in allerlei vormen laten dwingen. We kunnen er nu goed bij en ook in kleinere tuinen kan de boom tot volle wasdom komen.

Wanneer een appelboom snoeien

appelboom snoeienJe kunt appelbomen twee keer op jaarbasis snoeien:

  • Appelboom snoeien in februari: Aan het einde van de winter in februari snoei je oude takken weg en spaar je de kortloten. Dit is het bloesemhout dat zo belangrijk is.
  • Appelboom snoeien in juni. In juni kun je de bomen nog een keer snoeien. Als gevolg van de snoeibeurt in februari produceert de appelboom veel waterlot. Deze takken groeien razendsnel en recht omhoog. Trek deze takken weg zodat het niet terugkomt.

Snoeiperiode fruitbomen

Een appelboom snoeien kun je dus het beste doen in de winter, begin februari tot eind maart, of in Juni. Je kunt beter niet eerder snoeien dan februari omdat de bomen dan gevoeliger zijn voor ziektes. Denk aan vruchtboomkanker. Deze ziekte kan de stam en takken aantasten en verspreidt zich met name in de wintermaanden november en december. Snoei altijd tijdens droog weer en niet gedurende strenge vorst.

Algemene regels voor de snoei van appelbomen en fruitbomen

Het snoeien van een appelboom is erg belangrijk. Wanneer de boom niet wordt gesnoeid dan blijft de boom groeien, maar produceert hij geen appels. Om er voor te zorgen dat de appelboom zoveel mogelijk appels produceert moet je ervoor zorgen dat de boom veel bloesemhout maakt. Dit zijn korte takken met veel bloemknoppen en weinig groeiknoppen. Knip deze dus niet weg!

Zorg dat 3 tot 4 gestel- of vormtakken van de fruitboom per etage goed in de rondte verspreid staan en nooit recht boven elkaar. Houd de boom open; zorg voor een optimale belichting. Hoe schuiner, verticaler, een tak staat ingeplant, hoe harder hij groeit, hoe dikker hij wordt en hoe later hij vrucht draagt. Hoe horizontaler de takstand, hoe eerder de boom tot bloemen vruchtvorming overgaat.

Door het snoeien op ogen die naar buiten en beneden zijn gericht, worden scheuten in een horizontale groeistand gedwongen. Snoei nooit takken en twijgen die al horizontaal staan of die naar beneden groeien. De groei is bij deze takken ‘rustig’ en de takken gaan al tot vruchthoutvorming over. Snoei het rughout, dit zijn de twijgen en takken op de bovenkant van de vruchtdragende takken, helemaal weg, ook al dragen ze bloemknoppen. Snoei altijd boven een oog dat naar de buitenkant van de boom gericht is.

Het rughout wordt helemaal weggesnoeid, omdat het, eenmaal in blad en met bloesem en vrucht, de er direct onder liggende tak volledig in de schaduw zou zetten. Zo zou de rest van het fruit niet kunnen rijpen en de zon niet tot in het hart van de boom kunnen doordringen.

Scheuten die op de stam ontspringen en die niet als gesteltak aangehouden worden, moet u in een jong stadium verwijderen. Hierdoor hoeft u later geen grote wonden te maken.

Beginnen bij het begin

Bron: de Fruithof / fruitpluktuin.nl

Bron: de Fruithof / fruitpluktuin.nl

Voordat je gaat snoeien kijk je eerst naar de boom op een afstand en bepaal je hoe je de boom ongeveer in model wilt hebben. Hou het natuurlijke model van de boom in stand, maar waar nodig kun je de boom hier en daar wat bijsnoeien. Snoei een tak zo dicht mogelijk bij de stam, maar niet té dicht. Anders wordt het snijvlak en de snijwond te groot, deze mag ook nooit tegen de stam van de boom komen.

Knip dikke oude takken weg en laat de kortloten in tact. De kortloten zijn het bloemhout. Kijk goed wat de bloemknoppen en bladknoppen zijn. Een bloemknop staan als het ware op een tak en bladknoppen liggen als het ware op een tak. Weet je het niet zeker? Snoei dan pas in het voorjaar, dan zijn de eerste knoppen in de boom die groen worden altijd bloemknoppen. Bladknoppen worden vaak een week of twee later pas groeien. Stel het snoeien dan uit tot dit moment. Laat bij het snoeien een aantal waterloten, de rechte jonge takken, staan. Op deze takken ontstaan het jaar erop de nieuwe bloemknoppen.

Je herkent een appelboom aan de voornamelijk horizontaal groeiende takken. Andere fruitbomen, zoals bijvoorbeeld de perenboom, heeft vooral verticale takken. Handig om te weten voor als je de juiste boom wil gaan snoeien of wilt kopen!

Uitdunnen van de appelboom

Om te bepalen welke takken je nou eigenlijk moet snoeien kun je in de regel het makkelijkste kijken naar de takken die tegen elkaar aan schuren. Van deze takken snij je de zwakste tak weg en laat je de sterkste tak in tact. Snij ook de takken die van buiten naar binnen groeien af, tenzij ze bloemen of vruchten dragen.

Als je hele dikke takken hebt dan kun je deze het beste in twee delen afzagen. Begin op zo’n 10 tot 25 centimeter van de stam met het afzagen van de tak. Vervolgens hou je de zogeheten kapstok over welke je zo dicht mogelijk bij de stam afzaagt. Hierdoor kun je het snijvlak zo klein mogelijk houden, maar voorkom je ook scheuren van de tak tijdens het zagen door het gewicht van de enorme tak.

Je weet nu hoe en wanneer je je appelboom moet snoeien, hopelijk kun je jaren van jouw appelboom genieten en er even lang vrij letterlijk de vruchten van plukken! Heb je vragen, tips, advies of opmerkingen? Geef dan zeker even een reactie onderaan dit artikel!

1 Reactie

  1. Bedankt voor het plaatsen van deze heldere uitleg 🙂
    Wij hebben sinds dit jaar zelf ook een tuin waar we het in verbouwen.. Veel leren maar dat maakt het extra leuk.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *