Afvoer ontstoppen

Loopt het water van uw spoelbak niet snel genoeg of zelfs helemaal niet weg dan is de kans groot dat u met een verstopte afvoer zit. U kunt natuurlijk opteren om uw afvoer te ontstoppen met behulp van een professioneel en chemisch ontstoppingsmiddel. Toch kunt u ook op een aantal andere manieren uw afvoer ontstoppen.

De ontstopper gebruiken

Een afvoer ontstoppen, kan vaak heel eenvoudig door het gebruik van een klassieke ontstopper die het vuil in uw sifon zal lostrekken. Brengt wat tape aan op het overloopgat van uw spoelbak en zorg voor een dun laagje water in uw spoelbak. Zet nu de ontstopper over het afloopgat en zorg dat de nappen van de ontstopper zich stevig vastzuigen. Maak nu enkele pompende bewegingen zodat de sifon onder druk komt te staan en de prop vuil kan losgerukt worden. Spoel nadien door met water.

De sifon bekijken

Vooraleer naar een ontstoppingsmiddel te grijpen, kunt u zich ook eens onder de spoelbak begeven om de sifon en aansluitende buizen te reinigen. Om onaangename geurtjes te vermijden zet u best even het raam open. Zorg ook voor een emmer onder de sifon omdat er waarschijnlijk ook wat water zal lekken. Schroef de sifon nu met de hand of met een tang los en verwijder alle vuil en water. Bekijk ook even de buizen die aangesloten zijn op de sifon en verwijder ook daar mogelijk vuil. Schroef alles terug vast en test of u de afvoer kon ontstoppen. Loopt het water nog steeds traag dan bevindt het probleem zich verderop in de leiding.

Met een ontstoppingsveer werken

ontstoppingsveer

Om de verdere leidingen van de afvoer te reinigen en zo de afvoer te ontstoppen, kunt u ook gebruik maken van een ontstoppingsveer. U schroeft hiervoor de sifon los en steekt de ontstoppingsveer in het gat van de afvoer. Met trekkende en duwende bewegingen van de ontstoppingsveer probeert u nu de buizen verderop vrij te maken. Steek de ontstoppingsveer zo diep mogelijk. Monteer alles netjes terug op zijn plaats en test door water in de spoelbak te laten lopen. Helpt ook het ontstoppingsveer niet dan kunt u best een chemisch ontstoppingsmiddel proberen of de hulp van een loodgieter inschakelen.

Verstopte grondleidingen

Een grote ontstoppingsveer is ook bruikbaar voor verstopte grondleidingen. Hij moet via een putje in de leiding worden gebracht. De standleiding, het verticale deel van het grondleidingsysteem, bevindt zich binnen of buiten het huis.Als deze leiding verstopt is, kunt u het best een ontstoppingsstuk openen en dan of met een ontstoppingsveer, of met een rioolreinigingsveer de verstopping te lijf gaan.

Rioolreinigingsveer

Deze wordt gebruikt als de verstopping zich tussen twee ontstoppingsstukken (de ene vol, de andere leeg) bevindt. Hij bestaat uit een lange Veer op een haspel, of losse veerstukken die in elkaar worden geschroefd. Verder horen er allerlei koppen bij: zuigers om de verstopping door de buis te duwen, schrapers om hem terug te trekken en wormschroeven of Wieltjes om hem los te maken. Ga, zodra u een leeg ontstoppingsstuk hebt gevonden, terug naar het laatste volle.

Begin daar met een wormschroef en twee veerstukken en steek die naar beneden in het ontstoppingsstuk. Duw de veer op de tast door de onderkant van het ontstoppingsstuk in de buis daaronder.Voeg zo nodig nieuwe veren toe en draai alleen met de klok mee,anders schroeft u ze los. Ga door tot er water in het lege ontstoppingsstuk loopt en gebruik dan de schraper en de zuiger om de buis helemaal vrij te maken.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties