9 tips voor een schone en kraakheldere vijver

Met name hardnekkige draadalgen kunnen een vijver snel veranderen in een slagveld. Toch is het niet al te moeilijk om een vijver schoon en helder te krijgen en te houden ondanks de soms vasthoudende, kleverige groene dingen. En het is zeker de moeite waard, want niets anders in je tuin geeft meer vreugde en ondersteunt ook nog eens dieren in het wild. Van vogels tot libellen, salamanders en kikkers. Daarom 9 essentiële tips voor het verzorgen van vijvers in het voorjaar.

  1. Verminder vuil (organisch materiaal zoals bladeren op de bodem van het vijver), dat voedingsstoffen toevoegt aan het water als het vergaat en daardoor de algengroei kan "voeden". Ik doe dit altijd zodra het ijs op het vijver het toelaat - meestal in maart - met behulp van een net. Overtollige voedingsstoffen kunnen ook in vijvers terechtkomen in de vorm van afvloeiing van kunstmest. Heeft u bloempotten naast een vijver, of wordt het aangrenzende gazon bemest? Let er op dat dit niet in het water kan komen!
  2. Voeg gerstestro aan uw vijver toe - of het nu gaat om stro dat is gevuld met een drijvend sachet-achtige netzak of om een ​​van de nieuwere extractproducten (pellets, poeders - en zelfs vloeistoffen). Gerstestrooisel helpt het water onaangenaam te maken voor algen. De in zakjes verpakte sachets gaan ongeveer zes maanden mee, de andere producten een kortere tijd.
  3. Niet-toxische additieven kunnen helpen. De laatste twee jaar heb ik geëxperimenteerd met giftige en / of biologische additieven (vloeistoffen of poeders). Afhankelijk van de formule kunnen ze helpen deeltjes uit het water te laten bezinken of enzymen en "nuttige" bacteriën toe te voegen. Ik heb hier goede ervaringen mee Volgens de aanwijzingen op het etiket moet dit periodiek gedurende het hele seizoen worden toegevoegd.

Let op: Het water verversen werkt in de meeste gevallen niet en kan zelfs averechts werken. Werk aan het verbeteren van wat je hebt, consequent waakzaam blijven en dingen aanpassen gedurende het seizoen.

  1. Beluchten van het water (bijvoorbeeld door een kleine waterval) kan helpen bij het bestrijden van sommige soorten algen, helaas niet allemaal, en heeft om verschillende andere redenen de voorkeur boven stilstaand water. En wie houdt er niet van het geluid van klaterend water?
  2. Zorg voor schaduw op het water (ten minste een derde van het oppervlak zeggen sommige experts). Vijvers in de volle zon zullen het meest uitdagend zijn om te schoon te houden, algen kunnen hier weelderig groeien. Schaduw kan worden gerealiseerd door het planten van struiken of grassen of andere "voorwerpen" die u naast uw vijver kunt plaatsen en schaduw werpen op het water.  Maar nog belangrijker en eenvoudiger:
  3. Drijvende waterplanten verduisteren het vijveroppervlak (en sommige helpen ook bij de algehele gezondheid van water, naast het blokkeren van licht dat algen zou stimuleren). Waterplanten zijn essentieel. Ik hou bijvoorbeeld van de kleine kroosvaren, maar misschien heb je liever grote waterlelies met grote bladeren.
  4. Als er drijvende schuimende of draderige algen voorkomen, verwijder deze dan onmiddellijk. Je kunt een net gebruiken, maar ik doe het met de hand en beweeg in een draaiende beweging om het in bosjes te verzamelen.
  5. Span in de herfst een net boven het oppervlak (of toch niet?) Deskundigen adviseren om in het najaar een net over de vijver te plaatsen om te voorkomen dat vuil in de vijver komt. Maar kikkers, vogels en andere vijverbezoekers hebben hier bezwaar tegen en kunnen mogelijk zelfs gewond raken.
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties