5 planten voor in de slaapkamer die zorgen voor een goede nachtrust!

Kun je regelmatig moeilijk in slaap komen of word je gedurende de nacht vaak wakker? Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het plaatsen van bepaalde planten een positieve werking heeft op je nachtrust. Planten zouden bijvoorbeeld zorgen voor een verbetering van de luchtkwaliteit en een vermindering van stress. Ben je benieuwd welke soort planten je het best in je slaapkamer kunt zetten om voortaan beter te slapen? In dit artikel hebben we een overzicht gemaakt van 5 planten die hiervoor geschikt zijn!

Waarom bevorderen planten de nachtrust

Doordat sommige planten de lucht in je slaapkamer zuiveren of een rustgevende geur afgeven, kun je door deze planten in je slaapkamer te zetten doorgaans sneller in slaap vallen en langer doorslapen. Hoewel je de planten in je slaapkamer het best zo dicht mogelijk bij je bed kunt plaatsen, is dit niet noodzakelijk. De meeste zuiverende planten hebben namelijk voldoende capaciteit om de lucht in de gehele slaapkamer te zuiveren. Sommige planten, waaronder de lavendelplant, groeien buiten een stuk beter. Je kunt in dat geval de plant beter pas in de avond in je slaapkamer zetten.

Welke planten bevorderen de nachtrust?

Van de onderstaande 5 planten is door middel van wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat ze kunnen zorgen voor een betere nachtrust.

1. Zuiverende werking van Aloë Vera

Laten we meteen beginnen met één van de populairste planten voor in de slaapkamer. Niet alleen ziet de Aloë Vera er prachtig uit, ook biedt deze plant verschillende gezondheidsvoordelen. Doordat de Aloë Vera ’s nachts zuurstof afgeeft en daarnaast de lucht in de kamer voortdurend zuivert, heb je altijd frisse lucht in je slaapkamer. Extra zuurstof en zuivere lucht in je slaapkamer helpen daarnaast ook tegen slapeloosheid. Bijkomend voordeel van de Aloë Vera is dat deze plant om vrijwel geen onderhoud vraagt. Zelfs als je geen groene vingers hebt, zal het verzorgen van deze plant geen enkel probleem voor je zijn. Wil je meerdere Aloë Vera planten in je kamer? Dan kun je ze ook eenvoudig zelf stekken.

Slaapkamerplanten voor een goede nachtrust
Wil je meerdere Aloë Vera planten in je kamer? Dan kun je ze ook eenvoudig zelf stekken.

ZynesFlora - Aloë Vera

★★★★★
17,95
Bol.com
as of 19 december 2023 12:31

Kenmerken

Hoogte 40 cm
Volgroeide hoogte 40 cm
Diameter 10,5 cm

Hoogte: 40 cm | Ø 10,5 cm | Plaatsing: Zon | 1 stuk(s)

2. Rustgevende effecten van de lavendelplant

Wellicht heb je al wel eens gehoord dat lavendel rustgevend werkt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat lavendel de effecten van stress vermindert en je hartslag verlaagt. Doordat je door de geur van lavendel rustiger wordt, val je doorgaans sneller in slaap en word je gedurende de nacht minder vaak wakker. Lavendel is vaak verwerkt in rustgevende middelen die je bij de drogist koopt, maar het plaatsen van een lavendelplant in je slaapkamer zorgt in principe voor hetzelfde (en vaak zelfs een sterker) effect. Je kunt de lavendelplant het best op je balkon plaatsen en pas in de avond naar binnen halen. Deze plant groeit namelijk het best in de open lucht.

3 x Lavandula Munstead

17,01
Bol.com
as of 19 december 2023 12:31

Kenmerken

Hoogte 10 cm
Volgroeide hoogte 35 cm
Diameter 9 cm

Hoogte: 10 cm | Ø 9 cm | Plaatsing: Zon | 3 stuk(s)

3. Betere luchtkwaliteit door de jasmijnplant

Voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in de slaapkamer wordt vaak geadviseerd om een jasmijnplant in de slaapkamer te plaatsen. Net als de Aloë Vera plant, zuivert Jasmijn de lucht in je slaapkamer. Hierdoor val je doorgaans sneller in slaap en slaap je tevens dieper. Bijkomend voordeel van jasmijn is dat deze plant voor een heerlijke lucht in de slaapkamer zorgt. Daarnaast zorgen de prachtige witte bloemetjes van deze plant ervoor dat je slaapkamer direct een stuk sfeervoller wordt!

Slaapkamerplanten voor een goede nachtrust
Bijkomend voordeel van jasmijn is dat deze plant voor een heerlijke lucht in de slaapkamer zorgt

Toscaanse jasmijn 'Trachelospermum Jasminoides'

23,95
Bol.com
as of 19 december 2023 12:31

Kenmerken

Hoogte 60 cm
Afmetingen Afmeting: 60 cm

Hoogte: 60 cm | Plaatsing: Zon | 1 stuk(s)

4. Engelse klimop als prachtige zuiverende plant

Eén van de bekendste planten voor het verbeteren van de luchtkwaliteit is toch wel de Engelse klimop. Doordat de Engelse klimop om vrij weinig onderhoud vraagt, is dit ook een geschikte plant voor mensen die geen groene vingers hebben. De Engelse klimop is regelmatig terug te vinden in Nederlandse tuinen, maar steeds meer mensen kiezen er ook voor om deze plant ook binnen te laten groeien. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de Engelse klimop de luchtkwaliteit in je huis aanzienlijk kan verbeteren. Vooral voor astmapatiënten brengt de Engelse klimop daarom aanzienlijk wat gezondheidsvoordelen met zich mee. Bijkomend voordeel van de Engelse klimop is dat deze plant direct voor meer sfeer in je slaapkamer zorgt. Doordat deze plant enorm snel groeit, is het wel verstandig om de stengels regelmatig wat in te korten.

Slaapkamerplanten voor een goede nachtrust
Vooral voor astmapatiënten brengt de Engelse klimop daarom aanzienlijk wat gezondheidsvoordelen met zich mee

Hedera Helix 'Wonder' - Klimop

★★★★★
16,99
Bol.com
as of 19 december 2023 12:31

Kenmerken

Hoogte 25 cm
Diameter 13 cm
Afmetingen Afmeting: 13 x 30 x 25 cm

Hoogte: 25 cm | Ø 13 cm | Plaatsing: Half-schaduw | 1 stuk(s)

5. Sansevieria voor een betere nachtrust

In de loop der jaren zijn er steeds meer gezondheidsvoordelen van de sansevieriaplant bekend worden. Zo zou deze plant ervoor zorgen dat je minder last hebt van hoofdpijn, ademhalingsproblemen en oogirritaties. Verschillende onderzoeken hebben daarnaast de luchtzuiverende werking van de sansevieriaplant aangetoond. Aangezien zuivere lucht noodzakelijk is voor een goede nachtrust, wordt de sansevieriaplant regelmatig in slaapkamers geplaatst. In principe heeft de sansevieriaplant weinig nodig om te kunnen overleven. Met enige regelmaat een scheutje water is voor deze plant ruim voldoende. Als je ervoor kiest om een sansevieriaplant in je slaapkamer te plaatsen, dan heb je de keuze uit verschillende soorten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een geelachtige of groene variant.

Sansevieria 'Zeylanica' | Kamerplant in kwekerspot

★★★★★
19,50
Bol.com
as of 19 december 2023 12:31

Kenmerken

Hoogte 45 cm
Volgroeide hoogte 80 cm
Diameter 12 cm

Hoogte: 45 cm | Ø 12 cm | Plaatsing: Half-schaduw | 1 stuk(s)

Meer informatie

6 perfecte planten voor in je slaapkamer

Meer weten? Bekijk het filmpje voor extra inspiratie

1 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties