3 1 vote
Artikelbeoordeling

Wat is dopluis, een korte introductie

In Nederland komen verschillende soorten luizen voor, waaronder de wolluis, dopluis en de schildluis. De dopluis kan een wollig, wit uiterlijk hebben en wordt daardoor ook wel wollige dopluis genoemd. Deze kleine beestjes, met een lengte van zo’n 4 mm, zijn vrij lastig te bestrijden doordat deze luizen zich met hun schild beschermen. De dopluis nestelt zich op de bladeren van de plant en zuigt hier vervolgens alle voedingsstoffen uit. Het gevolg is dat de bladeren na verloop van tijd geel worden en zelfs kunnen uitvallen.

Verschil tussen een wolluis en dopluis

De wolluis en de dopluis worden nog wel eens met elkaar verwisseld. Toch zijn het verschillende beestjes. De dopluis is een benaming voor een aantal soorten bladluizen uit de familie Coccidea of dopluizen die weer tot de schildluizen behoren.

Dopluis soorten

Drie veel voorkomende soorten dopluis zijn: 

  • De platte dopluis (Coccus hesperidium L.) Komt het meest voor in potplanten waaronder: schefflera, varen, ficus, oleander, palmen, hibiscusen citrus. Ook vaak gezien op snijbloemen zoals anthurium, orchideeën (cymbidium), roos en gerbera. Deze dopluizen vind je vaak op de nerven en bladeren. Met name de platte dopluis zorgt voor veel honingdauw,
  • De halvebol dopluis (Saissetia coffeae)
    Deze dopluis vind je vaak op sierplanten zoals varens, ficus, oleander, orchidee, anjers en stephanotis. De soort nestelt zich vooral aan de onderkant van de bladeren in de buurt van de hoofdnerf.
  • De gewone dopluis (Parthenolecaniumcorni). Deze soort vind je op de stam en bladeren van siergewassen.

Hoe herken je een dopluis?

Het verschil uit zich in een aantal kenmerken. De wolluis kun je herkennen aan een waslaagje om zich heen. Bij dopluizen zit het schild vast aan het lichaam. Dopluizen scheiden honingdauw af, wat een kleverig laagje op je planten vormt. Wolluizen doen dit niet. Een plaag dopluizen kan er voor zorgen dat de plant zelf onvoldoende voedingsstoffen krijgt, hetgeen uiteindelijk weer van negatieve invloed is op de (eventuele) oogst. Wil je meer weten over de wolluis en hoe je deze kunt bestrijden? Lees dan hier meer over hoe je het beste wolluizen kunt bestrijden. Wij gaan in dit artikel verder met de dopluis, en gelukkig zijn er een aantal (natuurlijke) manieren om de dopluis effectief te bestrijden. We geven je een aantal handige tips!

Gewone dopluis (Parthenolecanium corni)

blank

Halvebol dopluis (Saissetia coffeae)

blank

 Platte dopluis (Coccus hesperidium L.)

Tip 1. Dopluis bestrijden op kamerplanten

Hoewel je dopluizen doorgaans eerder aantreft op buitenplanten, kunnen ze zich ook prima op de bladeren van kamerplanten nestelen. Op het moment dat je de dopluis ontdekt op één van je kamerplanten, dan is het van belang om deze plant een stuk van de andere kamerplanten te zetten. Hiermee voorkom je in ieder geval dat de andere kamerplanten ook worden aangetast. Gebruik vervolgens een verstuiver met daarin één van de natuurlijke middelen uit de volgende tips om de dopluis op de aangetaste plant te bestrijden. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen voor het bestrijden van dopluizen kunnen indien deze methoden niet werken uitkomst bieden. 

Tip 2. Dopluis bestrijden met afwasmiddel

Een van de makkelijkste manieren op dopluis te bestrijden is het gebruik van afwasmiddel. Hoewel afwasmiddel zowel voor de plant als voor mensen niet giftig is, is het voor de dopluis wel degelijk giftig. Doe een aanzienlijke hoeveelheid water in een verstuiver en voeg hier een flinke scheut afwasmiddel aan toe. Het is wel aan te raden om te kiezen voor een natuurlijk afwasmiddel, want dit breekt een stuk sneller af. Schud het mengsel voor gebruik goed en breng het vervolgens aan om de aangetaste bladeren. Je mag hierbij direct op de dopluizen spuiten, maar het is ook aan te raden om de andere delen van de plant (preventief) te besproeien. Vergeet ook niet om de onderkant van de bladeren te behandelen, want ook daar zitten dopluizen graag. Je mag de bestrijding met afwasmiddel regelmatig herhalen totdat je geen dopluizen meer aantreft. Nadat alle dopluizen verdwenen zijn, is het aan te raden om de plant alsnog enkele keren goed in te spuiten. Hiermee kun je voorkomen dat de dopluis je plant binnen de kortste keren weer weet te vinden.

Tip 3. Dopluis bestrijden met koude koffie

De dopluis is ook prima te bestrijden door de aangetaste bladeren met koude koffie te begieten. Je kunt aan de koude koffie eventueel wat extra water toevoegen op het moment dat je meerdere planten hiermee wilt begieten. Koude koffie is ook een natuurlijke oplossing voor het bestrijden van dopluis en heeft in principe geen negatieve gevolgen voor de gezondheid van je plant. Je mag de bestrijding met koude koffie dus ook gerust een aantal keer herhalen, totdat je geen dopluizen meer aantreft.

Tip 4. Wollige dopluis bestrijden met knoflook en uien

Aangezien knoflook en uien giftig zijn voor (wollige) dopluizen, werkt het gebruik hiervan voor het bestrijden van deze beestjes erg goed. Laat ongeveer 1 liter water koken en voeg hier een aantal teentjes knoflook en een aantal uienringen aan toe. Laat het geheel vervolgens nog een aantal minuten koken en laat het geheel dan afkoelen. Voeg tot slot nog een flinke scheut afwasmiddel aan het mengsel toe en giet het in een verstuiver.

Omdat de bladeren van sommige planten kunnen reageren op het mengsel, is het aan te raden om eerst een aantal onopvallende bladeren te besproeien. Als je na 1 tot 2 dagen nog geen schade aan het blad ziet, dan kun je de gehele plant met het mengsel inspuiten. Zie je wel schade aan het blad? Dan kun je het mengsel nog wat verdunnen door er extra water aan toe te voegen. Je mag het mengsel direct op de dopluizen sproeien, maar het is aan te raden om ook de rest van de plant goed te besproeien.

Vergeet niet om de onderkant van de bladeren, de stengels en de bladstelen van de plant goed in te spuiten, want hier nestelen dopluizen zich erg graag. Als je ziet dat de dopluizen na een aantal dagen nog steeds niet verdwenen zijn, dan kun je de plant opnieuw met het mengsel besproeien. Aangezien knoflook, ui en afwisselmiddel niet giftig zijn voor planten, kun je de bestrijding gerust langere tijd voortzetten.

blank

Tip 5. Woldopluis bestrijden met Spruzit-R

Heeft het bestrijden van de woldopluis met natuurlijk middelen vooralsnog geen zit gehad? Dan kun je ervoor kiezen om (licht) chemische middelen in de zetten. Vooral het middel ‘Spruzit-R’ werkt goed voor het bestrijden van wollige dopluizen. Door gebruik te maken van Spruzit-R bestrijd je niet alleen de dopluizen, maar ook andere ongewenste insecten.

Kort samengevat

In Nederland komen verschillende soorten dopluizen voor, waarvan sommige een wollig uiterlijk hebben. Dopluizen onttrekken voeding uit de bladeren van planten, wat als gevolg heeft dat de plant zelf onvoldoende voeding krijgt om te overleven. Er zijn verschillende manieren om de dopluis te bestrijden, waarbij je de keuze hebt uit natuurlijke en chemische bestrijdingsmiddelen. Door de (kamer)plant te besproeien met een mengsel van water, knoflook, ui en afwisselmiddel, zorg je ervoor dat de dopluis binnen enkele dagen van de plant is verdwenen. Zeker wanneer je bladluis op een kamerplant aantreft is het onverstandig om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Zet allereerst de kamerplanten een stuk uit elkaar, zodat de andere planten niet aangetast kunnen worden. Besproei vervolgens de aangetaste plant goed met een natuurlijk mengsel, waarbij je kunt kiezen uit een mengsel van water en afwasmiddel of water, afwasmiddel, knoflook en ui. Herhaal de bestrijding na een aantal dagen als je ziet dat er nog steeds dopluizen op de plant zitten.

Albert

Hovenier

Hou me op de hoogte
Abonneren op
guest
khk
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
3 1 vote
Artikelbeoordeling