4 groenblijvende klimplanten voor in de tuin

Groenblijvende klimplanten

In de winter staat de achtertuin zonder groenblijvende klimplanten er vaak maar somber bij. De meeste planten zijn na de zomerperiode volledig uitgebloeid en worden tegen het eind van het najaar al helemaal dor. Toch zijn er verschillende manieren om je tuin gedurende het hele jaar door groen te houden. Wil jij het liefst ook het hele jaar door kunnen genieten van prachtige groene planten in je tuin? We hebben een handig overzicht gemaakt van 4 prachtige groenblijvende klimplanten! Op zoek naar winterbloeiers? We schreven eerder al eens over de Hamamelis en de Winterakoniet.

Groenblijvende klimplanten: De klimop - Hedera Helix

Eén van de bekendste klimplanten is toch wel de klimop. Het voordeel van de klimop is dat je ze in principe gedurende het hele jaar kunt planten en dat ze gedurende het hele jaar hun mooie groene kleur behouden. In de zomermaanden moet je de klimop echter wel met enige regelmaat onderhouden. Deze klimplant kan onder de juiste weersomstandigheden namelijk flink gaan woekeren. In principe kan je de klimop meerdere keren per jaar een flink stuk terugsnoeien, maar we raden aan om dit niet te doen als er vorst is.  Je kunt de klimop het best snoeien op een bewolkte dag, als er geen neerslag is gevallen. Op deze manier kun je voorkomen dat de bladeren van je klimplant verbranden.

Variëteiten en voorbeelden:

De groenblijvende clematis armandii / Bosrank

Net als de klimop, is ook de clematis armandii een groenblijvende klimplant. Je kunt dus de hele winter blijven genieten van prachtige groene kleuren in je tuin als je ervoor kiest om een clematris armandii te planten. In de zomermaanden groeien er prachtige witte bloemetjes uit deze klimplant, wat gegarandeerd voor extra sfeer in je tuin zorgt.

Het bloeiseizoen van de groenblijvende clematis armandii ligt tussen maart en april, dus al vroeg in het voorjaar zie je de eerste bloemetjes verschijnen. Net als bij de klimop is het belangrijk om de clematis armandii klimplant met enige regelmaat te snoeien. Hiermee voorkom je dat de plant gaat woekeren in je tuin.

De beste periode om deze klimplant te snoeien is direct na de bloei, rond mei. Je kunt voor het snoeien van de clematis armandii het best een bewolkte dag uitkiezen, waarop er geen neerslag is gevallen. Daarnaast wordt het ook afgeraden om klimplanten met vorst te snoeien.

Clematis armandii

★★★★★
19,42
Bol.com
as of 30 januari 2024 09:56

Kenmerken

Type plant Klimplant - Clematis
Kleur Groen | Wit
Standplaats Half-schaduw
Groenblijvend Ja

Plaatsing: Half-schaduw

Variëteiten en voorbeelden:

De groenblijvende kamperfoelie

Wil je in de zomer kunnen genieten van prachtige bloemen en in de winter gegarandeerd een groene klimplant overhouden? Dan is het planten van een kamperfoelie een goede optie. Net als de meeste andere klimplanten, kan de kamperfoelie enorm snel groeien. Dat betekent dat je deze klimklant een aantal keer per jaar een flink stuk moet terugsnoeien.

De beste periode om de groenblijvende kamperfoelie klimplant te snoeien ligt tussen eind maart en begin april. Tijdens het snoeien is het vooral belangrijk om de oude takken weg te snoeien. Daarnaast mag je ook de scheuten die erg lang zijn geworden een flink stuk terugsnoeien. Wees niet bang om te veel weg te snoeien, want de kamperfoelie zal in hetzelfde jaar weer gaan bloeien. Hoewel het voor de gezondheid van je kamperfoelie niet noodzakelijk is om te snoeien, raden we het toch aan dit te doen.

Lonicera Nitida 'Copper Glow' - Kamperfoelie

13,95
Bol.com
as of 30 januari 2024 09:56

Kenmerken

Hoogte 25 cm
Volgroeide hoogte 90 cm
Onderhoud Weinig
Meerjarige plant Ja

Hoogte: 25 cm | Ø 12 cm | Plaatsing: Zon | 1 stuk(s)

Variëteiten en voorbeelden:

Groenblijvende toscaanse jasmijn

De groenblijvende Toscaanse jasmijn is typisch zo’n klimplant waarvan je op basis van de naam niet zou verwachten dat die er in de winter ook nog groen bij zal blijven staan. Hoewel je alleen in de zomer kunt genieten van de prachtige witte bloemetjes die uit deze plant groeien, kun je in de winter nog steeds genieten van de mooie frisse groene kleur van de Toscaanse jasmijn.

Doordat de Toscaanse Jasmijn (ook wel sterjasmijn genoemd) in principe niet zoveel zonlicht nodig heeft, kun je deze klimplant ook prima inzetten als bodembedekker. Hoewel de Toscaanse Jasmijn temperaturen tot zo’n -17 graden prima kan overleven, vindt deze klimplant de koude oostenwind maar niets. Het is daarom verstandig om je sterjasmijn op een beschutte plaats te planten.

Je kunt de groenblijvende Toscaanse jasmijn het best direct na de bloei snoeien. Als je de klimplant niet zou snoeien, dan is de kans groot dat die gaat woekeren in je tuin. Een volgroeide Toscaanse jasmijn kan namelijk zo’n 4 meter hoog worden. Onder de juiste weersomstandigheden kan de Toscaanse jasmijn dusdanig snel groeien, dan je deze ook in de zomer nog een keer bij moet snoeien. Wees in ieder geval niet bang dat je een te groot gedeelte van de klimplant wegsnoeit, want voor je het weet zie je alweer nieuwe scheuten!

Variëteiten en voorbeelden:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties