11 x verticaal tuinieren ideeën, van een kleine ruimte naar een grote oogst!

Verticaal tuinieren is niets anders dan een verticale ruimte gebruiken om groenten (of kruiden of bloemen, zelfs wortelgewassen) te laten groeien. Meestal doet men dit met containers die aan een zonnige muur hangen. Traditionele tuinders hebben al eeuwenlang vergelijkbare dingen gedaan met klimplanten als pompoenen en bonen door hekjes te leiden. Verticaal tuinieren gaat nog een stap verder door juist niet-klimplanten een ruimte op de muur te geven. Verticale tuinen nemen minder ruimte in beslag, zijn gemakkelijker te oogsten en gemakkelijker te onderhouden. Ze hebben echter hun eigen beperkingen:

  • Je hebt zonnige muurruimte nodig
  • Als de planten te hoog worden gebouwd, kunnen ze moeilijk te onderhouden zijn. Maak ze niet groter dan dat je kunt handelen.
  • Het ondersteuningssysteem moet sterk genoeg zijn om het gewicht van alles te kunnen dragen.
  • De steunmuur moet veel vocht kunnen weerstaan. Je kunt polyethyleendoek gebruiken om een ​​dampremmende laag langs de achterkant van je tuin te creëren.

Dat gezegd hebbende, verticaal tuinieren is een van de meest vergevingsgezinde en flexibele tuinsystemen. Als u al een oogst uit containertuinen kunt krijgen, is verticale tuinen geen probleem. Daarom hebben wij een aantal verschillende manieren van verticaal tuinieren op een rijtje gezet om zelf te proberen het komende seizoen.

Minigarden Vertical - verticale tuin

Minigarden Vertical is een compleet 9 planten systeem dat is samengesteld uit 3 stapelbare vertical modules en een water opvang tray. Het systeem is geschikt voor alle denkbare vormen van verticaal tuinieren, zowel binnen als buiten. Gebruik het in de keuken als verticale kruidentuin, als indrukwekkende green wall in de woonkamer of als verticale moestuin op het balkon.

Voordelen

  • Kan binnen en buiten gebruikt worden.
  • Door een gepatenteerd afwateringssysteem wordt het overtollige (regen-) water automatisch afgevoerd naar de onderste tray.
  • Geschikt voor handmatige, semiautomatische en volledig automatische bewatering.
  • Dankzij het modulaire karakter van de losse modules kan het systeem ten alle tijden horizontaal en verticaal uitgebreid worden met extra Minigarden Vertical en/of Corner modules.
Verticaal Tuinieren

Hangende potten

Heel eenvoudig: een verticale tuinplek is slechts een bak vol aarde met drainagegaten en een plekje op de muur in de zon. Een deel van het hekwerk of een pallet zoals hier weergegeven kan een plekje bieden voor een klem die in de pot en de pallet kan worden geschroefd om ze te ondersteunen. Let er op bij het bouwen van uw verticale tuin dat het systeem de wind aankan.

Dakgoot systeem

Dit is een leuk idee om oude dakgoten opnieuw te gebruiken als tuinruimte. Het is net zoiets als een raamdoos. Zorg dat er voldoende ruimte tussen de gootsecties is om zonlicht tussen de gootsecties te krijgen. Zorg er ook voor dat er drainagegaten in de bodem van de goten geprikt zijn zijn zodat de planten geen wateroverlast krijgen en ook lagere niveaus voldoende water kunnen krijgen.

Verticaal Tuinieren

Nog meer dakgoot tuinen

Hier is nog een voorbeeld van een verticale tuin met een goot die aan de zijkant van een huis is bevestigd. Let er op dat er voldoende drainage is zodat de gevelbekleding niet beschadigd raakt. Dit is een ideale opstelling voor voor mensen die niet ver kunnen bukken.

Verticaal Tuinieren

Constructies voor klimplanten

Elke tuinman moet een traditioneel traliewerksysteem hebben om groenten te laten laten groeien. Je krijgt een veel grotere oogst uit deze planten, een schonere tuin en het is makkelijker om al die verborgen tomaten te vinden. Plaats het systeem op een plaats waar het de rest van je tuin niet beschadigt en zorg dat het sterk genoeg is om het gewicht van de planten te weerstaan. 

Verticaal Tuinieren

Minigarden ONE - verticaal tuinieren

Geen doe-het-zelf, maar als je verticaal tuinieren naar een ander niveau wilt brengen (zowel qua kosten als qua resultaten), kun je een tuintoren proberen zoals de Minigarden ONE. Minigarden One kan stand-alone geplaatst worden, maar ook in combinatie met Minigarden Vertical en Minigarden Corner & irrigatiesysteem om creatief een vegetale muur te starten of uit te breiden.

Verticaal Tuinieren

Verticale kruidenmuur

In dit vrij grote verticale "baksysteem" groeien kruiden zeer goed. U kunt speciaal ontworpen trays kopen die op deze manier voedsel kunnen planten. Als je het groter wil aanpakken zorg er dan voor dat je muur en bevestigingen sterk genoeg zijn om het gewicht van al dat materiaal te dragen!

Verticaal Tuinieren

Verticaal tuinieren met een pallet

Je kunt ook zelf aan de slag gaan met multiplex, worteldoek, een pallet en een nietpistool. Niet het multiplex op de pallet, wikkel vervolgens de achterkant, zijkanten en bodem in met worteldoek. Gebruik veel nietjes zoals getoond in de onderste rij van de afbeelding.

Verticaal Tuinieren

Vul alles met aarde en leg de pallet plat. Stop vervolgens de zaden, of bij voorkeur zaailingen, in de latten. Zodra de planten goed zijn geworteld (minimaal twee weken voor zaailingen), zullen ze stabiel blijven na het ophangen van de pallet. Het is geweldig om in het voorjaar te planten en ook ruimte vrij te houden voor zomergewassen.

Flessen kruidentuin

Hier is een voorbeeld van een kruidentuin met gerecyclede flessen. Ze zijn opgehangen aan dun touw om ze eenvoudig in de juiste positie te hangen. Misschien zullen sommige planten hun volledige grootte niet bereiken vanwege de kleine container, er zijn toch genoeg planten om kruiden voor een gezin te krijgen.

Woolly Pocket

Voor degenen die van levende wanden houden en een alles-in-één systeem willen, kun je niet fout gaan met Woolly Pocket. Deze nylon viltunits worden geleverd met gemakkelijk te gebruiken zakken voor ingepakte planten. Gemaakt van hoge kwaliteit 260 gr/mq vilt wat ervoor zorgt dat het water op ideale wijze wordt vastgehouden. Eenvoudig te monteren door middel van de voorgemonteerde lussen op uw terras, balkon, in de tuin, hek of schutting. 

Verticaal Tuinieren

Schoenen opbergsysteem

Ten slotte kun je altijd een schoenenzak aan een spijker hangen en deze met grond vullen. Simpel en een fantastisch resultaat. Schoenen opbergzakken koop je eenvoudig online en zijn vaak voordeliger dan kant en klare systemen. Enkele voorbeelden vind je hier, hier of hier.

Verticaal Tuinieren

Meer informatie

Handige tips voor verticaal tuinieren - Libelle Boer Tom

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties