16 tips om fruitvliegjes te bestrijden

Wil jij fruitvliegjes bestrijden? Wij begrijpen waarom! Fruitvliegjes kunnen erg vervelend zijn. Het zijn misschien maar kleine beestjes, maar als u de vliegjes hun gang laat gaan, heeft u al snel te maken met een ware fruitvliegjes plaag. Vooral met warm aanhoudend weer kunnen fruitvliegjes zich snel vermenigvuldigen en zit u al snel met honderden vliegjes opgescheept. één vrouwtje kan maximaal 700 eieren leggen in de vier weken die deel uitmaken van haar leven. Bij warm zomerweer kunnen deze eieren binnen een week veranderen in volwassen fruitvliegen. 

Foto header: Drosophila.jpg: Muhammad Mahdi Karimderivative work: Diliff, GFDL 1.2, via Wikimedia Commons . Photo has not been adjusted

Bovendien kunnen fruitvliegen bacteriën verspreiden die ziekteverwekkers bevatten. Om een besmetting te voorkomen, neemt u snel verschillende methoden om de vliegen te doden zonder uw planten te beschadigen. Helaas zijn fruitvliegjes vaak lastig om te bestrijden, omdat de beestjes zich snel vermenigvuldigen en dus snel weer terugkomen na bestrijding. Omdat het hanteren van één methode om de vliegjes te bestrijden vaak niet voldoende is, leest u in onderstaande paragrafen enkele andere maatregelen die u kunt nemen om uw huis in no-time fruitvlieg vrij te maken. Hoe kunt u het beste fruitvliegjes bestrijden?

Fruitvliegjes bestrijden, verwijder de bron van de fruitvliegjes

fruitvliegjes bestrijden 1
fruitvliegjes bestrijden? Een fruitvliegje is een zeer klein insect dat behoort tot de gele vliegen. Het vliegje leeft voornamelijk van zuivelproducten, dus ook van melk en kaas. Ook is het vaak te vinden in de omgeving van drink- en waterbronnen.

De fruitvliegjes zitten niet voor niets in uw huis: de vliegjes komen namelijk af op een bepaalde bron. Vaak is dit rottend voedsel of (oud) fruit. Het is belangrijk de bron van de fruitvliegjes in uw huis te ontdekken en deze te verwijderen, zodat deze bron van de fruitvliegjes niet langer nieuwe fruitvliegjes kan aantrekken. Het heeft namelijk geen zin om fruitvliegjes te bestrijden als de bron van de fruitvliegjes blijft bestaan en steeds nieuwe vliegjes aantrekt. Als de bron van de fruitvliegjes eenmaal verwijderd is, kunt u starten met het bestrijden van de vliegjes die al in uw huis aanwezig zijn.

Bronnen van fruitvliegjes kunnen zijn:

  • Gebruikte theezakjes
  • Rottende groenten
  • Restjes wijn en bier in fles of glas
  • Je vuilnisbak met etensresten
  • Vruchtensap
  • Planten met verrotte blaadjes
  • Potgrond met kunstmest of plantenvoeding
  • Een verwelkte bos met bloemen
  • Koffiedik in je koffiezetapparaat

Omdat het hanteren van één methode om de vliegjes te bestrijden vaak niet voldoende is, leest u in onderstaande paragrafen enkele andere maatregelen die u kunt nemen om uw huis in no-time fruitvlieg vrij te maken. Hoe kunt u het beste fruitvliegjes bestrijden?

Fruitvliegjes bestrijden met zonnedauw

Vorig jaar heb ik 2 zonnedauwplanten aangeschaft (eenvoudig via bol.com) en in mijn keuken neergezet. Zonnedauw (Drosera geslacht) zijn prachtige, planten met mooie bladeren bedekt met druppels. Deze kleverige dauwachtige druppels trekken insecten aan zoals fruitvliegjes welke vervolgens blijven kleven en verteren. Ik bewaar mijn plant voor het grootste deel van het jaar op het raam op het aanrecht. Hier krijgen ze een veel ochtendzon die zorgt voor een spectaculaire sprankelende show van dauwdruppels waar ik van kan genieten. Door ze boven de gootsteen te plaatsen ben je meer geneigd om ze erg vochtig te houden, en dat is wat ze nodig hebben. Dit is een van mijn favoriete oplossingen, want goedkoop, ecologisch en duurzaam.

fruitvliegjes bestrijden

Bewaar groente en fruit in een afgesloten trommel of doos

Zorg er voor dat je groente en fruit luchtdicht afsluit. Het liefst afgesloten in een doos van plastic. Plastic heeft als eigenschap dat het geen geur door laat en is daarom ideaal. Uiteraard kun je groente en fruit ook in de koelkast bewaren, dit heeft het zelfde effect. 

Zorg voor een schone keuken

Zorg voor een schoon aanrecht en laat geen vuile afwas met restjes op je aanrecht staan. Vruchtensappen en zoetigheid zijn een lekkernij voor fruitvliegjes, ze zullen hier in grote aantallen op afkomen.

Voorkom rottend fruit

Voorkom rottend fruit in de fruitschaal. Een beurse appel of peer is al genoeg om je hele keuken vol met fruitvliegjes te krijgen. Weggooien is zonde, dus bewaar de beurse exemplaren in bijvoorbeeld koelkast of afgesloten trommel. 

Dood de eitjes van fruitvliegjes

Als de fruitvliegen ondertussen al zichtbaar zijn, dan is het waarschijnlijk dat ondertussen al ergens in je huis eieren hebben gelegd. Dit zijn meestal vochtige plekken zoals keuken- en badkamergootstenen en doucheafvoeren. Om de eitjes te doden kun je een beetje ontstoppingsmiddel in de afvoer gieten. Als je dit niet in huis hebt is bleekmiddel een prima alternatief. Bleekmiddel is wel wat dunner dus de kans bestaat dat dit minder goed aan de eitjes blijft kleven. 

Maak je vuilnisbak tijdig schoon

Zorg voor een schone vuilnisbak zonder geurtjes. Leeg regelmatig de vuilnisemmer, hoe schoner hoe beter! Sprenkel eventueel wat druppels kruidnagelolie of basilicumolie (olie van ander sterk geurende kruiden werken ook) in je vuilnisbak. Dit maskeert de geur van de vuilnisbak waardoor er minder fruitvliegjes op af komen.

Lucht regelmatig

Zorg voor voldoende doorluchting. Heb je al last van fruitvliegjes bestrijd ze dan door alle ramen en deuren open te zetten en even lekker door te luchten. Uiteraard wel nadat je alles schoon gemaakt hebt.en verspreiden in uw fruitschaal om te fruitvliegjes te weren.

Pas op met lege flessen of blikjes frisdrank

Spoel lege flessen eerst om voordat je ze weg zet, of bewaar ze niet in je huis. De larven en poppen voelen zich er ook prima thuis. Omdat fruitvliegjes zich zeer snel voortplanten kan 1 flesje bier al de bron zijn van een ware fruitvliegjesplaag. Drink je glas of flesje dus helemaal leeg of ruim het gelijk op!

Gebruik sterke kruiden om fruitvliegjes te verjagen

Fruitvliegjes hebben een hekel aan de sterke geur van bepaalde kruiden. Voornamelijk de kruiden, salie, knoflook en kruidnagel werken afstotend voor de fruitvliegjes in uw huis. Door een sinaasappel in twee helften te snijden en hier een kruid als kruidnagel in te stoppen, zult u veel fruitvliegjes verjagen. Ook kunt u bovengenoemde kruiden verspreiden in uw fruitschaal om te fruitvliegjes te weren.

fruitvliegjes bestrijden

Fruitvliegjes bestrijden met dille, basilicum of lavendel

Naast de geur van salie, knoflook en kruidnagel, houden fruitvliegjes ook niet van de geur van dille, basilicum of lavendel. Door bijvoorbeeld een vers plantje lavendel in uw keuken neer te zetten, zullen de fruitvliegjes langzaam verdwijnen. Dit is overigens geen snelle methode om van fruitvliegjes af te komen, maar het is uiteindelijk wel effectief. Heeft u last van slechts een aantal fruitvliegjes, dan is dit wellicht de goede oplossing voor u. Heeft u last van hele zwermen van fruitvliegjes en kunt of wilt u niet te lang wachten op een oplossing? Dan kunt u beter de andere methoden gebruiken om fruitvliegjes te bestrijden, zoals onderstaande methoden.

Maak een val voor de fruitvliegjes

Een methode die erg goed helpt bij fruitvliegjes bestrijden is het maken van een val. Dit kan op verschillende manieren. Zo kunt u een fles met een bodempje wijn of port plaatsen, waar de fruitvliegjes in kunnen kruipen. Door de benevelde toestand die de fruitvliegjes krijgen in de fles kunnen de fruitvliegjes niet meer uit de fles komen, waardoor ze verdrinken.

Een ander middeltje waar fruitvliegjes erg graag op af komen, is azijn. U kunt dit middeltje dan ook goed gebruiken als val voor de fruitvliegjes. Door azijn te mengen met water en afwasmiddel, zullen de fruitvliegjes namelijk op uw mengseltje afkomen en vervolgens verdrinken. Het afwasmiddel in het mengsel trekt de fruitvliegjes namelijk omlaag, waardoor ze door het water zakken en verdrinken.

Heeft u nog wat stroop of honing in huis? Dan kunt u dit ook gebruiken om fruitvliegjes te bestrijden. De fruitvliegjes komen namelijk af op deze zoete substantie, maar blijven hier al snel in kleven. Zo zullen de fruitvliegjes snel doodgaan.

Val voor fruitvliegjes met oud fruit of limonade

Ook kunt u een fruitvliegjes val maken met oud fruit of wat limonade en een beetje huishoudfolie. Leg het oude fruit in een schaaltje en plaats het huishoudfolie er overheen. Prik wat gaatjes in de folie, zodat de fruitvliegjes via de gaatjes bij het oude fruit kunnen komen. Als de fruitvliegjes eenmaal onder het folie zitten, komen de vliegjes er al snel achter dat er wel een ingang is, maar geen uitgang. De vliegjes kunnen namelijk wel door de gaatjes naar binnen, maar niet naar buiten.

Meer informatie

Tip: De allerbeste fruitvliegjesval

Fruitvliegjes vangen met afwasmiddel en azijn

Een ander middeltje waar fruitvliegjes erg graag op af komen, is azijn. U kunt dit middeltje dan ook goed gebruiken als val voor de fruitvliegjes. Door azijn te mengen met water en afwasmiddel, zullen de fruitvliegjes namelijk op uw mengseltje afkomen en vervolgens verdrinken. Het afwasmiddel in het mengsel trekt de fruitvliegjes namelijk omlaag, waardoor ze door het water zakken en verdrinken. 

Giet net genoeg azijn om de bodem van een pot of bakje te bedekken. Voeg hierna een paar druppels (citroen) afwasmiddel toe. Hierdoor zal de oppervlaktespanning van de azijn breken, zodat de fruitvliegen niet boven op de vloeistof kunnen zitten en er doorheen zakken (gemeen he!). Dek nu de pot af met plasticfolie en prik een paar gaten in de bovenkant.

Gekocht fruit uit de supermarkt afspoelen

Je kunt zonder dat je het weet fruitvliegjes mee naar huis nemen vanuit de supermarkt in de vorm van eieren. Een manier om ervoor te zorgen dat ze niet in je keuken belanden, is door fruit en groenten te wassen zodra je thuiskomt. De meeste mensen denken er bijvoorbeeld niet aan om bananen te wassen. Maar deze zijn vaak bedekt met een kleverig stofje van andere producten en dat kan erg aantrekkelijk zijn voor fruitvliegjes. Je fruit even in een emmer water dopen of afspoelen onder de kraan is voldoende om deze bron van fruitvliegjes te bestrijden.

Gebruik uw stofzuiger om eitjes te verwijderen

Fruitvliegjes leggen snel en veel eitjes, waar vervolgens weer nieuwe fruitvliegjes uit komen. Deze eitjes zijn voor ons oog onzichtbaar, wat het moeilijk maakt om de eitjes te verwijderen. Door regelmatig te stofzuigen in de ruimte waar u last heeft van fruitvliegjes, zult u al veel van de eitjes verwijderen. Hierbij geldt dat u niet alleen de grond moet stofzuigen, maar ook bijvoorbeeld uw tafel of aanrecht. Hier worden namelijk regelmatig eitjes achtergelaten door de fruitvliegjes, die u gemakkelijk kan verwijderen met behulp van uw stofzuiger.

Koop een vliegenstrip

Een vliegenstrip helpt niet alleen tegen gewone vliegen, maar kan ook zeker een goed hulpmiddel zijn bij de bestrijding van fruitvliegjes. Door een vliegenstrip in de buurt van uw fruit op te hangen, zullen veel fruitvliegjes tegen de strip aanvliegen en heeft u al snel tientallen of zelfs honderden fruitvliegjes gevangen. Wel is het belangrijk de vliegenstrip regelmatig te verversen, zodat de plakkerige substantie op de vliegenstrip (vaak stroop of een andere zoete, plakkerige substantie) vers blijft en fruitvliegjes blijft aantrekken en vangen.

Fruitvliegjes bestrijden spray

Natuurlijk zijn er ook verschillende producten te koop waarmee je fruitvliegjes kunt bestrijden. Zo kun je fruitvliegjes bestrijden met spray. Deze insecticides tegen meerdere soorten vliegende insecten zoals vliegen, motten en muggen zijn erg krachtig en voordelig in het gebruik. Voor een ruimte van 10 m3 hoef je slechts 1 seconde te spuiten. Daarna houd je de ruimte 10 minuten gesloten, en alle fruitvliegjes zijn verdwenen.

Fruit Fly Ninja® 100% natuurlijke fruitvlieg vanger

1 flesje, super effectieve manier om geen fruitvliegjes in huis te hebben. Het flesje gaat ongeveer 30 dagen mee. Fruit Fly Ninja® is de meest effectieve, eenvoudige en voordelige oplossing. Een klein handig fruitvliegvalletje met een zelfklevende plakstrip. Hiermee kan je hem plakken bij de overlastplek. Gewoon los neerzetten kan natuurlijk ook.

Super Ninja - Fruit Fly Ninja® - Fruitvliegjes vanger

★★★★★
11,00
Bol.com
as of 30 januari 2024 10:14

Wat als de fruitvliegjes blijven?

Als de plaag aanhoudt ondanks de genomen maatregelen, dan is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Een professionele ongediertebestrijder kan de plaag effectief bestrijden en advies geven over hoe je toekomstige plagen kunt voorkomen.

Wat te doen tegen fruitvliegjes plaag?

De meest effectieve manier om fruitvliegjes te bestrijden is door ze af te lokken met bepaalde aroma's en zo ze op hun terrein te vangen.

Hoe kom je van fruitvliegjes af oma?

Een goede manier om de fruitvliegjes te vangen is om een schaaltje balsamicoazijn neer te zetten. Voeg hier een paar druppeltjes afwasmiddel aan toe

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Van Zonderen
Van Zonderen
4 jaren geleden

Bedankt voor de tips, wij zijn uiteindelijk aan de slag gegaan met Fruit Fly Ninja, werkt super.