Wil jij fruitvliegjes bestrijden? Wij begrijpen waarom! Fruitvliegjes kunnen erg vervelend zijn. Het zijn misschien maar kleine beestjes, maar als u de vliegjes hun gang laat gaan, heeft u al snel te maken met een ware fruitvliegjes plaag. Vooral met warm aanhoudend weer kunnen fruitvliegjes zich snel vermenigvuldigen en zit u al snel met honderden vliegjes opgescheept. Maar hoe kunt u het best fruitvliegjes bestrijden?

Helaas zijn fruitvliegjes vaak lastig om te bestrijden, omdat de beestjes zich snel vermenigvuldigen en dus snel weer terugkomen na bestrijding. Omdat het hanteren van één methode om de vliegjes te bestrijden vaak niet voldoende is, leest u in onderstaande paragrafen enkele andere maatregelen die u kunt nemen om uw huis in no-time fruitvlieg vrij te maken.

Fruitvliegjes bestrijden, verwijder de bron van de fruitvliegjes

De fruitvliegjes zitten niet voor niets in uw huis: de vliegjes komen namelijk af op een bepaalde bron. Vaak is dit rottend voedsel of (oud) fruit. Het is belangrifruitvliegjes bestrijdenjk de bron van de fruitvliegjes in uw huis te ontdekken en deze te verwijderen, zodat deze bron van de fruitvliegjes niet langer nieuwe fruitvliegjes kan aantrekken. Het heeft namelijk geen zin om fruitvliegjes te bestrijden als de bron van de fruitvliegjes blijft bestaan en steeds nieuwe vliegjes aantrekt. Als de bron van de fruitvliegjes eenmaal verwijderd is, kunt u starten met het bestrijden van de vliegjes die al in uw huis aanwezig zijn.

Gebruik sterke kruiden om vliegjes te verjagen

Fruitvliegjes hebben een hekel aan de sterke geur van bepaalde kruiden. Voornamelijk de kruiden, salie, knoflook en kruidnagel werken afstotend voor de fruitvliegjes in uw huis. Door een sinaasappel in twee helften te snijden en hier een kruid als kruidnagel in te stoppen, zult u veel fruitvliegjes verjagen. Ook kunt u bovengenoemde kruiden verspreiden in uw fruitschaal om te fruitvliegjes te weren.

Fruitvliegjes bestrijden met dille, basilicum of lavendel

Naast de geur van salie, knoflook en kruidnagel, houden fruitvliegjes ook niet van de geur van dille, basilicum of lavendel. Door bijvoorbeeld een vers plantje lavendel in uw keuken neer te zetten, zullen de fruitvliegjes langzaam verdwijnen. Dit is overigens geen snelle methode om van fruitvliegjes af te komen, maar het is uiteindelijk wel effectief. Heeft u last van slechts een aantal fruitvliegjes, dan is dit wellicht de goede oplossing voor u. Heeft u last van hele zwermen van fruitvliegjes en kunt of wilt u niet te lang wachten op een oplossing? Dan kunt u beter de andere methoden gebruiken om fruitvliegjes te bestrijden, zoals onderstaande methoden.


Maak een val voor de fruitvliegjes

Een methode die erg goed helpt bij fruitvliegjes bestrijden is het maken van een val. Dit kan op verschillende manieren. Zo kunt u een fles met een bodempje wijn of port plaatsen, waar de fruitvliegjes in kunnen kruipen. Door de benevelde toestand die de fruitvliegjes krijgen in de fles kunnen de fruitvliegjes niet meer uit de fles komen, waardoor ze verdrinken.

Een ander middeltje waar fruitvliegjes erg graag op af komen, is azijn. U kunt dit middeltje dan ook goed gebruiken als val voor de fruitvliegjes. Door azijn te mengen met water en afwasmiddel, zullen de fruitvliegjes namelijk op uw mengseltje afkomen en vervolgens verdrinken. Het afwasmiddel in het mengsel trekt de fruitvliegjes namelijk omlaag, waardoor ze door het water zakken en verdrinken.

Heeft u nog wat stroop of honing in huis? Dan kunt u dit ook gebruiken om fruitvliegjes te bestrijden. De fruitvliegjes komen namelijk af op deze zoete substantie, maar blijven hier al snel in kleven. Zo zullen de fruitvliegjes snel doodgaan.

fruitvliegjes-val

Een val maken met oud fruit en een beetje huishoudfolie. Bron: duurzaamthuis.nl

Bonustip: Ook kunt u een val maken met oud fruit en een beetje huishoudfolie. Leg het oude fruit in een schaaltje en plaats het huishoudfolie er overheen. Prik wat gaatjes in de folie, zodat de fruitvliegjes via de gaatjes bij het oude fruit kunnen komen. Als de fruitvliegjes eenmaal onder het folie zitten, komen de vliegjes er al snel achter dat er wel een ingang is, maar geen uitgang. De vliegjes kunnen namelijk wel door de gaatjes naar binnen, maar niet naar buiten.

Gebruik uw stofzuiger om eitjes te verwijderen

Fruitvliegjes leggen snel en veel eitjes, waar vervolgens weer nieuwe fruitvliegjes uit komen. Deze eitjes zijn voor ons oog onzichtbaar, wat het moeilijk maakt om de eitjes te verwijderen. Door regelmatig te stofzuigen in de ruimte waar u last heeft van fruitvliegjes, zult u al veel van de eitjes verwijderen. Hierbij geldt dat u niet alleen de grond moet stofzuigen, maar ook bijvoorbeeld uw tafel of aanrecht. Hier worden namelijk regelmatig eitjes achtergelaten door de fruitvliegjes, die u gemakkelijk kan verwijderen met behulp van uw stofzuiger.

Tot slot: koop een vliegenstrip

Een vliegenstrip helpt niet alleen tegen gewone vliegen, maar kan ook zeker een goed hulpmiddel zijn bij de bestrijding van fruitvliegjes. Door een vliegenstrip in de buurt van uw fruit op te hangen, zullen veel fruitvliegjes tegen de strip aanvliegen en heeft u al snel tientallen of zelfs honderden fruitvliegjes gevangen. Wel is het belangrijk de vliegenstrip regelmatig te verversen, zodat de plakkerige substantie op de vliegenstrip (vaak stroop of een andere zoete, plakkerige substantie) vers blijft en fruitvliegjes blijft aantrekken en vangen.0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *