2.5 4 votes
Artikelbeoordeling
Nu het wat warmer wordt krijgt u er ongetwijfeld een keer mee te maken, een luizenplaag in uw planten. Bladluizen kunnen zowel op kamerplanten alswel op tuinplanten voorkomen, en doen zich tegoed aan plantensappen. Als u er niet tegen optreedt kunnen uw planten er flinke schade van ondervinden. U kunt bladluizen bestrijden op natuurlijke / biologische wijze, met bijvoorbeeld groene zeep of een ander huismiddel. Daarom vandaag 10 methodes om bladluizen te bestrijden. Luizen in uw rozen? Lees hier hoe u luizen in uw rozen kunt bestrijden.

1) Voorkomen is beter dan genezen

Misschien wel de allerbeste tip, voorkom bladluizen. Dit kun je o.a. doen door te veel mieren in je tuin te weren. Deze trekken namelijk bladluizen aan. Daarnaast zijn zwakke planten gewillige slachtoffers voor bladluizen. Zorg dus voor sterke planten en voorkom overbemesting of onderbemesting.

2) Luizen bestrijden met lieveheersbeestjes

Verreweg de meest milieuvriendelijke methode van bladluis bestrijden. Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijanden van

luizen bestrijden

luizen bestrijden

bladluizen, en ze zijn er dol op. Zelfs de larven van lieveheersbeestjes eten zo rond de 400 bladluizen per larf. Eenmaal volwassen eet een lieveheersbeestje tijdens zijn leven nog eens 5000 bladluizen! Zorg ervoor dat je het de lieveheersbeestjes naar hun zin maakt. Je kunt bijvoorbeeld speciale lieveheersbeestjeskastjes plaatsen, waar ze in de winter of bij nat weer in kunnen schuilen . Deze kastjes zijn bij diverse webshops verkrijgbaar. Heb je geen lieveheersbeestjes in je tuin? Ook deze kun je online aanschaffen! Reken op ongeveer € 13 per 30 lieveheersbeest-larfjes.

3) Luizen bestrijden met zeepwater en spiritus

Een eeuwenoude methode die zichzelf ondertussen wel bewezen heeft. Vul een emmer met ongeveer 25 g groene zeep en ongeveer 20 à 30 ml spiritus. Voeg daarbij ongeveer 1 l lauwwarm water. Vervolgens goed doorroeren waarna je met de plantenspuit je planten in kunt spuiten. Herhaal deze procedure een aantal dagen voor een optimaal resultaat. Let op, doet dit het liefst niet in de volle zon omdat dit schade aan je planten kan veroorzaken.

4) Luizen bestrijden met knoflook

Bladluizen hebben een enorme hekel aan sterke geuren. Plaats daarom verschillende teentjes knoflook rondom de planten met luizen. Bladluis bestrijden met lavendel, salie of uien werkt ook uitstekend. Uiteraard kun je ze ook als kruiden in je tuin planten, waardoor je altijd een preventieve en natuurlijke luizenbestrijding paraat hebt.

5) Luizen met gif bestrijden

Vrijwel altijd een zeer effectieve methode, maar niet bij iedereen geliefd. Let er op dat je het gif niet gebruikt bij planten die zelf consumeert zoals tomaten of aardbeien.

6) Luizen bestrijden met een brandnetel aftreksel

Nog een ecologische methode. Vul een emmer met water en doe daarin een bos brandnetels en een aantal teentjes knoflook. Laat dit drie dagen intrekken. Hierna gebruik je het aftreksel om de planten in te spuiten. Als variatie hierop kun je ook een aftreksel van ui en knoflook gebruiken, of een combinatie van knoflook en tomatenbladeren. Nog een andere optie, neem de inhoud van een zakje tabak en laat deze drie dagen trekken in een halve emmer water. Succes verzekerd.

7) Bladluizen bestrijden met ijswater

Een simpele en schone methode. Spuit elke ochtend uw planten in met ijskoud water. Bladluizen haten kou, en zullen daardoor niet vermeerderen en langzaam uitsterven.

8) Gebruik een vangplant

Je kunt ook gebruik maken van een zogenaamde vangplant. Dit is een plant die de bladluizen juist enorm aantrekt. Hierdoor

Oost Indische kers luizen bestrijden

Oost Indische kers luizen bestrijden

verzamel je alle bladluizen op 1 plant waarna je ze eenvoudig kunt verwijderen. Gebruik bijvoorbeeld de Oost-Indische kers. Deze heeft een enorme aantrekkingskracht op bladluizen en is daarom een geschikte vangplant!

9) Planten onderdompelen

Veel (kamer) planten kun je onderdompelen in een bak met water. Zet de plant in een emmer met water, helemaal kopje onder en laat hem een paar uur staan. Je bent dan 100% zeker van alle luizen af. Informeer van tevoren wel goed of dit met jou plant mogelijk is, want niet iedere plant kan hier tegen. Vervolgens een aantal dagen geen water meer geven.

10) Bladluizen handmatig verwijderen

In een beginnend stadium, of bij niet al te veel bladluizen kun je ze handmatig verwijderen. Gooi de luizen in een bakje met water zodat je zeker weet dat ze het niet overleven.

Bonustip: Oorwurmen!

Ook oorwurmen zijn natuurlijke vijanden van bladluizen. Je moet ze natuurlijk wel eerst vangen, en dat doe je door een bloempot te vullen met krantenpapier. Zet de bloempot vervolgens op een stok, of hang deze tussen je planten of bomen. De volgende ochtend heb je gegarandeerd een aantal oorwurmen gevangen, die je vervolgens tussen de planten met luizen plaatst. Let op: oorwurmen eten de knoppen van dahlia’s. Pas dus op als je in je tuin dahlia’s geplant hebt.

 

Heb jij nog meer tips om bladluizen te bestrijden? Laat het zeker even weten in de reacties onderaan dit artikel!

De beste producten om bladluizen te bestrijden

blank

ECOstyle Spruzit-R – Spray tegen bladluis

ECOstyle Spruzit-R – Spray tegen bladluis, trips en witte vlieg – 100 ml is een effectieve bestrijder. ECOstyle Spruzit-R is bij een juiste toepassing onschadelijk voor de belangrijke (honing)bijen en andere nuttige insecten.

blank

Floramix biologisch anti-bladluis en anti-spint

Dit speciaal ontwikkelde recept bevordert juist de groei van de plant, terwijl andere middelen remmend zijn. Fe-N is de beste 100% biologische en veilige bladbemesting en luisbestrijder voor het groen en zorgt dat er geen luizen of schimmels op de plant komen als je om de twee weken de planten licht in sprayt.

Bladluis bestrijden is niet moeilijk, en al helemaal niet met bovenstaande tips. Zoek je een goede biologische oplossing? Probeer dan eens larven van lieveheersbeestjes

Albert

Hovenier

Hou me op de hoogte
Abonneren op
guest
khk
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Hendriksen
Gast
Hendriksen
4 jaren geleden

Ik heb groene blad/boom luis op het huis/regenpijp/ schuur. Behandel ik dat op dezelfde manier als op de planten?

balletpakje
Gast
balletpakje
2 jaren geleden

Dank u voor het artikel, het is heel goed uitgelegd!

Inge
Gast
Inge
2 jaren geleden

Wat een onzin dat mieren bladluizen aantrekken! Het is eerder andersom: als je bladluizen hebt komen er mieren, zij houden de bladluizen als “vee” en melken ze.

ralph
Beheerder
2 jaren geleden
Reply to  Hendriksen

JA hoor, dat gaat prima. Maar hier zou je ook een harde waterstraal kunnen gebruiken. Dat is op je planten geen goed idee, je kan ze dan beschadigen.

ralph
Beheerder
2 jaren geleden
Reply to  balletpakje

Dankjewel!

Sofia Linde
Gast
1 jaar geleden

Bladluizen hebben een hekel aan planten met een sterke geur. Denk aan lavendel, bonenkruid, knoflook en goudsbloemen. Plant dus zo’n sterk geurende bloem of plant naast je geteisterde plant en de bladluizen zullen in veel gevallen maken dat ze wegkomen!

Gerard
Gast
Gerard
1 jaar geleden
Reply to  Inge

klopt mieren melken bladluizen dus brengen ze de bladluis elke keer naar gezonde delen van de plant
en andere planten dus mieren bestrijden helpt wel is mijn mening

2.5 4 votes
Artikelbeoordeling