10 tips om bladluizen te bestrijden in uw planten

Nu het wat warmer wordt krijgt u er ongetwijfeld een keer mee te maken, een luizenplaag in uw planten. Bladluizen kunnen zowel op kamerplanten alswel op tuinplanten voorkomen, en doen zich tegoed aan plantensappen. Als u er niet tegen optreedt kunnen uw planten er flinke schade van ondervinden. U kunt bladluizen bestrijden op natuurlijke / biologische wijze, met bijvoorbeeld groene zeep of een ander huismiddel. Daarom vandaag 10 methodes om bladluizen te bestrijden. Luizen in uw rozen? Lees hier hoe u luizen in uw rozen kunt bestrijden.

Samenvatting

  • Bladluizen zijn kleine, sappige insecten die voorkomen op planten en bloemen en kunnen leiden tot schade aan de planten.
  • Bladluizen kunnen worden herkend aan hun kleine, ronde vorm en hun witte, zwarte of groene kleur.
  • Er zijn verschillende manieren om bladluizen te bestrijden, waaronder het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen en natuurlijke methoden zoals het gebruik van afwasmiddel en water.
  • Het is belangrijk om bladluizen snel te bestrijden om te voorkomen dat ze zich vermenigvuldigen en schade aan de planten veroorzaken.
  • Om de kans op bladluizen te verminderen, is het aan te raden om planten te kiezen die resistent zijn tegen bladluizen en om ze goed te onderhouden en te bemesten.

Wat is een bladluis?

Bladluizen behoren tot een grote familie van insecten die zuigende insecten worden genoemd. Ze zijn klein, hebben een zacht lichaam en zijn peervormig met een ronde kop, lange poten en voelsprieten. Deze insecten zuigen het sap uit bladeren, stengels en bloemen, waardoor de plant geel wordt en afsterft. Peervormige bladluizen zijn groengeel van kleur, terwijl andere soorten glanzend zwart of zwart met oranje vlekken kunnen zijn.

De meest voorkomende bladluis is de groene perzikluis, ook bekend als meloenluis of korenbladluis. Dit insect is bleek- tot heldergroen van kleur en voedt zich door zijn naaldachtige monddelen in de plant te steken en plantensappen op te zuigen. Het heeft een karakteristiek buisvormig lichaam dat roodachtig is aan de top en zwart aan de basis. Bladluizen hebben een korte levenscyclus, waarbij de vrouwtjes gedurende hun hele leven voortdurend eitjes leggen. De eieren worden uitgebroed tot nimfen die vijf stadia doorlopen alvorens volwassen te worden. Een kleine kolonie bladluizen kan binnen een week uitgroeien tot honderden individuen als de omgevingsomstandigheden gunstig zijn.

bladluizen bestrijden

Volwassen bladluizen kunnen zich ongeslachtelijk (d.w.z. zonder paring) voortplanten door parthenogenese (het produceren van vruchtbare eieren uit onbevruchte eieren) of seksueel (d.w.z. wanneer vruchtbare mannetjes en vrouwtjes paren). De levensduur van een volwassen bladluis hangt af van de temperatuur, maar varieert meestal van twee weken tot enkele maanden. Bladluizen planten zich snel voort, dus het is belangrijk om uw planten regelmatig te controleren op tekenen van een bladluizenplaag.


Pokon Bio Tegen bladluizen

Pokon Bio Tegen bladluizen

Pokon tegen bladluizen is speciaal ontwikkeld om bladluizen en mijten op je planten te bestrijden. Spuit Pokon op de plek waar je de insecten ziet en zie binnen 24 uur resultaat! Pokon kan gebruikt worden op zowel buiten- als binnenplanten.
€19,19

Voorkomen is beter dan genezen

Misschien wel de allerbeste tip, voorkom bladluizen. Dit kun je o.a. doen door te veel mieren in je tuin te weren. Deze trekken namelijk bladluizen aan. Daarnaast zijn zwakke planten gewillige slachtoffers voor bladluizen. Zorg dus voor sterke planten en voorkom overbemesting of onderbemesting.

Luizen bestrijden met lieveheersbeestjes

Verreweg de meest milieuvriendelijke methode van bladluis bestrijden. Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijanden van

bladluizen bestrijden
luizen bestrijden

bladluizen, en ze zijn er dol op. Zelfs de larven van lieveheersbeestjes eten zo rond de 400 bladluizen per larf. Eenmaal volwassen eet een lieveheersbeestje tijdens zijn leven nog eens 5000 bladluizen! Zorg ervoor dat je het de lieveheersbeestjes naar hun zin maakt. Je kunt bijvoorbeeld speciale lieveheersbeestjeskastjes plaatsen, waar ze in de winter of bij nat weer in kunnen schuilen . Deze kastjes zijn bij diverse webshops verkrijgbaar. Heb je geen lieveheersbeestjes in je tuin? Ook deze kun je online aanschaffen! Reken op ongeveer € 13 per 30 lieveheersbeest-larfjes.

Bladluizen bestrijden met zeepwater en spiritus

Een eeuwenoude methode die zichzelf ondertussen wel bewezen heeft. Vul een emmer met ongeveer 25 g groene zeep en ongeveer 20 à 30 ml spiritus. Voeg daarbij ongeveer 1 l lauwwarm water. Vervolgens goed doorroeren waarna je met de plantenspuit je planten in kunt spuiten. Herhaal deze procedure een aantal dagen voor een optimaal resultaat. Let op, doet dit het liefst niet in de volle zon omdat dit schade aan je planten kan veroorzaken.

Luizen bestrijden met knoflook rozemarijn, munt of salie

Bladluizen hebben een enorme hekel aan sterke geuren. Plaats daarom verschillende teentjes knoflook rondom de planten met luizen. Bladluis bestrijden met lavendel, salie of uien werkt ook uitstekend. Uiteraard kun je ze ook als kruiden in je tuin planten, waardoor je altijd een preventieve en natuurlijke luizenbestrijding paraat hebt. Andere planten die bladluizen van nature afstoten zijn rozemarijn, munt of salie. Deze kruiden zijn gemakkelijk te kweken en kunnen andere planten in uw tuin helpen beschermen tegen bladluisschade (of in ieder geval helpen hun aantal te beperken).

Gebruik knoflookspray. Knoflookspray wordt al jaren gebruikt als een effectief afweermiddel tegen bladluizen, maar ook tegen ander ongedierte zoals mijten, rupsen en meer. Om deze spray te maken, plet je gewoon een paar teentjes knoflook en meng je ze met water (ongeveer 1 theelepel knoflook per kopje water).

Luizen met gif bestrijden

Vrijwel altijd een zeer effectieve methode, maar niet bij iedereen geliefd. Let er op dat je het gif niet gebruikt bij planten die zelf consumeert zoals tomaten of aardbeien tenzij het een biologisch middel is. Lees dan goed de verpakking en gebruiksaanwijzing.

Luizen bestrijden met een brandnetel aftreksel

Nog een ecologische methode. Vul een emmer met water en doe daarin een bos brandnetels en een aantal teentjes knoflook. Laat dit drie dagen intrekken. Hierna gebruik je het aftreksel om de planten in te spuiten. Als variatie hierop kun je ook een aftreksel van ui en knoflook gebruiken, of een combinatie van knoflook en tomatenbladeren. Nog een andere optie, neem de inhoud van een zakje tabak en laat deze drie dagen trekken in een halve emmer water. Succes verzekerd.

Bladluizen bestrijden met ijswater

Een simpele en schone methode. Spuit elke ochtend uw planten in met ijskoud water. Bladluizen haten kou, en zullen daardoor niet vermeerderen en langzaam uitsterven. Neem een kleine emmer gevuld met water en bevries het 's nachts. Verwijder 's morgens het ijs en giet het water in een spuitfles. Breng het water vervolgens aan op de aangetaste delen van uw plant. Dit helpt voorkomen dat bladluizen zich voortplanten.

Gebruik een vangplant

Je kunt ook gebruik maken van een zogenaamde vangplant. Dit is een plant die de bladluizen juist enorm aantrekt. Hierdoorverzamel je alle bladluizen op 1 plant waarna je ze eenvoudig kunt verwijderen. Gebruik bijvoorbeeld de Oost-Indische kers. Deze heeft een enorme aantrekkingskracht op bladluizen en is daarom een geschikte vangplant! Andere planten die bijzonder aantrekkelijk zijn voor bladluizen zijn onder andere varens, hibiscus, lelietjes-van-dalen, munt, nasturtiums en poinsettia. Als je een plant kunt vinden die de bladluizen weghaalt bij meer waardevolle planten, dan kun je de vangplant gewoon weghalen wanneer die water of mest nodig heeft en vervangen door de aangetaste plant.

bladluizen bestrijden
De nasturtium is een geschikte vangplant voor bladluizen

Planten onderdompelen

Veel (kamer) planten kun je onderdompelen in een bak met water. Zet de plant in een emmer met water, helemaal kopje onder en laat hem een paar uur staan. Je bent dan 100% zeker van alle luizen af. Informeer van tevoren wel goed of dit met jou plant mogelijk is, want niet iedere plant kan hier tegen. Vervolgens een aantal dagen geen water meer geven.

Bladluizen handmatig verwijderen

In een beginnend stadium, of bij niet al te veel bladluizen kun je ze handmatig verwijderen. Gooi de luizen in een bakje met water zodat je zeker weet dat ze het niet overleven. Bladluizen zijn moeilijk te ontdekken totdat u de schade ziet die ze veroorzaken, meestal verwelking, vergeling en het omkrullen van bladeren. Controleer uw planten regelmatig op bladluizen, bladluizen vind je meestal in clusters aan de onderkant van de bladeren.. Als de plaag niet te erg is, kunt u ze met de hand of met een sterke waterstraal bestrijden.

Geef voldoende water en voeding

Houd uw tuin goed bewaterd, vooral als u nieuwe planten kweekt. Planten die te weinig water hebben, zijn aantrekkelijker voor bladluizen dan planten die veel water hebben. Geef ze ook voldoende voeding en gebruik niet te veel stikstofrijke meststoffen; te veel stikstof kan de bladeren vatbaarder maken voor bladluisschade. Besteed extra aandacht aan kamerplanten tijdens de wintermaanden wanneer er minder licht is; kamerplanten kunnen in deze tijd van het jaar meer voeding nodig hebben dan normaal, maar overdrijf niet met kunstmest.

Verwijder honingdauw en mieren

Verwijder honingdauw van geïnfecteerde bladeren met een zachte doek of een papieren handdoek, zodat het geen mieren en andere insecten aantrekt die het probleem kunnen verergeren. Verwijder tekenen van een aantasting door bladeren weg te trekken die bedekt zijn met honingdauw.

bladluizen bestrijden

Mieren worden aangetrokken door bladluizen omdat ze honingdauw produceren, een suikerhoudend afvalproduct waar mieren dol op zijn. Mieren beschermen deze kleine insecten en verplaatsen ze soms zelfs van plant naar plant. De mieren zullen ook alle insecten met zachte lichamen aanvallen die de bladluizen proberen te eten, zoals lieveheersbeestjes.

Verwijder uitgebloeide plantenresten

Verwijder uitgebloeide plantenresten uit de tuin en gooi ze onmiddellijk weg. Bladluizen verbergen zich vaak onder dode bladeren en rotte stengels, dus het verwijderen van dode bladeren en het afpellen van rotte stengels zal helpen om plagen te voorkomen. Elimineer ook onkruid in de buurt van uw tuin. Het is bekend dat bladluizen zich zowel met onkruid als met uw planten voeden. Als je het onkruid verwijdert en uit de buurt van je tuin houdt, dan zal je een grote populatie bladluizen elimineren.

Bladluizen bestrijden met azijn

Bladluizen zuigen het leven uit je planten, maar er is een natuurlijke manier om ze te doden zonder je planten pijn te doen. Je kunt een mengsel van azijn en water maken in een spuitfles en je planten daarmee besproeien. Het doet de plant geen pijn en doodt geen nuttige insecten, maar de bladluizen gaan er wel mee weg!

Bladluizen bestrijden dreft

Bladluizen kunnen een echte plaag zijn voor je planten. Maar gelukkig is er een eenvoudige oplossing: bestrijd bladluizen met afwasmiddel / Dreft. Vul een plantenspuit en voeg een scheutje afwasmiddel toe. Goed mengen en de aangetaste plant volledig besproeien. Vergeet niet ook de onderkant van de bladeren en stengels te besproeien. Is de bladluizenplaag na een week nog niet onder controle? Herhaal dan de behandeling.

Bonustip: Oorwurmen!

Ook oorwurmen zijn natuurlijke vijanden van bladluizen. Je moet ze natuurlijk wel eerst vangen, en dat doe je door een bloempot te vullen met krantenpapier. Zet de bloempot vervolgens op een stok, of hang deze tussen je planten of bomen. De volgende ochtend heb je gegarandeerd een aantal oorwurmen gevangen, die je vervolgens tussen de planten met luizen plaatst. Let op: oorwurmen eten de knoppen van dahlia's. Pas dus op als je in je tuin dahlia's geplant hebt.

Meer informatie

Hoe kan ik luizen bestrijden of voorkomen in mijn moestuin?

Meer weten over het onderhouden en verzorgen van je moestuin? Intratuin geeft je handige tips en adviezen: http://www.intratuin.nl Hoe kan ik luizen bestrijden ...

Heb jij nog meer tips om bladluizen te bestrijden? Laat het zeker even weten in de reacties onderaan dit artikel!

Bladluis bestrijden is niet moeilijk, en al helemaal niet met bovenstaande tips. Zoek je een goede biologische oplossing? Probeer dan eens larven van lieveheersbeestjes

3.5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hendriksen
Hendriksen
6 jaren geleden

Ik heb groene blad/boom luis op het huis/regenpijp/ schuur. Behandel ik dat op dezelfde manier als op de planten?

balletpakje
balletpakje
4 jaren geleden

Dank u voor het artikel, het is heel goed uitgelegd!

Inge
Inge
4 jaren geleden

Wat een onzin dat mieren bladluizen aantrekken! Het is eerder andersom: als je bladluizen hebt komen er mieren, zij houden de bladluizen als “vee” en melken ze.

Gerard
Gerard
3 jaren geleden
Antwoord aan  Inge

klopt mieren melken bladluizen dus brengen ze de bladluis elke keer naar gezonde delen van de plant
en andere planten dus mieren bestrijden helpt wel is mijn mening

Sofia Linde
4 jaren geleden

Bladluizen hebben een hekel aan planten met een sterke geur. Denk aan lavendel, bonenkruid, knoflook en goudsbloemen. Plant dus zo’n sterk geurende bloem of plant naast je geteisterde plant en de bladluizen zullen in veel gevallen maken dat ze wegkomen!

marie
marie
1 jaar geleden

ik heb verschillende soorten luis in mijn fruitbomen zitten probeer onderliggend probleem te vinden iemand tips ik heb schildluis -groenen en zwarte bladluizen en nog een beestje die ik niet thuis kan brengen ik zit met verschillende nestjes jonge vogeltjes dus spuiten kan ik niet tegen de luis ik heb inmiddels al lieveheersbeestjes uit gezet in mijn tuin die hebben het wel naar hun zin gezien de hoeveelheid eitjes die ze produceren