Hoe bedwantsen in één keer voorgoed verdwijnen: een stappenplan

Bedwantsen bestrijden is lastig, want vaak zijn bedwantsen ongrijpbaar. Bedwantsen (Cimex lectularius) behoren tot de meest frustrerende en hardnekkige plaagdieren die uw huis kunnen binnendringen. Ze zijn klein en moeilijk te vinden, en als u ze opmerkt, verstoppen ze zich snel in kieren en spleten bijvoorbeeld rond uw bed. Ze hebben ook een lange levensduur, dus als u ze kwijt bent, is het toch mogelijk dat er nieuwe bijkomen. De beste manier om bedwantsen aan te pakken is te voorkomen dat ze komen. Maar als je al een probleem hebt, zijn hier enkele stappen die je kunt nemen om van ze af te komen. Header image: Content Providers(s): CDC/ Harvard University, Dr. Gary Alpert; Dr. Harold Harlan; Richard Pollack. Photo Credit: Piotr Naskrecki, Public domain, via Wikimedia Commons. Photo has not been adjusted

Verschil tussen bedwantsen en vlooien of andere insecten.

Soms is het lastig om te zien of u nu een bedwants of ander ongedierte. Onderstaande foto's laten het verschil zien tussen bedwantsen, vlooien en teken.

Bedwants - Cimex lectularius

Bedwantsen bestrijden
Content Providers(s): CDC/ Harvard University, Dr. Gary Alpert; Dr. Harold Harlan; Richard Pollack. Photo Credit: Piotr Naskrecki, Public domain, via Wikimedia Commons. Photo has not been adjusted
Bedwantsen zijn platte, vleugelloze insecten met een ovale vorm. Volwassen bedwantsen zijn ongeveer een halve tot een halve centimeter lang en roodbruin tot mahoniebruin van kleur. Ze hebben doordringende zuigmonddelen waarmee ze hun speeksel in de huid van hun gastheer spuiten terwijl ze zich voeden. De beten kunnen, afhankelijk van de persoon, jeuken of pijnloos zijn, maar kunnen roodheid en zwelling veroorzaken rond het gebied van de beet (of beten). Photo Credit: Piotr Naskrecki.

Teek - Ixodida

bedwantsen bestrijden
André Karwath aka Aka, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons . Photo has not been adjusted
Teken hebben acht poten en een paar voelsprieten. Hiermee zoeken ze gastheren waarmee ze zich kunnen voeden. De mond bevindt zich op de onderbuik van de teek en is omgeven door tanden waarmee de teek zich aan de gastheer kan vasthouden terwijl hij zich voedt. Teken hebben vier paar poten, waarbij het voorste paar veel kleiner is dan de andere paren. Photo credit: André Karwath aka Aka

Vlooien - Siphonaptera

bedwantsen bestrijden
Katja ZSM, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons . Photo has not been adjusted
Vlooien zijn kleine insecten (1 mm tot 14 mm) die uiterst beweeglijk zijn, met een verharde voorvleugel die de achtervleugels en het lichaam beschermt. Deze insecten leven in de vacht van dieren. Met hun naaldachtige bek zuigen ze bloed uit hun gastheer, hoewel sommige soorten niet bijten. Volwassen vlooien leven slechts enkele maanden; elk vrouwtje legt echter 50 tot 500 eitjes voordat ze sterft. Foto door Katja ZSM - Eigen werk, CC BY-SA 3.0,

Bedwantsen herkennen

Bedwantsen zijn kleine, ovale en platte insecten die zich voeden met menselijk bloed. Deze insecten zijn roodbruin van kleur en hun grootte varieert van één tot zeven millimeter. Ze verstoppen zich graag in meubels en andere huishoudelijke voorwerpen zoals boeken en kleding.

Volwassenen bedwantsen kun je als volgt herkennen:

  • Volwassen bedwantsen hebben een grootte van ongeveer een appelzaad (5-7 mm lang).
  • Het lichaam van de bedwants is plat, ovaalvormig en bruin van kleur als het niet gevoed is.
  • Na een bloedmaaltijd wordt het lichaam van de bedwants meer langwerpig en ballonachtig van vorm, en krijgt het een roodbruine kleur.
  • Bedwantsen hebben zes poten en twee antennes op hun hoofd.
  • Ze hebben geen vleugels en kunnen dus niet vliegen.
  • Het hoofd van de bedwants is klein en driehoekig van vorm.
  • Bedwantsen hebben twee grote ogen aan de zijkanten van hun hoofd.

Jonge bedwantsen (ook wel nimfen genoemd) herkennen:

  • Kleiner, doorschijnend of witachtig geel van kleur;
  • Als de bedwants niet recent gegeten heeft kan het met het blote oog bijna onzichtbaar zijn vanwege de kleur en de grootte.

Bedwants eitjes herkennen: 

  • klein, zo groot als een speldenknop;
  • parelwit van kleur;
  • gemarkeerd door een vlek bij meer dan vijf dagen oud.
bedwantsen bestrijden
Gilles San Martin from Namur, Belgium, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons. Photo has not been adjusted Bedwantseneitjes zijn meestal erg klein, zo groot als een speldenknop. Ze zijn ook parelwit van kleur, hoewel ze soms een beetje geel zijn en op andere momenten zelfs licht gebruind. Ze kunnen ook gemarkeerd zijn door een vlek, wat betekent dat ze ouder zijn dan vijf dagen, maar dit is zeldzaam. De eitjes zijn ongeveer 1/32 inch lang en zien eruit als kleine rijstkorrels of zaadjes. Als je zoiets ziet dan zijn het waarschijnlijk bedwants-eitjes.*(bedwantsen leggen de eitjes niet in enorme hoeveelheden)*(dit is de reden waarom het niet gemakkelijk is om ze te vinden). Maar als je er maar één of twee vindt, dan is de kans groot dat het bedwants-eitjes zijn.

Bedwantsen bestrijden , de beet herkennen

Bedwants beten kunnen veel lijken op andere insectenbeten. Aanwijzingen voor de aanwezigheid van bedwantsen zijn onder andere het aantreffen van rode, jeukende beten bij het ontwaken - vooral als de beten op een rij op de huid zitten. Bedwantsen bijten meestal 's nachts op blootgestelde delen van de huid, dus de beten zijn meestal te vinden op het gezicht, nek, handen en armen. Hoewel sommige mensen onmiddellijk een beetreactie ontwikkelen, kan het bij anderen twee tot drie dagen duren voordat een reactie merkbaar wordt, en niet alle mensen hebben duidelijke symptomen van een bedwantsen beet. Een beet van een bedwants kan eruit zien als een kleine prikwond zonder reactie rondom, en kan gemakkelijk worden gemist. In feite meldt 30 procent van de mensen die in met bedwantsen besmette woningen wonen, dat ze geen beten of huidreacties hebben.

bedwantsen beet
Bedwantsbeten kunnen veel lijken op andere insectenbeten
Credits foto: James Heilman, MD - Own work
James Heilman, MD, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons . Photo has not been adjusted

Bedwantsen bestrijden, hoe doe je dat?

Bedwantsen bestrijden begint met preventie. Preventie is de belangrijkste stap in de strijd tegen dit ongedierte. Dit betekent dat je nooit iets in huis moet halen waar bedwantsen in kunnen zitten, zoals meubels, kleding, gebruikte apparaten of zelfs boeken en dvd's uit kringloopwinkels. Wanneer je op bezoek gaat bij andere mensen thuis, zorg er dan voor dat je ze inspecteert op bedwantsen voordat je weer naar huis gaat. Vermijd ook besmette openbare plaatsen en houd uw huis schoon en opgeruimd. Het kan lastig zijn om bedwantsen te verwijderen, maar het is niet onmogelijk. Gooi niet direct al je spullen weg, want de meeste kunnen worden behandeld en bewaard. Wees uitgebreid en secuur in je aanpak. Bestrijdingsmiddel is effectief maar volg daarbij ook de andere tips op beschreven in dit artikel. 

Verminder de schuilplaatsen van bedwantsen

Ga je bedwantsen bestrijden, controleer dan eerst je matras, de meest voorkomende plekken voor bedwantsen zijn matrassen, hoofdborden en boxsprings. Til de hoek van je matras op en als je roodbruine huidschilfers, eitjes of vlekken op je matras ziet, is het mogelijk dat je een bedwantsenplaag hebt. Als je de hoek van je matras optilt, zoek dan naar zwarte vlekken ter grootte van een appelpit, dit zijn uitwerpselen van volwassen bedwantsen die waarschijnlijk in je boxspring leven. Controleer onder alle zijden van je matras, ook rond metalen frames. Controleer ook de binnenkant van alle nachtkastjes,

Een rommelig huis biedt meer plekken waar bedwantsen zich kunnen verbergen en maakt het moeilijker om ze te vinden en te behandelen. Als er bedwantsen in uw matras zitten, maak dan gebruik van speciale bedwantsen matrasbeschermer om uw matras en boxsprings om het moeilijker voor bedwantsen te maken om bij u te komen terwijl u slaapt. 

Bewaar uw kleding in vacuümzakken

Dit is vooral belangrijk tijdens het reizen, omdat bedwantsen meestal worden overgebracht van hotels. Koop standaard vacuümdichte zakken en bewaar uw kleding in deze luchtdichte vacuümzakken wanneer u op reis bent. Hierdoor worden uw spullen minder toegankelijk voor ongedierte en wordt voorkomen dat bedwantsen met u naar huis gaan. Meer informatie over hoe bedwantsen reizen. Plaats uw seizoensgebonden kleding en stof in de vacuümzakken en gebruik de stofzuigerslang om de lucht uit de zakken te zuigen. Deze methode van bedwantsen bestrijden voorkomt dat kleding zoals truien en dekens worden besmet door bedwantsen terwijl ze worden opgeborgen voor toekomstig gebruik.

Koop een (stofzuiger met) HEPA filter

Gebruik regelmatig een stofzuiger op tapijten, vloerkleden, matrassen en meubels waar bedwantsen zich zouden kunnen verstoppen. Zolang u de stofzuigerzak na gebruik onmiddellijk weggooit, is dit een effectieve methode om zowel hele bedwantsen te bestrijden als eitjes en larven te bestrijden voordat ze uitkomen.

Stofzuigers met een HEPA filter filtert bacteriën en schimmels evenals ultrafijne deeltjes van meer dan 20 nanometer uit de lucht. Het voorkomt dat bacteriën zich kunnen vermeerderen. Het HEPA-filter kan ook de deeltjes filteren die door een standaard stofzuigfilter zijn achtergelaten. Bij sommige stofzuigers kunt u het bestaande filter vervangen door een HEPA filter. Indien dit niet mogelijk is kunt u overwegen een nieuwe stofzuiger met HEPA filter te kopen. HEPA-filters hebben codes, zoals 12, 13 of 14. Hoe hoger het getal, hoe fijner het filter is en hoe kleiner de deeltjes zijn die het opvangt en hoe beter het de lucht filtert. Goede keuzes zijn:

Was uw lakens, dekens, spreien en kleding die de vloer raken

Was uw lakens ten minste eenmaal per week. Dit vermindert het aantal bedwantsen. Bedwantsen kunnen hun eieren ook verstoppen in wasmanden. Dus vergeet niet om ze schoon te maken als u de was doet. Was uw lakens, dekens, spreien en kleding die de vloer raken in heet water (ten minste 60 graden Celsius) of in de droger gedurende ten minste 20 minuten. Laat kleding niet op de grond liggen als u slaapt of naar bed gaat, leg het in lades of hang het op

Bedwantsen bestrijden door invriezen

Hoewel bevriezen bedwantsen kan doden, moeten de temperaturen gedurende een lange tijd erg laag blijven. Huisvriezers zijn misschien niet koud genoeg om bedwantsen te bestrijden; gebruik daarom altijd een thermometer om de temperatuur nauwkeurig te controleren. Dingen buiten zetten bij temperaturen onder het vriespunt kan eveneens bedwantsen doden, maar 100% zekerheid bied deze methode helaas niet. Om bedwantsen te doden door bevriezing en een plaag te elimineren, is het nodig om elk item minimaal drie dagen in te vriezen bij een temperatuur van -20°C.

Bestrijd bedwantsen met warmte, wees voorzichtig

Een andere effectieve manier van bedwantsen bestrijden is warmte. Het verhogen van de binnentemperatuur met de thermostaat zal helaas niet werken. Er zijn hoge temperaturen nodig voor een succesvolle warmtebehandeling. Een goede methode is om uw lakens, kussens e.d. in zwarte plastic zakken in de zon te leggen. Als het heet genoeg wordt in de platsic zakken gaan de bedwantsen dood. Grote zwarte zakken van 60 liter of meer zijn hiervoor groot genoeg en ideaal.  Bedwantsen sterven af ​​als hun lichaamstemperatuur 45 ° C  bereikt. Om bedwantsen met warmte te bestrijden, moet het dus heet genoeg zijn, ongeacht waar ze zich verbergen.

Stoombehandelingen kunnen ook werken. Stoom kan worden gebruikt voor vergelijkbare resultaten als warmtebehandelingen. Stoom is ook geweldig voor het verwijderen van huisstofmijt, koop een stoomreiniger en gebruik die op alle meubels.

OBBO® - Kledingstomer Handstomer - Stoomreiniger

★★★★★
64,95
Bol.com
as of 28 januari 2024 01:36

Geef je bedwantsen niet door aan anderen

Als je last hebt van bedwantsen, is het belangrijk om snel en effectief bedwantsen bestrijden toe te passen om verdere verspreiding te voorkomen. Bedwantsen zijn namelijk zeer goede lifters en kunnen zich gemakkelijk verstoppen in bijvoorbeeld kleding, tassen en koffers, waardoor ze onbedoeld worden meegenomen naar andere locaties. Als je een matras of meubilair met bedwantsen wilt weggooien, is het van groot belang om dit zorgvuldig te doen en het te vernietigen om te voorkomen dat de bedwantsen zich verder kunnen verspreiden. Gelukkig zijn er verschillende methoden en producten beschikbaar om bedwantsen te bestrijden, zoals bijvoorbeeld stoomreinigers, insecticiden en hittebehandelingen.

Bestrijd het aantal bedwantsen om beten te verminderen.

Een effectieve manier van bedwantsen bestrijden is grondig stofzuigen is een goede methode om een deel van de bedwantsen te verwijderen. Zorg ervoor dat je het tapijt, gestoffeerde meubels, bedframes, onderbedden, rondom de bedpoten en alle scheuren en spleten zorgvuldig stofzuigt. Om te voorkomen dat bedwantsen ontsnappen, is het belangrijk om na elk gebruik de stofzuigerzak te vervangen en deze in een goed afgesloten plastic zak te plaatsen en direct weg te gooien in een buitenafvalbak.

Controleer alle omliggende kamers van een kamer die je met succes hebt behandeld

Na een bedwants behandeling, is het belangrijk om een na-inspectie te doen. Inspecteer alle omliggende kamers nauwkeurig. Bedwantsen kunnen zich verplaatsen via holtes in muren, elektrische leidingen en loodgietersbuizen, dus zelfs als uw kamer de enige besmette kamer was, kunnen er insecten in de omliggende kamers zitten. Controleer ook het plafond boven uw bed op toegangspunten en vervolgens de rest van uw kamer op tekenen van bedwantsen.

Sluit stopcontacten af

Een andere goede manier van bedwantsen bestrijden is het bedekken van je stopcontacten - bedwantsen gebruiken stopcontacten om zicht te verstoppen. Ze klimmen in de gaten en verstoppen zich daar totdat het veilig is om ergens anders heen te gaan. In geval van ernstige plagen kunnen bedwantsen via wanden door muren reizen, waardoor de besmetting effectief wordt verspreid naar andere delen van uw huis of bedrijf.

Zelfklevende stopcontact beveiliging 12 stuks

★★★★★
7,00
Bol.com
as of 28 januari 2024 01:36

Schakel de professionals in, indien nodig.

Het inhuren van een ervaren, verantwoordelijke ongediertebestrijder kan uw kans op succes vergroten bij het wegwerken van bedwantsen. Als u een expert inhuurt, zorg dan dat het een bedrijf is met een goede reputatie en vraag om een ​​IPM-benadering. Neem contact op met uw nationale pesticidenbureau voor advies over het inhuren van professionele ongediertebestrijdingsbedrijven.

Maak gebruik van een bedwantsval

Bedwantsen bestrijden kan ook eenvoudig m.b.v. bedwantsenvallen. Koop zelf een aantal bedwantsenvallen. Bedwantsvallen zijn een soort lokdozen met daarin een geurstof en lijm. Bedwantsen hebben de natuurlijke drang zich te verbergen, en deze lijmvallen spelen hier op in. De vallen zijn voordelig en eenvoudig online te verkrijgen. We hebben er enkele op een rijtje gezet:

Hoewel bedwantsen geen ziektes bij zich dragen, zijn ze een lastige plaag, want één beet kan een goede nachtrust zeker verpesten. De beste manier om bedwantsen te voorkomen is door uw huis regelmatig te inspecteren en tekenen van bedwantsen op te sporen. Als u de bovenstaande tips opvolgt, kunt u uw bedwantsenprobleem veilig en effectief aanpakken.

Veelgestelde vragen over bedwantsen bestrijden

Kan ik zelf bedwantsen bestrijden?

Je kunt bedwantsen zelf bestrijden, maar het zal werk en inspanning kosten. Begin met het nauwkeurig vaststellen van een bedwantsenprobleem, sluit vervolgens alle toegankelijke kieren en spleten af om ze uit je huis te houden. Stofzuig vervolgens elke kamer en gooi de zak onmiddellijk daarna weg.

Hoe krijg je bedwantsen uit bed?

Neem de tijd om uw bed en beddengoed regelmatig te inspecteren en was ze ook regelmatig. Vergeet niet onder uw matras te kijken; dat is een veel voorkomende schuilplaats voor bedwantsen, waar ze zelden worden gevonden omdat de meeste mensen daar niet eens kijken.

Hoe weet je of je last hebt van bedwantsen?

kijk voor fysieke tekenen of bedwantsen aanwezig zijn. Denk eraan dat beten van bedwantsen meestal pijnloos zijn en de huid niet beschadigen. Kijk vervolgens naar andere tekenen, zoals levende bedwantsen of hun uitwerpselen (een kleine bruine of rode vlekken in uw bedegoed).

Hoe krijg je bedwantsen in huis?

Bedwantsen klimmen tegen muren op, vallen van plafonds naar beneden en liften mee op huisdieren. Het vaak lastig te achterhalen hoe ze zijn binnen gekomen.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem
Anoniem
4 jaren geleden

4