4.5 2 votes
Artikelbeoordeling

Bedwantsen bestrijden, hoe doe je dat?

Bedwantsen bestrijden is lastig, want vaak zijn bedwantsen ongrijpbaar, en verbergen ze zich in smalle scheuren en spleten. Alles waar je een visitekaartje in kunt schuiven, is een ideale schuilplaats voor een bedwants. Belangrijk om te weten is dat bedwantsen niet altijd in een bed worden gevonden. Ze kunnen schuilen op elke plaats die voldoet aan een voor bedwantsen aangename temperatuur die ze nodig hebben om te overleven.

Verschil tussen bedwantsen en vlooien of andere insecten.

Soms is het lastig om te zien of u nu een bedwants of ander ongedierte. Onderstaande plaatje laat het verschil zien tussen bedwantsen, vlooien en teken.

bedwants

Bedwants – Cimex lectularius

blank

Teek – Ixodida

Vlooien - Siphonaptera

Vlooien – Siphonaptera

Bedwantsen herkennen

Volwassenen bedwantsen kun je als volgt herkennen:

  • Ongeveer de grootte van een appelzaad (5-7 mm lang);
  • lang en bruin, met een plat, ovaalvormig lichaam (als het niet gevoed is);
  • ballonachtig, roodbruin en meer langwerpig (indien recentelijk gevoed);

Jonge bedwantsen (ook wel nimfen genoemd) herkennen:

  • Kleiner, doorschijnend of witachtig geel van kleur;
  • Als de bedwants niet recent gegeten heeft kan het met het blote oog bijna onzichtbaar zijn vanwege de kleur en de grootte.

Bedwants eitjes herkennen: 

  • klein, zo groot als een speldenknop;
  • parelwit van kleur;
  • gemarkeerd door een vlek bij meer dan vijf dagen oud.
blank

Raak niet in paniek!

Het kan lastig zijn om bedwantsen te verwijderen, maar het is niet onmogelijk. Gooi niet direct al je spullen weg, want de meeste kunnen worden behandeld en bewaard. Dingen weggooien is duur, verspreidt de bedwantsen naar huizen van anderen en kan zo nog meer ellende veroorzaken.

Denk goed na over je behandelstrategie

Wees uitgebreid en secuur in je aanpak. Bestrijdingsmiddel is effectief maar volg daarbij ook de andere tips op beschreven in dit artikel. 

Verminder de schuilplaatsen van bedwantsen

Een rommelig huis biedt meer plekken waar bedwantsen zich kunnen verbergen en maakt het moeilijker om ze te vinden en te behandelen. Als er bedwantsen in uw matras zitten, maak dan gebruik van speciale bedwantsen matrasbeschermer om uw matras en boxsprings om het moeilijker voor bedwantsen te maken om bij u te komen terwijl u slaapt. 

Bewaar uw kleding in vacuümzakken

Dit is vooral belangrijk tijdens het reizen, omdat bedwantsen meestal worden overgebracht van hotels. Koop standaard vacuümdichte zakken en bewaar uw kleding in deze luchtdichte vacuümzakken wanneer u op reis bent. Hierdoor worden uw spullen minder toegankelijk voor ongedierte en wordt voorkomen dat bedwantsen met u naar huis gaan. Meer informatie over hoe bedwantsen reizen. 

Plaats uw seizoensgebonden kleding en stof in de vacuümzakken en gebruik de stofzuigerslang om de lucht uit de zakken te zuigen. Deze methode voorkomt dat kleding zoals truien en dekens worden besmet door bedwantsen terwijl ze worden opgeborgen voor toekomstig gebruik.

Koop een (stofzuiger met) HEPA filter

Een HEPA filter filters bacteriën en schimmels evenals ultrafijne deeltjes van meer dan 20 nanometer uit de lucht. Het voorkomt dat bacteriën zich kunnen vermeerderen. Het HEPA-filter kan ook de deeltjes filteren die door een standaard stofzuigfilter zijn achtergelaten. Bij sommige stofuzigers kunt u het bestaande filter vervangen door een HEPA filter. Indien dit niet mogelijk is kunt u overwegen een nieuwe stofzuiger met HEPA filter te kopen. HEPA-filters hebben codes, zoals 12, 13 of 14. Hoe hoger het getal, hoe fijner het filter is en hoe kleiner de deeltjes zijn die het opvangt en hoe beter het de lucht filtert. Goede keuzes zijn:

Was uw lakens, dekens, spreien en kleding die de vloer raken

Dit vermindert het aantal bedwantsen. Bedwantsen kunnen hun eieren ook verstoppen in wasmanden. Dus vergeet niet om ze schoon te maken als u de was doet.

Zelf invriezen is mogelijk geen betrouwbare methode

Hoewel bevriezen bedwantsen kan doden, moeten de temperaturen gedurende een lange tijd erg laag blijven. Huisvriezers zijn misschien niet koud genoeg om bedwantsen te bestrijden; gebruik daarom altijd een thermometer om de temperatuur nauwkeurig te controleren. Dingen buiten zetten bij temperaturen onder het vriespunt kan eveneens bedwantsen doden, maar 100% zekerheid bied deze methode helaas niet.

Bestrijd bedwantsen met warmte, wees voorzichtig

Het verhogen van de binnentemperatuur met de thermostaat zal helaas niet werken. Er zijn hoge temperaturen nodig voor een succesvolle warmtebehandeling. Een goede methode is om uw lakens, kussens e.d. in zwarte plastic zakken in de zon te leggen. Als het heet genoeg wordt in de platsic zakken gaan de bedwantsen dood. Grote zwarte zakken van 60 liter of meer zijn hiervoor groot genoeg en ideaal.  Bedwantsen sterven af ​​als hun lichaamstemperatuur 45 ° C  bereikt. Om bedwantsen met warmte te bestrijden, moet het dus heet genoeg zijn, ongeacht waar ze zich verbergen

Geef je bedwantsen niet door aan anderen

Bedwantsen zijn zeer goede lifters. Als je een matras of meubilair met bedwantsen weggooit, moet je het vernietigen. Anders loop je de kans dat je de bedwantsen aan iemand anders doorgeeft. 

Bestrijd het aantal bedwantsen om beten te verminderen.

Grondig stofzuigen kan helpen om een deel van de bedwantsen te verwijderen. Zuig zorgvuldig het tapijt, gestoffeerde meubels, bedframes, onderbedden, rond de bedpoten en in alle scheuren en spleten zorgvuldig. Vervang de stofzuigzak na elk gebruik zodat de bedwantsen niet kunnen ontsnappen. Plaats de gebruikte zak in een goed afgesloten plastic zak en gooi hem direct in een buitenafvalbak.

Sluit stopcontacten af

Bedek je stopcontacten – bedwantsen gebruiken stopcontacten om zicht te verstoppen. Ze klimmen in de gaten en verstoppen zich daar totdat het veilig is om ergens anders heen te gaan. In geval van ernstige plagen kunnen bedwantsen via wanden door muren reizen, waardoor de besmetting effectief wordt verspreid naar andere delen van uw huis of bedrijf.

Schakel de professionals in, indien nodig.

Het inhuren van een ervaren, verantwoordelijke ongediertebestrijder kan uw kans op succes vergroten bij het wegwerken van bedwantsen. Als u een expert inhuurt, zorg dan dat het een bedrijf is met een goede reputatie en vraag om een ​​IPM-benadering. Neem contact op met uw nationale pesticidenbureau voor advies over het inhuren van professionele ongediertebestrijdingsbedrijven. Bovendien biedt EPA’s Citizen’s Guide to Pest Control en Pesticide Safety informatie over IPM-benaderingen, het kiezen van een ongediertebestrijdingsbedrijf, veilige verwerking van pesticiden en noodinformatie.

Maak gebruik van een bedwantsval

Bedwantsvallen zijn een soort lokdozen met daarin een geurstof en lijm. Bedwantsen hebben de natuurlijke drang zich te verbergen, en deze lijmvallen spelen hier op in. De vallen zijn voordelig en eenvoudig online te verkrijgen. We hebben er enkele op een rijtje gezet:

4.5 2 votes
Artikelbeoordeling