10 punten om op te letten bij het inrichten van je tuin

Het ontwerpen en (her)inrichten van een tuin is vaak nog een hele kunst. De ruimte is vaak maar beperkt en je wilt natuurlijk graag maximale uit je tuin halen. Doordat het vanwege je budget of de beschikbare ruimte vaak niet mogelijk is om al je wensen te verwerken in het ontwerp van je tuin, zal je een aantal keuzes moeten maken. Benieuwd waar je op moet letten tijdens het inrichten van je tuin, of tijden shet overleg met je hovenier? In dit artikel geven we je 10 handige tips!

Wel of geen moestuin?

Vind je het leuk om zelf groente en fruit te verbouwen in je tuin? Dan is het belangrijk om bij het ontwerpen van je nieuwe tuin rekening te houden met een geschikte locatie voor je moestuin. Afhankelijk van wat je wilt verbouwen vraagt de moestuin om een zonnige of juist een schaduwrijke locatie in je tuin. 

Wel of geen gazon?

Een sierlijk gazon geeft sfeer aan je tuin, maar blijkt in de praktijk vaak erg onderhoudsintensief te zijn. Ben je bereid om je gazon zelf regelmatig te onderhouden? Dan past een gazon prima in je tuinontwerp!

Wel of geen speeltoestel?

Als je jonge kinderen hebt die graag in de tuin spelen, dan is het logisch dat je overweegt om een speeltoestel in je tuin te plaatsen. Vaak neemt een speeltoestel echter dusdanig veel ruimte in beslag, dat er weinig plek overblijft voor je andere tuinwensen. Het is daarom aan te raden om eerst te kijken hoeveel ruimte er nog beschikbaar is na het inrichten van je tuin en op basis hiervan te beslissen of een speeltoestel nog mogelijk is. 

Het kiezen van passende tuinmeubelen

Het uitzoeken van passende tuinmeubelen is vaak nog knap lastig. Enerzijds wil je natuurlijk wel graag comfortabele en sfeervolle tuinmeubelen in je tuin hebben, maar anderzijds wil je niet dat ze te veel ruimte in beslag nemen. Welke tuinmeubelen het best in jouw tuin passen is erg afhankelijk van hoe je de tijd in je tuin het liefst spendeert. Vind je het heerlijk om in de zomer met het gezin buiten te eten? Dan is een grote tuintafel met comfortabele tuinstoelen belangrijk. Wil je alleen heerlijk kunnen relaxen in je tuin? Dan is het logisch om tijdens je tuinaanleg te kiezen voor een comfortabele loungeset.

Wel of geen terrasoverkapping?

Wil je ook tijdens een regenbui tijd kunnen doorbrengen in je tuin? Het (laten) plaatsen van een terrasoverkapping is in dat geval het overwegen waard. Als je zelf een beetje handig bent kun je zelfs met een klein budget een prachtige terrasoverkapping maken.

Functionele en sfeervolle verlichting

Natuurlijk wil je in de zomermaanden graag tot laat in je tuin kunnen vertoeven. Het is daarom belangrijk om de verlichting in je tuin goed op orde te hebben. Naast functionele verlichting, bijvoorbeeld een lamp bij de achterdeur om ’s avonds het slot te kunnen vinden, is het ook belangrijk om sfeervolle verlichting in je tuin plaatsen. Lichtspotjes naast het looppad is een voorbeeld van sfeervolle verlichting met een functioneel karakter.

De beplanting

Het plaatsen van planten geeft enorm veel sfeer aan je tuin, maar het vraagt ook om het nodige onderhoud. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun tuin regelmatig te laten onderhouden door een hovenier, zodat ze hier zelf geen omkijken naar hebben.

Wel of geen beregening aanleggen?

Ben je regelmatig van huis of vind je het een vervelend klusje om in de zomermaanden dagelijks handmatig de planten water te geven? Het (laten) aanleggen van beregeningsinstallatie is dan een goede keuze!

Afwatering

Het regelen van de afwatering is een cruciaal aspect in elk tuinontwerp. Omdat het vaak lastig is om te bepalen hoe je de afwatering het best kunt regelen, is het aan te raden om hiervoor advies in te winnen bij een hovenier.

Wel of geen vijver?

Hoog op het wensenlijstje staat vaak het (laten) maken van een vijver in de tuin. Vaak wordt het onderhouden van een vijver echter behoorlijk onderschat. Vind je het niet vervelend om tijd te besteden aan het onderhouden van de vijver? Dan is het zeker een sfeervolle toevoeging aan je tuin! 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties