10 bekendste medicinale en geneeskrachtige planten

Verschillende kwaaltjes zoals een verkoudheid, hoofdpijn en keelpijn kunnen eenvoudig worden behandeld met medicinale en geneeskrachtige planten. De meeste zelfzorgmiddelen die je bij de drogist kunt kopen bevatten dan ook vaak de geneeskrachtige stoffen van dergelijke planten. Je kunt medicinale en geneeskrachtige planten echter ook eenvoudig zelf kweken. Ben je benieuwd wat de 10 bekendste medicinale en geneeskrachtige planten zijn en tegen welke kwaaltjes ze kunnen helpen? In dit artikel geven we je een handig overzicht!

1. Longkruid voor het behandelen van longkwaaltjes

Zoals de naam eigenlijk al zegt, wordt longkruid gebruikt voor het behandelen van longkwaaltjes. Niet alleen kun je longkruid gebruiken voor het behandelen van een longontsteking, ook als je last hebt van een vervelende hoest of keelpijn kan deze kruid uitkomst bieden. Longkruid kun je eenvoudig zelf in je tuin kweken. De prachtige paarsblauwe bloemetjes zorgen daarnaast voor heel wat sfeer in je tuin!

Longkruid
Longkruid

2. Sint-janskruid

Je hebt waarschijnlijk al wel eens wat gehoord over de geneeskrachtige werking van sint-janskruid. Verschillende onderzoeken tonen aan dat sint-janskruid je stemming kan verbeteren, waardoor het een plantaardig alternatief is voor antidepressiva. Vroeger werd sint-janskruid daarnaast gebruikt voor het verzachten van brandwonden.

Sint janskruid
Sint janskruid

3. Aloë Vera

Hoewel Aloë Vera honderden jaren geleden al werd gebruikt voor het behandelen en verzachten van allerlei kwaaltjes, worden er tegenwoordig nog steeds nieuwe gezondheidsvoordelen van deze plant ontdekt. Aloë Vera is geschikt voor het behandelen van zowel inwendige als uitwendige kwaaltjes. Aloë Vera is tegenwoordig bijvoorbeeld vaak terug te vinden in allerlei drankjes en huidproducten. Daarnaast wordt Aloë Vera vaak gebruikt voor het verzachten van maagpijn en het behandelen van droge plekken op de huid. Je kunt de Aloë Vera plant eenvoudig zelf kweken, want deze planten vragen om vrij weinig onderhoud.

Aloe Vera
Aloe Vera

4. Engelwortel

Hoewel de meningen over de geneeskrachtige werking van de engelwortel zijn verdeeld, mag deze niet ontbreken in ons lijstje met bekendste geneeskrachtige planten. Engelwortel wordt vaak gebruik voor het verzachten van menstruatiepijnen en het behandelen van stijve spieren. Daarnaast kun je engelwortel ook gebruik voor het behandelen van de symptomen van een verkoudheid. De engelwortelplant kan tot wel 2 meter hoog worden, wat het ook meteen een erg indrukwekkende plant voor in je tuin maakt.

Engelwortel
Engelwortel

5. Koriander

Niet alleen wordt koriander vaak gebruikt tijdens het koken, ook voor het behandelen van maag- en darmklachten en gewrichtspijn biedt deze plant vaak uitkomst. Koriander kan in het Nederlandse klimaat prima groeien, wat het een geschikte plant maakt voor in je moestuin!

Koriander
Koriander

6. Munt

Hoewel munt vanwege de smaak vaak wordt gebruikt tijdens het koken of voor het maken van thee, biedt deze plant ook nog een aantal andere gezondheidsvoordelen. Het drinken van muntthee zou bijvoorbeeld helpen tegen misselijkheid en hoofdpijn. Ook werkt munt perfect tegen jeuk, bijvoorbeeld van een muggenbult. Munt groeit erg goed in het Nederlandse klimaat. Daarnaast is deze plant ook nog eens makkelijk te stekken. Je kunt dus eenvoudig zelf muntplantjes kweken!

munt 1
munt 

7. Duizendblad

Duizendblad heeft een ontstekingsremmende werking, hetgeen het een natuurlijk alternatief maakt van antibiotica. Daarnaast wordt duizendblad ook nog wel eens gebruik voor het verlichten van de symptomen van een verkoudheid. Duizendblad kan in principe goed groeien in het Nederlandse klimaat. Als je nog een plekje vrij hebt in je moestuin, dan is het planten van duizendblad zeker een aanrader!

Duizendblad
Duizendblad

8. Paardenbloem

Hoewel vaak wordt gedacht dat de paardenbloem onkruid is, heeft deze plant toch een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen. Zo zouden de bladeren van de paardenbloem eetlust opwekken en kan het sap uit de bloemen worden gebruikt voor het behandelen van wratten. Je kunt paardenbloemen eenvoudig zelf kweken, want deze plant doet het erg goed in het Nederlandse klimaat.

paardenbloem
paardenbloem

9. Kamille

Kamille wordt vaak gebruikt voor het bestrijden van maag- en darmpijn. Daarnaast zou het spoelen van je mond met kamille kiespijn kunnen verlichten. Kamille wordt regelmatig verwerkt in de zelfzorgmiddelen die je bij de drogist kunt zorgen. Daarnaast kun je van kamille ook heerlijke thee zetten. Aangezien kamille prima kan groeien in het Nederlandse klimaat, kun je deze plant eenvoudig zelf kweken in je moestuin!

Kamille
Kamille

10. Brandnetel

Hoewel het aanraken van een brandnetelplant kan zorgen voor vervelende rode, jeukende bultjes, heeft deze plant ook een aantal handige gezondheidsvoordelen. Zo zou het drinken van brandnetelthee helpen tegen de symptomen van verkoudheid en hooikoorts. Daarnaast wordt brandnetelthee gebruikt voor het bestrijden van bladluis op kamerplanten. Brandnetelplanten ontstaan vaak al uit zichzelf, maar je kunt ze ook zelf in je tuin planten.

brandnetel
brandnetel
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties