Zwarte kevers of (meeltorren) in huis bestrijden

Zie je regelmatig dikke, zwarte kevers in je huis, en dan vooral ’s nachts en vanaf het moment dat de zon ondergaat? Schieten ze allemaal weg in donkere ruimtes, naden en kieren als je het licht hebt aangedaan? Dan is de kans groot dat je meeltorren in huis hebt. Maar waar komen die meeltorren vandaan, en hoe kan je die meeltorrenplaag uit je huis verwijderen? Foto header: pixabay.com

Wat is een meeltor?

Meeltorren zijn zwarte torren of kevers die de wetenschappelijke naam Tenebrio molitor dragen. De meeltor kan goed vliegen, maar hij prefereert het om te lopen. Vrouwelijke meeltorren kunnen per keer zo’n 400 eitjes leggen die lijken op een klein grijswit boontje van ongeveer 1 millimeter lang. Na 10 tot 20 dagen komen de eitjes uit, waar zich meelwormen (de larven) uit ontwikkelen, die een lengte van 3 centimeter kunnen krijgen.

Pas als de larven 18 maanden oud zijn, gaan ze zich verpoppen tot meeltorren. Het verpoppen duurt 7 tot 21 dagen. Een volwassen meeltor wordt hooguit vier maanden oud. Het is belangrijk dat je de meeltor niet moet verwarren met de gehoornde meelkever. De meelkever is namelijk een heel ander soort, ze zijn kleiner en hebben een kastanjebruine kleur. Meelkevers hebben daarnaast een tweetal kaken voor op hun kop.

Hoe zien meelwormen en meeltorren eruit?

De meelworm is geelbruin van kleur en kan uitgroeien tot een wormpje van zo’n 3 centimeter lang. Aan de voorkant van hun lichaam, vlakbij hun kop, zijn drie paar sterke poten aanwezig. De meeltor is bijna helemaal zwart, soms kan zijn buik bruinzwart van kleur zijn.

Meelworm
Meelworm: wormachtige larfjes die groter worden en bij een lengte van ongeveer 4 cm gaan verpoppen en daarna een kever worden Rasbak, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons. Photo has not been adjusted

Leefgebied van de meeltor

De meeltor komt van oorsprong voor in Nederland en ze komen het hele jaar door voor in de tuin, schuur en het huis. Vooral in de lente en zomer komen meeltorren veel in huizen voor. Dit is dan ook gelijk de periode dat de meeltor voor de meeste overlast kan zorgen. Meeltorren komen het liefst ’s avonds en ’s nachts tevoorschijn, overdag laten ze zich liever niet zien. Wanneer ze zich verschuilen, verstoppen ze zich het liefst in hoekjes, en ze lopen langs plinten en randen van kastjes en deuren.

Meelwormen en meeltorren zijn bestand tegen onze koude winters en de warme zomers. Ze komen niet alleen in Nederland voor, meeltorren worden over de hele wereld waargenomen.

Voedsel van meelworm en meeltor

Meeltorren en meelwormen houden van plantaardig voedsel. Ze houden het liefst van brood en meelproducten, maar ook diervoeder op basis van meel wordt geprefereerd. Daarnaast staan ook vermolmd hout en vodden op het menu. Soms eten ze dode insecten. Typerend voor de meeltor is dat ze hun eigen eitjes en poppen opeten. Meelwormen eten enkel de eitjes op. Dit kannibalisme treedt vooral op als er een gebrek aan voedsel is.

Schade door meeltorren en meelwormen

Meelwormen en meeltorren richten haast nooit schade aan. Ze lopen vaak in oude huizen rond omdat ze deze huizen makkelijk kunnen betreden door vaak aanwezige kieren en naden. De insecten voeden zich vooral met vermolmd hout dat onder de vloeren te vinden is, waardoor ze onze woningen als geschikte verblijfplaats zien waar voldoende voedsel voor handen is: ze kunnen zich er dan ook goed voortplanten.

Meeltor: Tenebrio molitor
Meeltor: Tenebrio molitor NobbiP, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons. Photo has not been adjusted

Als de torren en maden de kans krijgen, bevinden ze zich liever in onze voedselvoorraden. Vooral pasteien, meel, deegwaren en graan, of afvalproducten hiervan, worden erg graag verorberd. Ze kunnen deze voedingsmiddelen infecteren en verontreinigen met onder andere hun uitwerpselen. Het voedsel gaat vaak muf ruiken, meel krijgt een korrelige structuur en kan zelfs gaan schimmelen. De torren kunnen zelfs parasieten (voornamelijk wormen) overbrengen. Het is dus prioriteit om ervoor te zorgen dat de meeltorren en meelwormen niet (meer) bij onze voedselvoorraad kunnen komen.

Overlast voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, en dat gaat ook op voor meeltorren en meelwormen in je woning. Het is belangrijk dat ze niet in je woning kunnen komen. Daarom moet je zo veel mogelijk naden en kieren dichten, om jouw huis minder aantrekkelijk te maken. Bewaar meel en meelproducten zo koel en droog mogelijk, het liefst in een afgesloten verpakking als een metalen of plastic blik, waar ze niet bij kunnen. Bewaar voedingsmiddelen ook niet te lang, om het risico op een meeltorren-invasie te voorkomen. Heb je verlaten vogelnesten op je dak, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Vogels vangen namelijk vaak meelwormen of poppen die als voedsel dienen voor de jonge vogels. Maar het is mogelijk dat er wormen of poppen ontsnapt zijn aan de dood en dus nog in het nest leven.

Meeltorren en meelwormen bestrijden

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen die je genomen hebt, kan het toch zijn dat er meeltorren en meelwormen in jouw woning aanwezig zijn. Als je af en toe een tor tegenkomt, kan je hem oppakken en het beste naar buiten brengen. Heb je echter een echte torrenplaag in je huis? Dan is er hoogstwaarschijnlijk een plek waar eitjes gelegd zijn en waar meelwormen kunnen overleven.

Bij het bestrijden van meeltorren en –wormen is het belangrijk dat je de bron opspoort waar ze gevestigd zijn, omdat je anders dweilt met de kraan open. Bij het bestrijden van een meeltorrenplaag kan je gebruik maken van een spuitbus dat insecticiden bevat. Spray het goedje in naden en kieren waar ze langskomen. Heb je kleine kinderen of huisdieren thuis? Insecticiden zijn schadelijk voor mens, dier en milieu. Het is dan ook belangrijk geen kinderen en dieren in diezelfde ruimte aanwezig te hebben, en laat het vertrek ook goed door luchten als je klaar bent met het sprayen van insecticiden.

HGX spray tegen kruipend ongedierte

12,18
Bol.com
as of 30 januari 2024 11:17

HGX spray tegen kruipend ongedierte is een zeer krachtig middel voor de bestrijding van allerlei ongedierte zoals meeltorren, larven van tapijtkevers of pissebedden.

Meer informatie

Volledigemetamorfose van de meeltor

Meeltorren houden er een volledige metamorfose op na. Dit betekent dat de dieren in het larve stadium (jong) er heel anders uit zien en er een andere ...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Haelewyn
Haelewyn
4 jaren geleden

Beste,
Zou het kunnen dat wij last hebben van meelwormen die uit pellets komen? Regelmatig vinden we er rond de pelletkachel…graag uw mening.
Groetjes.

Hans
Hans
24 dagen geleden

Als de pellets zacht en rottend zijn of stukken hiervan aanwezig zijn dan kan het mogelijk zijn dat er meelworm eitjes in zitten.
de meelwormen kunnen gezien worden als pest, maar meestal worden ze gekweekt om te voeren aan kippen of vogels, zodat jongelingen en pas geborenen lekker goed kunnen groeien en ontwikkelen.