Zelf een composthoop maken, hoe doe je dat?

Een composthoop is eigenlijk niets meer dan een afvalbak voor tuinafval. Al het organisch afval zoals groenteresten, bladeren, onkruid en bijvoorbeeld etensresten kun je composteren. Zodra het afval verrot is kun je het gebruiken om je tuin te bemesten. Door je tuin te bemesten met compost verbeter je de structuur en voeg je voedingsstoffen toe aan de bodem. Door compost in uw tuin te gebruiken, slaat u vele vliegen in een klap. Compost is humus en daarvan weten we dat het de structuur en de waterhuishouding van de grond verbetert.

Als je zelf compost maakt, hebt u invloed op de samenstelling ervan. Zo zou u bijvoorbeeld mest van konijnen, cavia’s, kippen en vogels kunnen toevoegen om uiteindelijk compost met een hogere voedingswaarde te krijgen.

Wat mag er op de composthoop?

Een eenvoudige regel om te onthouden wat er op een composthoop mag is "alles wat kan verrotten mag op de composthoop". Denk hierbij aan papier, karton, schillen, plantenresten, koffie en theezakjes, et cetera.

zelf compost maken
Goed om te weten over composteren: Het maken van compost is niet moeilijk, maar het heeft een paar basisregels. Allereerst moet je op de juiste plek gaan composteren en moet je je afval daarvoor uitkiezen. Verder moet je de juiste samenstelling van het afval hebben en moet je het lichamelijk in goede staat zijn zodat dit vlug kan vergaan.

Dus ook papier mag op de composthoop waarbij karton het meest ideaal is. Krantenpapier is ook toegestaan maar het liefst in kleine hoeveelheden. Schillen van bananen of sinaasappels verteren over het algemeen minder goed. Snij deze daarom een kleine stukken en meng ze goed met het overige afval.

In het zaad geschoten onkruid mag wel, maar u kunt het risico beter niet lopen. Het is niet zeker dat in uw composthoop de temperatuur zo hoog oploopt dat de kiemkracht van het zaad vernietigd wordt. Gekookt voedsel mag nooit op de composthoop: dit trekt katten, honden en ratten aan.

Wat mag niet op een composthoop?

Er zijn echter ook zaken die je beter niet op de composthoop kunt gooien. Hierbij kun je denken aan plantenafval die ziekteverwekkers kunnen bevatten zoals perenvuur. Gooi ook geen koolstronken met knolvoetziekte op de hoop. De sporen van deze hardnekkige schimmel zijn niet kapot te krijgen.

Gooi geen schillen van aardappelen die met een antispruitmiddel zijn behandeld op de composthoop. Het middel werkt groei remmend en dat is wel het laatste wat van de toekomstige compost verwacht wordt. Met antischimmel bewerkte sinaasappelschillen zijn ook uit den boze. Ze doden de voor de omzetting noodzakelijke schimmels in de hoop.

Vleesafval is niet geschikt voor een composthoop. Af en toe een botje kan geen kwaad, maar maak hier geen gewoonte van. Glas, metaal en steen zijn uiteraard niet geschikt. Leg ook geen dikke lagen gras of boomblad op de hoop, maar vermeng ze met luchtiger materiaal. Tussen dikke lagen gras en boomblad zit haast geen lucht. De lagen koeken op elkaar en worden niet omgezet.

De composthoop opstarten

Een startende composthoop heeft een ideale temperatuur van 60-80° in de kern. Bij deze temperatuur worden alle ziektekiemen en het onkruid gedood. Het bereiken van deze temperatuur lukt alleen als je composthoop groot genoeg is. Zorg er dus voor dat je bij de start voldoende materiaal hebt dat je goed door elkaar mengt. Je kunt bijvoorbeeld voor de start alvast wat materiaal verzamelen, dat je bijvoorbeeld in de hoek van de tuin legt totdat je gaat starten met de composthoop.

Wanneer je voldoende compostmateriaal verzameld hebt kun je gaan starten. Meng het afval goed door elkaar, en maak grote stukken kleiner. Vervolgens leg je alles op een hoop welke niet hoger mag worden dan anderhalve meter. De breedte van de composthoop is ongeveer 3 m. De eerste keer is het verstandig om een zogenaamde compoststarter te gebruiken die ervoor zorgt dat de compostering snel op gang komt. Tot slot bedek je de composthoop af met bijvoorbeeld gras, karton of rietmatten.

Bokashi starter 2kg

★★★★★
19,95
Bol.com
as of 23 januari 2024 08:51

Bokashi starter is een product op basis van Effectieve Micro-organismen. De Bokashi emmer waarin we keukenafval fermenteren is het eindproduct van jarenlang onderzoek door de Japanse professor Teruo Higa. Hij ontdekte dat goede bacteriën geactiveerd kunnen worden door toediening van Effectieve Micro-organismen.

Het gebruik van compost bakken in de tuin

Compostbakken zijn ideaal voor kleinere tuinen. Het zijn over het algemeen kleine kunststof bakken waarin zich snel een hoge temperatuur kan ontwikkelen. Het nadeel van dit soort bakken is dat het materiaal zeer snel kan gaan rotten. Zorg ervoor dat het materiaal niet al te nat wordt, en maak het materiaal voldoende los.

Thermische composteerder zwart met deksel

77,50
Bol.com
as of 23 januari 2024 08:51

ecd-Germany

Zelf gemaakte compost gebruiken

Wanneer je de compost kan gaan gebruiken hangt voornamelijk af van het doel dat je ermee wilt bereiken. Ziet je compost er donkerbruin en rafelig uit, dan is deze half rijp. Dit soort compost bevat veel voedingsstoffen en micro-organismen en is dus het meest geschikt voor het toevoegen van voedingsstoffen in je tuin (verrijken).

Wil je de compost gebruiken in plantgaten of als teelaarde, dan moet deze volledig uitgerijpt zijn. De compost bevat dan nog steeds veel voedingsstoffen, maar zal niet meer rotten als het in de bodem zit.

Heel veel succes met het maken van je eigen compost! Heb je vragen of goede tips? Laat het absoluut weten onderaan dit artikel!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda
Linda
8 jaren geleden

Erg handige tips en weetjes voor de composthoop. Ik wil zelf binnenkort starten met een composthoop dus deze informatie is erg nuttig! Waar je nog meer handige info over het beginnen met een composthoop kan vinden is: http://recyclingplatform.nl/content/preventie-afval-zelf-thuis-gebruiken
Misschien ook nog handig als aanvulling op dit artikel voor mensen die erin geïnteresseerd zijn.
Groetjes Linda