Welke verf moet ik gebruiken?

Voor het beste resultaat bij schilderen zijn enkele factoren erg belangrijk. Onder andere de voorbehandeling van de te schilderen oppervlakken, je schildergereedschap, maar ook het soort verf dat je hebt gekozen is van grote invloed. Om de juiste keuze te kunnen maken uit de vele soorten verf die er te krijgen zijn, volgt hieronder een uitleg.

1. Binnen of buiten schilderen

Of het te schilderen object zich binnen of buiten bevindt is van grote invloed op het soort verf dat je gaat kiezen. Buiten moet de verf immers bestand zijn tegen weersinvloeden en gebruik je buitenverf.  Na deze schifting kan je al een groot assortiment verven uitsluiten. Bij twijfel of de verf ook voor buiten geschikt is, lees dan goed het etiket of vraag het aan een medewerker in de bouwmarkt of verfspeciaalzaak.

welke verf gebruiken
welke verf gebruiken

En dan, wat is het te schilderen oppervlak? Buiten zou het kunnen gaan om een betonnen muur, een metalen tuinhek of een houten schuur. Ieder van deze vraagt om een andere verfsoort. Ook bij binnenverf zijn er grote verschillen. Ga je muren schilderen of kozijnen? Iedere toepassing kent zijn eigen specifieke verfsoorten. Voor radiatoren is het bijvoorbeeld belangrijk dat de verf hittebestendig is. Bij twijfel, altijd om advies vragen.

2. De ondergrond: poreus of niet

De voorbehandeling van de ondergrond van het te schilderen oppervlak is een belangrijk onderdeel van de verfklus. Zuigende ondergronden, zoals steen of (onbehandeld) hout zal eerst voorzien moeten worden van grondverf of een primer. Sommige materialen zoals metaal kunnen vaak direct geschilderd worden met de daarvoor geschikte verf. Raadpleeg hiervoor altijd het etiket. Voorbehandeling voorkomt slechte hechting van de verf en/of loslaten van de verf. Wat zonde is van je werk

Voor alle ondergronden geldt dat deze schoon, droog en vetvrij dienen te zijn. Hiervoor zijn speciale reinigingsmiddelen te verkrijgbaar. Eventuele reparaties en schuurwerk dienen altijd vooraf te gebeuren.

3. Verf op olie- of waterbasis

Er worden in het algemeen twee soorten verf onderscheiden. Verf op waterbasis, de zogenaamde acrylverf en verf op oliebasis, alkydverf. Alkydverven hebben als oplosmiddel terpentine en acrylverven hebben als oplosmiddel water. Lakken zijn meestal alkydverf, hoewel er steeds meer acryllakken op de markt komen. Latex en andere muurverven zijn meestal acrylverven. Bij het maken van de keuze tussen acryl of alkyd, bedenk dan ook dat je gereedschap (kwasten e.d.) met water of respectievelijk terpentine of white spirit schoongemaakt dient te worden.

  • Alkydlakken zijn over het algemeen duurzamer, maar ook minder milieuvriendelijk en daarom zal het aandeel alkydverven in de markt vanaf 2010 steeds verder afnemen. De verf is voor een beginner wat lastiger aan te brengen en verspreidt bovendien de bekende vervelende verflucht, die bij veelvoudig gebruik niet zo goed voor de gezondheid is.
  • Latex en acrylaatverven zijn makkelijker in het gebruik en drogen sneller, waardoor sneller de volgende laag aangebracht kan worden. Kwasten en rollers zijn eenvoudig met water uit te spoelen.
  • Het is sterk af te raden alkyd en acrylverven door elkaar te gebruiken. De hechting van de ene op de andere laag kan slecht zijn. Gebruik dus voor de voorbehandeling (primer of grondverf) en de afwerking in beide gevallen òf acryl òf alkyd.

Algemene tips bij het verven van muren

  • Om buiten en in vochtige ruimtes (badkamer, keuken, kelder of garage) te schilderen is alcrylaatmuurverf beter geschikt. Er zijn ook alcrylaatmuurverven die speciaal voor vochtige ruimtes zijn ontwikkeld.
  • Bij het binnenshuis schilderen zijn meestal het gebruiksgemak en het onderhoud van grootste invloed op de keuze. Kijk goed op de verpakking voor welke ruimtes en oppervlakken de verf geschikt is.
  • Bij het binnenshuis gebruik van acrylverven heb je minder last van verfluchten.
  • Om een trendy kalkverf-effect te creëren op de muren kan je een extra matte muurverf aanbrengen met een blokkwast in plaats van een muurverfroller, dit geeft een extra reliëf in het verfoppervlak.

4. Matte of glanzende verf

Voordat de verf gekocht wordt, moet ook worden bepaald welke glanscategorie gewenst en geschikt is. Verven en lakken zijn er van mat tot hoogglanzend. De glans bepaalt ook in grote mate het uiterlijk van het geverfde oppervlak. Kleuren lijken meestal intenser naarmate ze meer glanzen.

  • Matte verf: muurverven en latex zijn bijna altijd mat na opdrogen, geschikt voor muren en plafonds.
    Zijdeglans: een zachte glanslaag over de verf, beter afwasbaar dan matte verf. Bijvoorbeeld voor wanden die regelmatig worden schoongemaakt of meubels.
  • Glansverf of halfglans: heeft een sterkere glans dan zijdeglans, wat het nog beter reinigbaar maakt. Bijvoorbeeld voor gebruik in badkamer, kinderkamer of op kozijnen.
  • Hoogglans: Is er duurzaam en heeft de sterkste glans en heeft een spiegelglad oppervlak. Hierdoor uitstekend reinigbaar. Bijvoorbeeld voor meubels die intensief worden gebruikt, deuren of kozijnen. Wel maakt het elke oneffenheid op het oppervlak zichtbaar. Goed schuren voor aanbrengen is dus heel belangrijk.

Voor alle soorten glansverven geldt dat het oppervlak voorbehandeld dient te worden, waarna het schoon, droog en vetvrij gemaakt wordt. Sterk zuigende ondergronden dienen met een primer behandeld te worden, anders zal niet het gewenste resultaat bereikt worden en gebruikt het schilderen meer verf dan nodig.

5. Speciale verven

Structuurverven geven een reliëfpatroon op binnenwanden en plafonds. Ze kunnen het best aangebracht worden met een roller, die een gladde of een gestructureerde rol kan hebben.

Radiatorverf is bestand tegen hoge temperaturen en zal niet verkleuren zoals gewone verf. U kunt uit allerlei vrolijke kleuren er een kiezen die het beste bij uw interieur past, mat of
glanzend.

Vloerverf kan de saaiste betonnen, stenen of houten oppervlakken verlevendigen. Er is zelfs een soort die versleten vinylen linoleumvloeren opfleurt. Verhoog dit effect met strepen, geometrische figuren of sjablonen -u weet niet wat u ziet!

Keuken en badkamer verven zijn speciaal samengesteld om vochtige omstandigheden aan te kunnen. Ze bevatten een schimmelwerend middel en zijn veel bestendiger dan standaardemulsies. Microporeuze verven worden ook wel ‘ademende’ verven genoemd. Deze dekverven op waterbasis die vooral worden gebruikt voor hout buitenshuis, zullen met het hout uitzetten en krimpen. Ze laten ook vocht door, zodat u na een tijdje niet met een geschilferde of afbladderende verf zit.

Het aantal speciale verfsoorten neemt met de dag toe. Er zijn verven voor het schilderen van MDF en melamineoppervlakken, maar ook speciaal geteste verven voor buiten, waaronder steenverf voor gepleisterde oppervlak-ken, kleurrijke tuinverf voor muren, bakken, omheiningen en schuren, teer-verven voor regenpijpen en dakgoten, en veiligheidsverven, die kleverig blijven om te voorkomen dat inbrekers het huis binnenkomen via de regen-pijp. Er zijn ook traditionele verven, vervaardigd van authentieke materialen. Ze zijn er in allerlei soorten dekverf, waaronder mat, balíìnat, halfglanzend en glanzend.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
marcel
marcel
13 jaren geleden

Vanaf januari 2010 gelden er voor alle soorten de milieuvriendelijke VOS 2010 normen.
Hierbij worden de vluchtige stoffen teruggedrongen die in de verf zitten, dit komt het milieu en de verwerker (de schilder) ten goede.
Doordat de nieuwere verven minder oplosmiddelen bevatten, is de droging nog wel wat trager.
De meeste verven worden tegenwoordig in high solid geleverd.

Mvg
Marcel
http://www.goedhuysverf.nl

temha
temha
13 jaren geleden

hallo ik had een vrag je een muur die struktuur is kolletjes.en is nog nooiet mee muur verf aan gebracht hoe moet ik dat doen want ik heb wel latex gehaald maar dekt niet hoe moet je dat behandelen groetjes