Warmwaterleidingen isoleren

Iedereen lijkt te hopen op mooi weer, maar ondanks dat het een tijdje leek alsof de lente voor de deur stond is het nu weer wat kouder. Vandaar een artikel over isolatie van warmwaterleidingen. Het blijkt namelijk dat u behoorlijk wat energie kunt besparen door uw cv- en waterleidingen goed te isoleren. Behalve energie kunt u hiermee natuurlijk ook heel wat geld besparen: Niet onbelangrijk! Ik ga het in dit artikel hebben over het isoleren van warmwaterleidingen.

Benodigdheden:

  • Glas- of steenwol
  • Ijzerdraad
  • werkhandschoenen
  • Buisisolatie
  • Pvc-tape
  • evt. purschuim

Verder:

  • Breekmes
  • Rolmeter

De aanschaf

Om te beginnen kies je een soort isolatiemateriaal uit.  Vaak wordt bij het isoleren van cv- en waterleidingen gekozen voor glaswol of voor een speciale buisisolatie. Deze speciale buisisolatie bestaat dan vaak uit polyethyleenschuim, en is verkrijgbaar in verschillende diktes. Deze dikte kan variëren van 12 mm tot 35 mm. Hoe dikker het materiaal, hoe meer u betaalt. Voordat u naar de winkel gaat om het isolatiemateriaal aan te schaffen, is het uiteraard belangrijk dat u opmeet hoeveel isolatiebuis u nodig zal hebben.

Het aanbrengen

Is het isolatiemateriaal in huis, dan gaat u dit aanbrengen. Heeft u ervoor gekozen om met glaswol aan de slag te gaan, dan wikkelt u dit in stukken rond uw buizen en zet u dit vast met Pvc-tape. Heeft u gekozen voor polyetheenschuim dan kunt u speciale buisisolatie gebruiken die heel eenvoudig over de buizen geklikt kan worden. Sommige van deze buisisolatiesystemen werken niet met een kliksysteem maar met een ritssluiting of met een zwaluwstaartverbinding. Mocht uw isolatiemateriaal zo in elkaar zitten, dan is het niet meer nodig om het vast te zetten met (Pvc-)tape.

Het ingewikkelde werk

Klinkt als een eenvoudige klus, vindt u ook niet? Toch kan het ingewikkelder zijn dan hoe het hierboven is omschreven. Wanneer uw leidingen een bocht maken bijvoorbeeld, kunt u het isolatiemateriaal in V-vormige stukjes snijden. Hierdoor kan de isolatiebuis de bocht prima volgen. De stukken isolatiebuis kunt u vervolgens aan elkaar vastlijmen.

Het kan ook zijn dat er een T-stuk geïsoleerd moet worden. Hiervoor snijdt u een isolatiebuis aan beide zijden af onder een hoek van 45 graden. Het passtuk snijdt u V-vormig af. De twee delen lijmt u vervolgens aan elkaar vast.

Een andere situatie kan zijn dat u leidingen heeft die vlak bij elkaar liggen. Deze kunt u het beste samen isoleren. Dit doet u dan met een stuk glas- of steenwol. Glaswol is waarschijnlijk eenvoudiger in het gebruik, want dit is soepeler. Om de isolatie op zijn plaats te houden gebruikt u Pvc-tape.

In het gips

Een laatste tip:  Als u uw geïsoleerde buizen er niet meer uit vindt zien, dan kunt u ze met gips wegwerken. Het is wat extra werk, maar het resultaat mag er zijn.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Okke
Okke
6 jaren geleden

Warm waterleidingen mogen niet worden geïsoleerd i.v.m. bacteriegroei, zie NEN 1006 en op de site van Milieucentraal.

K Van Helder
K Van Helder
4 jaren geleden

Klinkt natuurlijk niet onbelangrijk als we energie en daarmede geld kunnen besparen. Ik heb er geen weet van dus ik zal dit werk door een loodgieter laten doen. Dan ben ik verzekerd dat er niets mis gaat.