Tuinieren op zandgrond | alles over zandgrond verbeteren

Elke grondsoort heeft zijn eigen herkenbare structuur. Die structuur vraagt om een speciale behandeling. Daarom is het belangrijk, dat je als tuineigenaar precies weet op welke grond je tuiniert. Zonder kennis van de grondsoort worden er onnodig fouten gemaakt.

Zandgrond heeft zijn eigen structuur en vraagt om een speciale behandeling en bemesting. Ook is het handig om te weten dat er planten zijn die het uitstekend zullen doen op zandgrond.

Structuur van zandgrond

Of u tuiniert op zandgrond is als eerste al heel goed te herkennen aan de lichte kleur van de grond. Verder is de opvallende losse structuur van zandgrond heel kenmerkend. Zandgrond bestaat uit grove los op elkaar liggende deeltjes. Door deze losse structuur zal er altijd voldoende lucht en zuurstof bij de wortels komen. Het is makkelijk werken in de losse zandgrond. Aanplanten en verplanten kosten u (in tegenstelling tot kleigrond)  maar weinig energie.

zandgrond2
zandgrond

Een nadeel van deze "losse" en min of meer open structuur is dat water snel door de grond wegzakt naar de diepere bodem. In een tuin op zandgrond zullen de planten eerder last hebben van droogte, dan van natte voeten. Extra water geven tijdens een droge zomer is dan ook al snel nodig.

Zand is verweerd graniet. Het heeft een korrelgrootte van 0,05 tot 2 mm. Via de grote poriën die tussen de grote korrels zitten, zakt het water snel weg en kan ook slecht water uit de ondergrond opgenomen worden. Hoe groter de korrels, des te droger is de grond. Zandgrond kunt u herkennen aan de glinsterende korreltjes die ertussen zitten. Pure zandgrond is voedselarm. Gelukkig kunt u zandgrond verbeteren door klei in de vorm van klei mineralen en organische stof (compost) toe te voegen. Om de structuur enigszins te veranderen moet men eigenlijk vóór het volledig inplanten van de tuin de grond verbeteren. Is dat niet mogelijk, dan kunt u ook bij de aanplant van een nieuwe plant zorgen voor een flinke hoeveelheid organisch materiaal (compost) in het plantgat. Je kunt dit eenvoudig online bestellen. 

1x Dcm siertuincompost 40 ltr

21,19
Bol.com
as of 30 januari 2024 14:17

Kenmerken

Merk DCM
Bemesting geschikt voor Bloemen en struiken
Gewicht 10000 gram
In de doos 40 liter totaal

Een 100% natuurlijk product met neutrale pH en zo geschikt voor alle planten in de siertuin. Het is gemaakt van uitstekende kwaliteit, bevat tuinturf, fijne schors en groencompost en bevat GEEN GFT-afval. Daardoor absoluut veilig voor alle planten en uitermate geschikt om zandgrond te verbeteren.

Omgaan met zandgrond

Spitten

Zandgrond hoeft, vanwege zijn toch al losse structuur, niet gespit te worden. Het is een lichte, makkelijk te bewerken grondsoort. Spitten gebeurt voornamelijk bij kleigrond, om de structuur van die grondsoort te verbeteren.

Bemesten

Bemesten is voor een tuin op zandgrond heel belangrijk. De losse zandgrond houdt water slecht vast. Gelijk met het wegzakken van het water spoelen er ook veel meststoffen mee. Voor gezonde en goed groeiende planten is het dan ook heel belangrijk dat er in het groeiseizoen regelmatig wordt bijgemest. Doe dit in elk geval in het voorjaar, maar liefst ook nog in mei / juni.

Water geven

Zandgrond houdt water slecht vast. Daarom zal, zeker bij langdurige droogte, regelmatig extra water gegeven moeten worden. Doe dit echter ook weer niet te veel. Door te veel water geven worden “luie” planten gecreëerd. Deze planten zullen slechts oppervlakkig gaan wortelen, omdat ze toch voornamelijk water “van bovenaf” krijgen. Ze steken geen energie in de aanmaak van grote wortels die dieper de bodem in gaan op zoek naar water. Zo worden ze kwetsbaar (staan losser in de grond) en zullen ze ook nog eens sneller last hebben van de droogte. 

Waterafstoting tegengaan

Zandgrond houdt vrijwel geen water vast. De eenvoudigste manier om wateropname door zandgrond te verbeteren, is om een ​​bodembevochtiger te gebruiken. Dit kan door het toevoegen van fijne minerale deeltjes zoals leem of klei zoals bentoniet. Bentoniet is een zeer fijn poeder dat bestaat uit kleimineralen en wordt gebruikt om zandgrond te verbeteren. Hierdoor wordt water en voedingsstoffen beter vastgehouden. Het toevoegen van ongeveer 5% klei in de bovenste 10 cm van de grond zal het vermogen om water en voedingsstoffen vast te houden sterk verbeteren. 

Dcm Bentoniet Grondverbeteraar - Siertuinmeststoffen - 3 x 2 kg

30,73
Bol.com
as of 30 januari 2024 14:17

Kenmerken

Inhoud 0,006 liter
Product gewicht 2 kg

Verbeter je zandgrond met DCM Bentoniet Veel problemen in de tuin beginnen bij een slechte bodemstructuur. Dit zorgt voor slechte opname van voedingselementen, het afsterven van planten, een overmaat aan vocht in de toplaag of het niet dichtgroeien van de grasmat. Bentoniet is een zeer fijn poeder dat bestaat uit kleimineralen en wordt gebruikt om zandgrond te verbeteren. Door bentoniet toe te voegen aan de grond wordt de vochthuishouding verbeterd en spoelen er minder voedingstoffen uit.

Enkele planten voor op zandgrond

Bomen
Acer (Esdoorn)
Betula (Berk)
Cercis (Judasboom)
Eucalyptus
Koelreuteria (Blazenboom, Chinese vernisboom)
Pyrus salicifolia (Wilgpeer)
Robinia (Acacia)
Struiken
Buddleja (Vlinderstruik)
Deutzia (Bruidsbloem)
Hibiscus (Althaeastruik)
Kolkwitzia
Osmanthus (Schijnhulst)
Philadelphus (Boerenjasmijn)
Spirea (Spierstruik)
Weigelia
Vaste planten
Acanthus mollis
Aconitum napellus (Monnikskap)
Aster
Brunnera macrophylla (Kaukasisch vergeet-me-nietje)
Campanula (Klokjesbloem)
Cimicifuga racemosa (Zilverkaars)
Geranium (Ooievaarsbek)
Helenium (Zonnekruid)
Hosta (Hartlelie)
Lavandula (Lavendel)
Bodembedekkers
Acaena microphylla (Stekelnootje)
Asarum europaeum (Mansoor)
Galium odoratum (Lievevrouwebedstro)
Fragaria vesca (Bosaardbei)Lamium (dovenetel)






Meer informatie

Hoe behandel je zandgrond in je tuin? | Tuinonderhoud | Tuinmanieren

Je weet inmiddels dat je een zanderig grondje in je tuin hebt.. en nu? Hoe maak je een zandgrond beter? Wat voeg je toe? Compost? Kalk? Voedingsstoffen?

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Drumles Den Haag
Drumles Den Haag
6 jaren geleden

Fijn en duidelijk artikel. In mijn nieuwe tuin was ik vandaag aan het planten en tot mijn verbazing lag en een bijna pure laag zand. Gelukkig had ik lavendel gekocht. Hopelijk gaat dat lukken 🙂