Tuinieren op goede tuingrond

Voor iedereen die intensief in zijn of haar tuin werkt, is al snel duidelijk dat de resultaten van al die werkzaamheden mede afhangen van de grondsoort waarop men tuiniert. Ook de kwaliteit van de grond beïnvloedt de resultaten van uw noeste arbeid. Omdat zowel de grondsoort als de grondkwaliteit zo belangrijk is, is het raadzaam om altijd van te voren vast te stellen op welke grond u gaat tuinieren. De verschillende grondsoorten, klei, veen, zand en zavel, vragen elk hun specifieke bewerking én beplanting. Voor een goede bemesting van de grond moet u vervolgens de pH-waarde (zuurgraad) bepalen, waarna u de grond effectief kunt bemesten.

Bepaal de grondsoort waarop u werkt

U kunt zelf eenvoudig vaststellen op welke grond u tuiniert. Neem een handvol natte grond in uw hand. Rol dit vervolgens tussen uw handpalmen heen en weer tot een “slang”. Probeer nu van deze slang een cirkel te maken. Als het lukt, heeft u kleigrond. Kleigrond heeft een gladde vaste structuur, waardoor er gemakkelijk figuren mee gemaakt kunnen worden. Lukt het niet om een cirkel te maken, dan is er sprake van zavelgrond. Zavel is een combinatie van zand en klei. De grond bindt zich wel als u hem tussen de handpalmen rolt, maar er kunnen geen verdere figuren van gemaakt worden. Is het niet mogelijk om de grond in uw handpalmen tot een slang te rollen, dan heeft u in uw tuin te maken met zandgrond. Zandgrond heeft een zeer losse structuur en zal zich niet binden.

tuingrond

Bepaal de pH-waarde van uw grond

Met de pH-waarde wordt aangegeven hoe zuur de grond is waarop u tuiniert. Een pH-waarde loopt van 1 tot 14. Hoe lager de pH-waarde (m.a.w. hoe lager het cijfer), hoe zuurder de grond is. De omslag voor de aanduiding van uw grond ligt rond de pH-waarde 7. Neutrale grond heeft een pH-waarde van rond de 7. Bij een pH-waarde lager dan 7 is er sprake van zure grond. Een pH-waarde boven de 7 duidt op een kalkrijke grond.

Een “verkeerde” pH-waarde is in veel gevallen de oorzaak van kwijnende planten. Een Rododendron bijvoorbeeld is een struik die prima gedijt op zure grond. Heeft de grond waarin de Rododendron staat echter een pH-waarde van bijvoorbeeld 9, dan zal de struik het niet naar zijn zin hebben en dit overduidelijk laten zien. In tuinen met gemengde vaste plantenborders is zure grond juist niet gewenst en zal men ervoor moeten zorgen dat de grond een pH-waarde van 7 of hoger heeft.

Zelftesten van de pH-waarde of laten uitvoeren

U kunt de pH-waarde van uw tuingrond eenvoudig zelf testen. Er zijn speciale kant-en-klare bodemtesten in de handel (bv. van Ecostyle). Met de aanschaf van één pakje kunt u 8 testen uitvoeren. Bij een grote tuin moet u eigenlijk op meerdere plaatsen testen. Ook is het belangrijk om de test na een aantal jaar weer eens te herhalen. Een andere mogelijkheid is om een bodemonderzoek uit te laten voeren via een tuincentrum.

PH waarde van uw grond testen kan eenvoudig met een ph grondmeter.

De ph waarde van je grond meten

Meer informatie

Daarnaast kunt u uw grond ook laten analyseren door Eurolab in Deventer (www.eurolab.nl) of Gaia Bodemonderzoek in Delft (www.gaiabodem.nl). Aan deze onderzoeken hangt gelijk wel een ander prijskaartje. Wilt u alleen de pH-waarde weten richt u dan op de twee eerstgenoemde mogelijkheden. Wilt u ook andere gegevens uit het onderzoek halen (bv. Verontreiniging van de grond), dan is een uitgebreid en professioneel onderzoek zeker aan te raden.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
J.Cornelissens
J.Cornelissens
7 jaren geleden

Hallo.
Wat is de prijs voor een analyse van een monster tuinaarde welke bestemd is als groente tuin?

M.VR GR.
Jo Cornelissens
Merelstraat 15
6165SX Geleen