Tochtstrips plaatsen

In deze maanden van het jaar wordt in vele huizen de verwarming eens lekker hoog opgestookt. Het zou alleen toch zonde zijn als deze warmte het huis (gedeeltelijk) zo weer zou kunnen verlaten, bijvoorbeeld doordat uw huis tochtplekken heeft? Om dit te verhelpen, is het een aanrader om tochtstrips te plaatsen. Lees in dit artikel meer hoe een tochtstrip aanbrengen en plaatsen.

Benodigheden

  • Tochtstrips
  • Reinigingsmiddel

Gereedschap

  • Zaag
  • Schaar
  • Breekmes

Waar tochtstrip plaatsen?

Zoek de plaatsen waar u tochtstrips aan wilt brengen nauwkeurig uit. Een huis heeft een zekere luchtcirculatie nodig en wanneer u alle gaten en kieren in uw huis afsluit, is dit niet meer mogelijk. Brengt u tochtstrips aan bij bijvoorbeeld de buitendeur en bij de kieren bij uw ramen. U plaatst dus geen tochtstrips bij bijvoorbeeld binnendeuren! Twijfelt u of u op een bepaalde plaats een tochtstrip wilt plaatsen? Om te controleren of het ergens tocht, houdt u een vlammetje bij de plek waar u denkt dat het tocht. Aan het vlammetje zult u snel genoeg merken of het op de door u opgemerkte plaats daadwerkelijk tocht.

Verschillende soorten en maten

Uw doel is natuurlijk de kieren en gaten simpelweg dicht te maken, maar materiaalkeuze kan hierbij een redelijk belangrijke rol spelen. Ramen en deuren sluit u bijvoorbeeld af met flexibel materiaal, en op onbewegelijke plaatsen (zoals kieren in de vloer) kiest u beter voor kitten, schuimen, glas- of rotswol of hardere tochtstrips.
Voor sommige plaatsen in uw huis zijn speciaal voor die plek bestemde tochtstrips verkrijgbaar. Informeer hier naar in de winkel. Let in de winkel goed op wat u mogelijk aangesmeerd wordt, want er zijn meer verschillen dan bovengenoemde bij tochtstrips. Zo gaat de ene tochtstrip een stuk langer mee dan de ander. Laat u dus niet afschrikken als tochtstrip A duurder is dan versie B, want mogelijk heeft u uiteindelijk langer plezier van tochtstrip A.

Bovenop al deze verschillen is er nog een verschil. Er zijn namelijk tochtstrips verkrijgbaar in verschillende vormen. Denk hierbij aan:

Houdt hier rekening mee bij de aanschaf van de tochtstrips.

Verschil tussen tochtstrips en tochtband?

Er zit een verschil tussen tochtstrips en tochtband. Een tochtstrip is gemaakt van een hard materiaal, meestal van metaal of kunststof. Deze harde zijde breng je aan op het bewegende deel van een deur of raam. Daarnaast zijn er specifieke versies die je kunt gebruiken voor voor onderaan een voordeur.

Tochtband is zoals de naam al zegt een flexibele dunne band gemaakt van een zacht materiaal. De ene kant bevat een plakstrook waardoor je het band eenvoudig kunt bevestigen. Het band is flexibel is past daardoor makkelijk in verschillende soorten en maten kozijnen. Voor oudere huizen waarbij de kozijnen niet (meer) kaarsrecht zijn, of bij voordeuren met ronde vormen is tochtband meestal de beste (en enige) oplossing.

Bovenstaand een voorbeeld van tochtband. Deze kun je eenvoudig online bestellen.

Bovenstaand een voorbeeld van tochtstrip. Deze kun je eenvoudig online bestellen.

Hoe tochtstrip plaatsen?

Nu gaat u aan de slag op de plaats waar u de tochtstrips wilt plaatsen. Bepaal hoe u de tochtstrips wilt gaan plaatsen. Plaats u bijvoorbeeld een tochtstrip onder uw buitendeur, zorg dan dat als de deur gesloten is dat de tochtstrip de opgevulde  kier volledig afsluit. Na deze plaatsbepaling meet u de lengte en de breedte  van uw deur en/of raam op.

Tochtstrip aanbrengen

Het moment van het daadwerkelijke plaatsen van de tochtstrip is nu aangebroken. Eerst knipt u de tochtstrip op maat. U kunt hierbij ook zagen in plaats van knippen. Veel strips zijn eenvoudig aan te brengen doordat ze zelfklevend zijn. Altijd handig om te weten, voordat u onnodig met lijm in de weer gaat. Wat wel erg belangrijk is om rekening mee te houden, is dat de plaats waar u de tochtstrip aan gaat brengen goed schoon en droog is. Gebruik hier een goed reinigingsmiddel om het te beplakken oppervlak mooi schoon te maken. Naast het reinigen is het belangrijk dat de plaats van aanbrengen goed droog is voordat u de strip gaat plaatsen.

Heeft u het nodige oppervlak goed schoongemaakt en is het droog? Plaats dan nu de tochtstrip. Dit doet u door het beschermfolie van de strip af te halen, zodat het zelfklevende gedeelte vrijkomt. Druk de tochtstrip goed aan: Beter te goed dan te weinig! Belangrijk is om nu nog te controleren of uw deur nog sluit, en of u dus de juiste afmetingen tochtstrip heeft gebruikt.

Om teleurstellingen te voorkomen, bijvoorbeeld doordat u de tochtstrip per ongeluk te klein heeft gekocht, kunt u het plaatsen ook iets anders aan pakken. U plaats dan de tochtstrip eerst, voor het verkleinen, en neemt na het plaatsen de delen die te groot zijn weg met een breekmes.

Meer informatie

Zelf een tochtstrip aanbrengen | Isolatie | How to met GAMMA

Wil je meer weten over hoe je een tochtband moet aanbrengen?

Controle

Tenslotte kunt u als extra naslagwerk altijd nog de verpakking van de door u aangeschafte tochtstrips raadplegen. Zo weet u zeker dat de tochtstrip straks mooi op zijn plaats zit, en dat u de winter goed door zult komen binnen in uw huis.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Vincent Rondwijk
Vincent Rondwijk
4 jaren geleden

Ik heb ook regelmatig last van tocht in mijn huis. Er komt met name veel koude lucht door mijn kozijnen en kieren in deuren. Ik ga binnenkort maar wat tochtstrips kopen om te zien of dit een oplossing is!

W. van der Elburg
3 jaren geleden

In de alinea “Waar tochtstrips plaatsen” wordt vermeld: “U plaatst dus geen tochtstrips bij bijvoorbeeld binnendeuren! ” Vind het dan erg vreemd dat het artikel Tochtstrips plaatsen begint met een foto van een tochtstrip onder een binnendeur.

Hans de Geus
Hans de Geus
1 jaar geleden

Verschil tussen tochtstrips en tochtband?Er zit een verschil tussen tochtstrips en tochtband. Een tochtstrip is gemaakt van een hard materiaal, meestal van metaal of kunststof. Deze harde zijde breng je aan op het bewegende deel van een deur of raam.
Heb ik het nou al die jaren verkeerd gedaan??? Nooit klachten gehad!!