Stopcontact inbouwen

Zelf een stopcontact installeren

Een stopcontact inbouwenieder van ons heeft het ongetwijfeld al verschillende keren meegemaakt. Gebrek aan een stopcontact. Er bestaan natuurlijk oplossingen zoals het aansluiten van een verlengkabel of het op zoek gaan naar een verdeelstekker. Toch kan ook een stopcontact installeren een snelle en eenvoudige oplossing zijn die niet echt professionele kennis vereist. Een stopcontact aansluiten, kan u met onderstaande richtlijnen ook perfect zelf.

Uw stopcontact plaatsen

Als u uw stopcontact wilt plaatsen, moet u allereerst bepalen of u het stopcontact verticaal of horizontaal wil installeren. Bij een horizontale plaatsing worden de inbouwpotten netjes naast elkaar geplaatst en de binnenkanten aan elkaar bevestigd. Laat de tussenschotten ook in het inbouwpotje anders zult u problemen hebben om uw stopcontact te bevestigen. Kiest u voor een verticale plaatsing dan klikken de potjes netjes in elkaar en moet u de verticale tussenschotten wel afbreken.

Waar uw stopcontact installeren

Is het bepalen van de plaatsing een feit dan kunt u overgaan tot het aftekenen van de plaats waar u het stopcontact wil plaatsen. Neem een potlood in de hand en lijn netjes af door het inbouwstopcontact tegen de muur te plaatsen. Wilt u meerdere stopcontacten dan tekent u logischerwijze een grotere oppervlakte. Blijf om en bij de 15 cm van de begane grond als het om een droge ruimte gaat, is de ruimte vochtig dan houdt u het best op 25 cm.

De stroomgroep en stroomsterkte

Een laatste voorbereidende stap is het nagaan of uw zekering nog wel een extra stopcontact kan dragen. Steek daarvoor bijvoorbeeld een lamp in het stopcontact waaraan u een nieuw stopcontact wil installeren. Schakel nu in de zekeringskast de zekeringen een voor een uit zodat u de stroomgroep kunt bepalen. Gaat de lamp uit dan heeft u de juiste groep. Eens bepaald, schakelt u enkel deze zekering uit en test u met de lamp welke stopcontacten en welke lichtbronnen niet werken. In totaal mag een zekering slechts maximaal acht stopcontacten tellen.

Uw stopcontact plaatsen

Op basis van de afgetekende lijnen op de muur kunt u nu starten met het aanmaken van de opening door het gebruik van hamer en beitel of klopboor. Klop 1 cm meer af dan afgetekend en ga zeker niet te diep. Check hiervoor regelmatig met het potje. Naar het potje toe en richting het andere stopcontact zorgt u met behulp van een muurfrees ook voor een sleuf van 16 mm voor gewone bedrading en 25 mm voor een buis met bedrading. Blijf netjes verticaal of horizontaal, maak de af te leggen afstand zo kort mogelijk.

De inbouwpot monteren

Verwijder het stof en steengruis uit de opening. Plaats het potje zo in de opening dat de gekartelde binnenzijde horizontaal staat. Maak wat snelgips klaar en laat deze massa een minuutje rusten terwijl u de opening bevochtigt. Smeer het snelgips nu zowel aan het inbouwpotje als in de opening en plaats de pot erin. Zorg ervoor dat de inbouwpot voldoende in de muur verdwijnt en niet voor de pleister uitsteekt en maak ook de gaten voor de kabels vrij. Werk nu alles netjes glad af met spatel en water.

De bedrading trekken

Voor het aansluiten en een goede werking van het stopcontact moet u natuurlijk ook via bedrading voor stroom zorgen. Schakel alle stroom uit zodat u veilig te werk kan gaan. Wilt u het stopcontact zonder problemen aansluiten, zorg er dan voor dat na het afmeten van de af te leggen afstand u 15 cm aan iedere kant bijtelt. Voor een gewone kabel gebruikt u best het type XVB 3G2.5 mm² voor een buis met bedrading 3G2.5mm². Zorg nu voor de ontmanteling van de draden, maak de gaten van de inbouwpot vrij en duw de bedrading door de openingen tot tegen de bovenste rand van het potje.

Het stopcontact aansluiten

Neem uw stopcontact in de hand en ga over tot het aansluiten van de draden. Neem hiervoor alle draden van dezelfde kleur bij elkaar en sluit ze op dezelfde aansluitklem aan, maximaal 2 draden per klem. Bij het installeren van een enkelvoudig stopcontact zit de aardingsdraad in het midden en worden de blauwe en/of bruine draden aan de buitenste aansluitklemmen bevestigd. Een meervoudig stopcontact vereist een zelfde werkwijze maar hierbij wordt ook een doorverbinding van dezelfde kleur naar het extra stopcontact gebruikt.

Het stopcontact testen

Na het plaatsen van het eigenlijke stopcontact kunt u overgaan tot het testen. Bevestig de afdekplaatjes en schakel de zekering van uw stroomgroep terug aan. Springt deze automatische terug af dan kijkt u best terug even de bedrading na. Blijft de zekering aan dan mag u het stopcontact testen door het insteken van een lamp of radio.

De afwerking

Bij werking is het installeren van uw stopcontact zo goed als voltooid. Werk de sleuven verder af met het snelgips en strijk weer alles netjes glad met spatel en water. Nadat het gips is opgedroogd, kunt u de wand schilderen of behangen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Schneider Electric
9 maanden geleden

Bedankt voor het delen van deze informatieve blog over het inbouwen van een stopcontact! Het is handig om te weten welke stappen je moet volgen en welke materialen je nodig hebt om een stopcontact in te bouwen. Het waarborgen van de veiligheid en het esthetische aspect van de ruimte is essentieel bij het uitvoeren van deze klus, en je hebt nuttige tips gegeven om dit succesvol te kunnen doen.