Rozen snoeien, hoe en wanneer doe je dat?

Voor je het weet is het dan al weer zo ver, we gaan weer rozen snoeien! De kans op strenge vorst is grotendeels voorbij, de temperaturen worden langzaam iets hoger en de meeste planten beginnen alweer voorzichtig uit te lopen. Zo ook de rozenstruiken in de tuin. Hoog tijd dus om de snoeischaar uit het vet te halen en de tuin in te gaan voor een flinke snoeibeurt. Maar daar ligt gelijk de schrik van de meeste tuineigenaren. Er heerst over het algemeen een grote angst om de snoeischaar in de rozenstruiken te zetten. Men is toch snel bang om iets verkeerds te doen.

Met een goede kennis van zaken kan er echter weinig mis gaan bij het rozen snoeien. Het is belangrijk dat u kiest voor de juiste periode, en gebruik maakt van een schone en scherpe snoeischaar. Ook is het van groot belang om te weten welk type roos u in uw tuin heeft staat. En als u dan ook nog een slapend oog kunt herkennen, kan er eigenlijk al niets meer mis gaan bij het rozen snoeien.

Wanneer rozen snoeien?

De beste tijd van rozen snoeien hangt af van of ze winter- of zomerbloeiend zijn. Winterbloeiende rozen bloeien in de herfst en het begin van de winter. Dit zijn onder andere hybride theesoorten, floribunda's en grandiflora's. Zomerbloeiende rozen bloeien in het late voorjaar of de hele zomer en omvatten klimmers, ramblers en miniaturen.

rozen snoeien

De basisregels voor rozen snoeien

Verwijder eerst al de dode, beschadigde en elkaar kruisende takken. Ook het wildopslag moet vanaf de basis verwijderd worden. Wildopslag zijn scheuten die ontstaan uit de (wilde) onderstam. Elke roos is geënt op een sterke, vaak wilde, roos. De opslag, die ontstaat vanuit deze basis, is vaak goed te herkennen aan de vrij recht opgaande groeiwijze en de afwijkende blad en/of takvorm. Dit zorgt voor luchtcirculatie en licht in het midden van de struik.

Snoei de overige takken ±0,5cm. boven een slapend oog. Een slapend oog is te herkennen aan een rode verdikking op de tak. Door de snoei wordt dit slapende oog gestimuleerd om uit te lopen. Kies altijd een oog dat naar buiten wijst. De scheut die uit het oog komt, zal dan ook naar buiten groeien. Dit is belangrijk voor de structuur en de vorm van de struik. Naar binnen groeide takken maken de struik te dicht en zorgen vaak voor schade (door het kruisen, en dus raken, van andere takken) en/of ziektes (meeldauw/roest). Zet de snoeischaar altijd schuin op de tak, waarbij de schuine zijde afloopt naar de zijde waar het oog niet zit. Door schuin af te snoeien kan het regenwater goed weglopen en het loopt ook niet naar het oog.

Vervolgens verwijdert u alle uitlopers die onder de oculatieplaats van uw rozenstruik groeien. Uitlopers zijn takken die recht omhoog groeien vanaf de onderstam in plaats van vanaf de 'hoofdstam' van uw rozenstruik. Deze zuigers stelen voedingsstoffen en energie weg van uw rozenstruik en moeten worden verwijderd zodra ze worden opgemerkt. U kunt ze verwijderen door ze met een snoeischaar af te knippen of door ze met duim en wijsvinger af te wrijven.

Wanneer snoeit u zomerbloeiende rozen

Zomerbloeiende rozen hebben een korte maar spectaculaire bloei in de maanden juni/juli. In deze categorie vallen de botanische rozen, oude tuinrozen, sommige klimmers en natuurlijk de ramblers. De meeste oude standaardrozen, zoals hybride theeën, floribunda's en grandiflora's zijn zomerbloeiende rozen. Deze rozen bloeien op nieuw hout dat wordt aangemaakt in het lopende groeiseizoen, meestal in de zomer. Daarom moet deze rozen snoeien in het vroege voorjaar snoeien, zodat ze voldoende tijd hebben om voor de zomer uit te groeien. Als u uw struiken in de herfst of winter snoeit, zal er de volgende lente een lange periode zijn waarin geen nieuwe groei optreedt, met als gevolg dat er geen bloesems zullen ontstaan.

Wanneer snoeit u winterbloeiende rozen?

De meeste winterbloeiende soorten groeien en bloeien op nieuw hout, dat zich in de late zomer en vroege herfst vormt. Deze variëteiten zijn onder meer China, rugosa, Noisette en David Austin's Engelse rozen. Daarom moet het snoeien meestal in de nazomer of de vroege herfst gebeuren. Dit geeft de planten de kans om zich goed te herstellen voor het volgende groeiseizoen en betekent dat u niet veel tijd kwijt bent tijdens het drukke voorjaarstuinseizoen. Winterbloeiende rozen moeten dus gesnoeid worden na de bloei, zodat de plant geen energie verspilt aan het produceren van bloemen en in plaats daarvan zijn energie kan richten op het produceren van nieuwe groei voor volgend jaar. Dit zal ook veel nieuwe scheuten stimuleren die dan prachtige bloemen zullen produceren wanneer ze volgend jaar in bloei komen.

Doorbloeiende rozen snoeien

Dit zijn de grootbloemige rozen zoals de theehybriden en trosrozen. Deze rozen beginnen in juni te bloeien en gaan daar mee door tot aan de eerste nachtvorst. Snoei ze volgens de basisregels. Daarnaast geldt dat alle takken, op 5 à 6 gezonde stevige takken na, tot op de grond weggesnoeid kunnen worden. De overgebleven takken kunnen teruggesnoeid worden tot op 3 à 5 ogen/knoppen (gerekend vanaf de grond).

Engelse of David Austin-rozen

Deze rozen hoeven in principe niet gesnoeid te worden. Door af en toe de struik wat uit te dunnen wordt voorkomen dat hij onderin kaal gaat worden. Er wordt door sommige tuineigenaren wel gesnoeid. Zij korten de takken met 1/3 in, waardoor grotere bloemen ontstaan.

Klimrozen snoeien

Het snoeien van uw klimrozenstruik houdt hem niet alleen gezond en mooi, maar stelt u ook in staat om de grootte te controleren, wat vooral belangrijk is als u de klimroos verticaal op een schutting of latwerk wilt laten groeien.

De rijkste bloei van klimrozen vindt plaats aan takken die het vorig jaar zijn gevormd. Indien een struik daar helemaal uit kan worden opgebouwd is dat ideaal, maar dat lukt zelden. In tweede instantie mogen we best blij zijn met nog vitale oudere takken, takken dus die ouder zijn dan 1 jaar. Daaraan bevinden zich zijscheuten en die nu moeten tot op 1 cm worden teruggesnoeid. Snoei de stengels dus af op vlakbij de plaats waar ze aan de stam ontspringen. Dit zorgt ervoor dat oud hout wordt verwijderd en dat nieuwe stokken vanaf dit punt zullen groeien. Vermijd het om de stengels slechts voor een derde tot de helft terug te snoeien, omdat dit de nieuwe groei niet stimuleert.

De uit die ogen te vormen scheuten bloeien weer rijk. Treurrozen, (dat zijn klimrozen op poten), snoeien we op dezelfde manier. Een gezonde, rijkbloeiende klimroos heeft 5 à 7 gesteltakken. Dit zijn de takken die vanuit de basis omhoog groeien. Als er meer takken zijn, verwijder dan de oudste takken. Snoei de zijtakjes (aan deze zijtakken zullen de rozen bloeien) terug op 2 à 3 ogen.

Stamrozen snoeien

Stamrozen zijn eigenlijk gewoon struikrozen. De struikroos is hier alleen op een stam geënt. Maar voor de wijze van snoeien moet u de regels voor struikrozen hanteren. Als u stamrozen gaat snoeien, dan snoeit u de stengels terug door er 1/2 tot 3/4 van hun lengte af te halen.

Struikroos snoeien

Door een rozenstruik te snoeien verwijdert u dode, zieke en beschadigde takken en stimuleert u nieuwe groei uit knoppen die zich langs de stengels van de plant bevinden. Snoeien stimuleert de plant om sterke, gezonde takken te ontwikkelen die bloemen produceren. Bij de snoei van struikrozen worden eerst alle dode, beschadigde en heel dunne takjes weggeknipt. Het ‘wild’, takken die zich uit de onderstam ontwikkelen, ondergaat hetzelfde lot. Van wat er nu overblijft houden we, afhankelijk van de leeftijd van de struik, drie, vier, vijf, soms zes of zeven dikke gezonde takken over. Die worden allemaal op drie, vier of vijf ogen gesnoeid. Voor wie geen ogen wil tellen: op 10 tot 15 cm. Omdat een stamroos niets anders is dan een struikroosje ‘op een poot’, wordt de snoei hiervan identiek uitgevoerd.

Struikroos snoeien
Bij de snoei van struikrozen worden eerst alle dode, beschadigde en heel dunne takjes weggeknipt

Gereedschap, gebruik een bypass snoeischaar

Gebruik voor het snoeien van rozen altijd een scherpe bypass snoeischaar. Deze zijn speciaal ontworpen voor het snoeien van rozen en hebben een blad dat rond de handgreep is gebogen en knipt op de "bypass"-slag, waardoor u een zuivere snede door de stengels kunt maken zonder ze te pletten op de terugslagslag. Snoeischaren met gekartelde messen (die vaak voor tuinieren worden gebruikt) hebben de neiging om de stengels te pletten in plaats van ze netjes af te snijden.

Speciale workshops en rozensnoeidagen

In de maand maart worden er door het hele land vele workshops en speciale rozensnoeidagen georganiseerd. Het kan heel zinvol zijn om, naast theoretische kennis, in de praktijk les te krijgen en met eigen ogen te zien hoe de theorie moet worden toegepast. In de rubriek "Tuin en tuinieren" vindt u bij de categorie Tuinagenda meer informatie over mogelijke workshops en rozensnoeidagen.

Meer informatie

De roos snoeien in het voorjaar: hoe doe je dat? | Tuinmanieren

Hoe snoei je je roos in het voorjaar? Kan je nog knippen als de eerste knoppen al zichtbaar zijn? Geen nood, pak je snoeischaar en leef je uit! ❯ Abonneer nu ...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eddy
Eddy
8 jaren geleden

Hallo,

Ik heb een vraagje. Tijdens het planten van mijn rozenstruik is er een rozenknop stuk gegaan, uit nieuwsgierigheid zou ik willen weten of dat deze opnieuw een knop zou maken?

Groetjes

Ralph
8 jaren geleden

Hoi Eddy,
Jammer zeg! De vraag is of dat dit jaar nog gaat gebeuren, waarschijnlijk niet. Maar voor de komende jaren uiteraard wel.