Sneeuw in de tuin, slecht voor mijn planten?

Bijna iedereen kan genieten bij de aanblik van de tuin onder een laag sneeuw. Vooral als je ’s morgens wakker wordt, de gordijnen open schuift en verrast wordt door een witte wereld maakt dat je even stil. .

Wij mensen kunnen er dus wel van genieten van die echte winterse tuin, maar wat vindt de tuin zelf van die onverwachte witte deken? Kunnen we lekker bij de kachel blijven zitten of is er actie geboden?

Sneeuw op vaste planten

In de winter zijn de meeste vaste planten in rust. Alleen de kleine groep winterbloeiers is dan nog actief. Deze planten zijn in hun element met de winterse temperaturen en deren niet om een beetje sneeuw. Ze zullen even een minder montere aanblik geven, maar zodra de sneeuw verdwenen is, staan ze weer fier te bloeien onder een stralend winterzonnetje.

sneeuw planten
sneeuw planten

De overige vaste planten zijn dus in ruste en zullen geen enkel last hebben van een laag(je) sneeuw. Sterker nog, de sneeuw werkt isolerend zodat de plant en de wortels beschermd worden tegen grote temperatuurswisselingen en een eventuele gure oostenwind. De sneeuw isoleert, maar verstikt de planten niet. Door de sneeuwlaag heen vindt namelijk nog wel een uitwisseling van gassen tussen bodem en lucht plaats.

Als de sneeuw, door het afwisselen van dooien en vriezen, veranderd in een dikke ijsplak dan worden de planten wel afgesloten en is er geen sprake meer van isolatie. De planten onder deze ijslaag zullen het veel moeilijker krijgen. Deze weersomstandigheden zijn er vaak de oorzaak van dat we in het voorjaar tevergeefs wachten op uitlopende planten. Matig winterharde planten en planten die niet helemaal passen in het Nederlandse klimaat, zullen deze omstandigheden niet of nauwelijks overleven. Maar de grootste groep vaste planten zal, al doet de aanblik op dat moment anders vermoeden, in het voorjaar weer fris en vrolijk aan een nieuw tuinseizoen beginnen.

Sneeuw op bomen en struiken

Bomen en struiken met een klein laagje sneeuw op de kale takken geven een prachtig plaatje. De bomen zullen daar geen enkele hinder van ondervinden. Anders wordt het als er een dik  pak sneeuw valt, die eerst gaat smelten en vervolgens weer aanvriest. De aangevroren sneeuw vormt zo al snel dikke zware ijsklompen en verhogen het risico van afscheurende takken.

Ook groenblijvende bomen en struiken kunnen het bij hevige sneeuwval zwaar krijgen. Coniferen hebben vaak een aangepaste groeiwijze. De takken groeien van nature iets naar beneden, waardoor de meeste sneeuw vanzelf van de takken af schuift. Anders is dat bij zuilvormige bomen, waar de takken omhoog, naar de stam toe groeien. Als er een pak sneeuw tussen de takken valt, dan worden ze door het gewicht uit elkaar gedrukt. Als deze druk lang duurt, dan bestaat de kans dat de natuurlijke vorm zich niet meer herstelt. In extreme gevallen zou de tak zelfs kunnen afbreken.

Wat te doen bij sneeuwval?

In Nederland kunnen we niet vaak meer genieten van een witte wereld. Dus als het dan toch zover is: geniet er met volle teugen van. Maak een mooie foto van de witte tuin. Daarna is het vroeg genoeg om kritisch rond te lopen en te beoordelen of de bomen en/of struiken last hebben of kunnen krijgen van de sneeuwlaag. Als dit het geval is, schud de meeste sneeuw er dan voorzichtig af.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties