Slakken bestrijden, zo creëer je een slakkenvrije tuin!

We hebben het al eerder gehad over hoe je luizen kunt bestrijden in je rozen, of hoe je bladluizen kunt bestrijden in het algemeen. Maar er zijn nog een aantal kleine vervelende plaaggeesten die je het liefste niet in je tuin wilt zien. We hebben het dan over de slakken in de tuin.

Slakken zijn vraatzuchtige dieren en kunnen we rustig scharen onder een van de grootste plagen in je tuin. Slakken bewegen zich het liefste over een vochtige grond. Hier gaan ze op zoek naar vers geplante zaailingen, of kiemen van jonge planten. Maar ook grotere planten zijn niet veilig, en kunnen aangetast worden door (naakt) slakken.Ook al kunnen slakken ook een nuttige functie hebben.

Het vervelende van slakken is dat ze preventief zeer moeilijk te bestrijden zijn. Meestal komen ze uit de buurt "overwaaien", vaak vanuit een vochtige omgeving of bosrand. Maar toch is het mogelijk om slakken te bestrijden, ook al is 1 enkele methode vaak niet voldoende. Een goede georganiseerde aanpak met verschillende maatregelen pakt vaak het beste uit. Een aantal manieren om slakken te bestrijden zullen we in de onderstaande paragrafen bespreken.

Slakken bestrijden lukt alleen met een gefaseerde aanpak
Slakken bestrijden lukt alleen met een gefaseerde aanpak

Preventief slakken bestrijden

Slakken worden tegen de avond en 's nachts actief en houden van een vochtige ondergrond. Indien je je planten tegen de avond water geeft creëer je dus een ideale situatie voor de slakken. Zaak is om dit te voorkomen, je kunt dus beter 's ochtends of overdag de planten begieten zodat de grond tegen de avond (als slakken actief worden) weer droog is.

Het creëren van barrières

Zeer jonge plantjes kun je beschermen door een barrière te maken van bijvoorbeeld zaagsel of wit zand. Dit strooi je dan om de jonge zaailingen heen zodat er een barrières ontstaat. Slakken hebben moeite met kruipen over een droge korrelige ondergrond waardoor dit een goede bescherming vormt. Helaas werkt dit alleen indien het niet gaat regenen, want dan spoelt het zaagsel of zand snel weer weg.

Slakkenhagen of slakkenbarrières

Slakkenhagen zijn barrières van plastic of gaas die je rondom je tuin kunt plaatsen. Vaak is de bovenkant van de haag omgekruld en in een hoek van 30° naar beneden gebogen. Hierdoor is het voor de slakken onmogelijk om over de barrière heen te klimmen. Dit soort hagen zijn bij tuincentra te koop. Een aanvulling is een slakkenhaag waarover een metalen schrikdraad loopt. Zodra de slak deze draad raakt krijgt hij een schok en zal resoluut omkeren.

Zodra je een slakkenhaag hebt geplaatst is het belangrijk dat je zeker weet dat er zich geen slakken meer binnen de omheining bevinden. Wacht dus met zaaien of planten totdat alle slakken binnen de omheining verwijderd zijn. Dit kun je doen door een paar vochtige vermolmde houtblokken binnen de haag te leggen. De slakken zullen zich hieronder verzamelen, waarna je ze makkelijk kunt verwijderen.

Slakken bestrijden met bier of een bierval maken

Een bierval is niets meer dan een (yoghurt)bakje voor een derde gevuld met bier. Slakken zijn gek op bier, klimmen tegen het bakje op en vallen in het bier waarna ze verdrinken. Een bierval werkt alleen binnen een afgebakend gebied (zie de paragraaf hierboven). Buiten de omheining worden slakken uit de naburige omgeving aangetrokken, waardoor het resultaat uitblijft.

Een bierval is ook kant en klaar te koop

Slakken bestrijden met slakkenkorrels

Zoals tegen elke plaag is er ook tegen slakken een chemisch middel verkrijgbaar. De werking is meestal prima en er zijn verschillende varianten verkrijgbaar. Echter werken ook slakkenkorrels alleen binnen een afgeschermd gebied zoals een slakkenhaag / slakkenbarrière. Zo niet dan komen de slakken van heinde en ver en zul je er nooit in slagen alle slakken in de tuin te bestrijden.

Wij adviseren gebruik te maken van 100% natuurvriendelijke korrels. Deze korrels doden de slakken in hun natuurlijke schuilplaats zodat er geen slijmerige slakkenresten achterblijven, en zijn absoluut niet gevaarlijk voor andere dieren. 

HGX natuurvriendelijke korrels tegen slakken

★★★★★
13,49
Bol.com
as of 10 januari 2024 12:02

Slakken bestrijden met knoflook

Net zoals bladluizen hebben slakken ook een hekel aan scherpe geuren. Knoflook is dan ook een prima biologisch middel om slakken te bestrijden. Hiervoor neem je een grote bol met knoflook, deze snij je in stukken en laatje een dag trekken in heet water. Volgens je planten besproeien met dit aftreksel. Overigens kun je ook stukken knoflook rondom de planten strooien.

Slakken bestrijden met zout

Slakken kunnen niet tegen zout. Echter wordt het gebruik van zout ten zeerste afgeraden. Allereerst heb je er grote hoeveelheden van nodig en is het slecht voor de bodemgesteldheid. Daarnaast bezorg je slakken er een enorme lijdensweg en gruwelijke dood mee. Het zout vreet zich namelijk langzaam door de slak heen, en veroorzaakt onnodig lijden. Niet doen dus!

Creëer een aangename omgeving voor natuurlijke vijanden

Padden en egels zijn de natuurlijke vijanden van slakken en zijn ijverige slakkeneters. Zorg er dus voor dat deze dieren zich thuis voelen in je tuin. Dit betekent een vijver voor padden en een houtwal voor egels. Uiteraard gaat het te ver om een vijver aan te leggen, maar mocht je er al overheen beschikken dan kun je deze zo inrichten dat padden zich hier op hun gemak voelen.

Planten tegen slakken

Een andere goede manier is om planten toe te voegen die van nature slakken afschrikken. Dit zijn o.a.

  • Vingerhoedskruid
  • Euphorbia
  • Japanse anemonen
  • Daglelies
  • Astrantia
  • Salie
  • Venkel

Elk van deze bovenstaande planten heeft een geur die slakken niet lekker vinden, of een oncomfortabel oppervlak waardoor het moeilijk wordt voor de slak om er omheen te klimmen.  Als u een of meerdere van bovenstaande planten in uw tuin plant, zullen slakken minder snel rondhangen. U kunt bijvoorbeeld een potplant plaatsen in de buurt van het gebied waar slakken rondkruipen. Houd er wel rekening mee dat vingerhoedskruid giftig is, dus het is misschien geen goede optie als u kinderen of huisdieren thuis heeft.

Slakkenbestrijding
Slakken hebben een hekel aan o.a. een salieplant.

Salie officinalis 6 stuks / The Herbs Family

★★★★★
28,00
Bol.com
as of 10 januari 2024 12:02

Samenvatting

Slakken bestrijden vergt een gefaseerde aanpak. Zorg er allereerst voor dat je het getroffen stukje tuin afschermt met een slakkenbarrière of slakkenhaag. Hiermee voorkom je dat slakken van heinde en ver op je tuin afkomen. Vervolgens gebruik je een van de hierboven beschreven methodes om slakken te vangen, en je afgebakende stukje grond slak vrij te maken. Controleer of de grond echt geen slakken meer bevat door een vochtige vermolmd stuk hout binnen de omheining te plaatsen. De volgende ochtend zullen eventueel overgebleven slakken zich onder dit stuk hout genesteld hebben. Heel veel succes, en mocht je zelf goede tips hebben laat het weten in de opmerkingen hieronder!

Kopertape rol

Plak de tape op de drempels en voorkom dat slakken binnen komen,  zich verspreiden, en van de ene kamer overlopen naar de andere. Niet giftig en zeer snel en eenvoudig aan te brengen. Werkt dag en nacht, zelfs als de tapes nat zijn.

VerminBuster Slakken Kopertape 20 meter

★★★★★
9,95
Bol.com
as of 10 januari 2024 12:02

Milieuvriendelijke slakkenval

Biologische en milieuvriendelijke oplossing. Giet via de opening een bodem vol met bier en de slakken zullen zich in het bier verdrinken en oplossen. Milieuvriendelijk oplossing om bv. de bladeren aan uw hosta’s te houden.

Milieuvriendelijke slakkenval

★★★★★
12,95
Bol.com
as of 10 januari 2024 12:02
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kara
Kara
9 jaren geleden

Ik heb kort geleden een paar grote takken afgezaagd, en de fijne zijtakjes allemaal klein geknipt (10 cm) en daar een tuinpaadje van gemaakt om mijn moestuintje heen. Dat geeft geen lijdensweg, blijft droog en stekelig en ziet er heel aardig uit. Ook heb ik de dikkere delen van de afgezaagde takken tot korte stukjes gezaagd en eerst rechtop in de grond gezet, tegen elkaar aan, zodat het takjespad niet wegzakt of te snel wegrot.

Els
Els
9 jaren geleden

Zeker ook een tip:
Maak als het even kan de tuin zo aangenaam mogelijk voor natuurlijke vijanden van slakken. Zoals egels, maar ook bijvoorbeeld lijsters…..

Kara Ben Nemsi
Kara Ben Nemsi
9 jaren geleden

Verder geef ik de voorkeur aan wegstinken, zoals met knoflook. Ik kweek knoflook en afrikaantjes tussen de moes-planten door, staat leuk en zowel luizen als slakken hebben er een hekel aan.

Flower Child
Flower Child
9 jaren geleden

Vroeger kon ik probleemloos honderd slakken in mijn tuin vinden. Ik heb de slakken jarenlang ongestoord van de planten in mijn tuin laten eten. Nu heb ik geen slakken meer in mijn tuin, want de overgebleven planten lusten ze niet. Het is een mooie tuin en geen enkele plant is ziek of aangevreten, die zijn allemaal al weg.

Zomaariemand
Zomaariemand
9 jaren geleden

Hallo, ik zag dit artikel op nujij en wil toch even laten weten hoe blij ik ermee ben. Jullie zoeken diervriendelijke methoden. Thanx! 🙂 Jullie staan nu in mijn favorieten!

mosje
mosje
8 jaren geleden

Leuke tips hierboven.Ik ga in de avond met een zaklantaarn en tuinhandschoen even een rondeje door de tuin en vind zo heel wat huisjes en naaktslakken.Zo de groencontainer in.

jo.
jo.
6 jaren geleden
Antwoord aan  mosje

Heel goede methode maar wel tijdrovend. Vorig jaar ook gedaan 2 wkn. lang 2 x per avond rond geweest.
Sla ze gelijk dood met een troffel!
Paar dagen geleden op een stukje van 2 bij 3 meter bij rij radijzen er 34 kapot geslagen.
Maar zo als nu slakken een ware plaag zijn vergaat je de zin aan het houden van bloemen!

Jo

p.bol
p.bol
7 jaren geleden

ik heb een zeer beperkte ruimte aan tuin vol gegooid met knoflookpoeder en in een straal van 40 meter omtrek ruik ik de knoflook zeer intens,slakken hebber er gewoon lak aan en kruipen gewoon over de poeder heen terwijl ik dr alle vertrouwen in had van dat het opgelost is.ik ga nu zekers africaantjes proberen.

Remi
Remi
6 jaren geleden

In 2016 had ik een echte slakkenplaag. Dat gaat me niet weer gebeuren. Daarom heb ik een heel scala aan maatregelen genomen. Een combinatie van het opruimen van schuilplekken, het ontoegankelijk maken van plekken in de moestuin, het lokken van kikkers en vogels, het rapen onder een natte krant (werkt goed!) en ook af en toe wat korrels. Het lijkt vooralsnog goed te werken. Met name die natte krant!

Rina Otten
Rina Otten
6 jaren geleden

wij hebben kleine zwarte slakjes aan dakgoten Ik blijf aan het vangen .
Hoe bestrijd ik ze

m.boll
m.boll
4 jaren geleden

vogels eten direct na het strooien van blauwe slakkenkorrels alle korrels op.vorig jaar rode korrels die lusten ze niet maar ik kan geen rode korrels meer vinden .Heb 3 verschillende merken allemaal blauw. Wie heeft er rode korrels?