Naar een groen en mosvrij gazon

In de meeste tuinen in Nederland is wel een gazon te vinden. Ondanks nieuwe tuintrends, zoals bijvoorbeeld halfverharding, wordt gras gelukkig nog in veel tuinen toegepast. Voor velen is een tuin zonder gras nu eenmaal géén tuin.

Gras geeft de tuin een rustige en groene uitstraling. Bovendien is het een ideale speelplek voor de kinderen. Een groot voordeel is ook dat gras op een warme zomerse dag veel koeler is dan bestrating.

gazon maaien

Een grasmat biedt dus voordelen, maar u heeft er wel werk aan. Althans als u ook wilt dat het gras groen en gezond blijft. Het onderhoud is beslist niet moeilijk, gewoon een kwestie van weten en de werkzaamheden in de juiste periode uitvoeren. In het tuinseizoen is 1x per week maaien wel het minimum. Om het gras vitaal en gezond te houden moet er in het voorjaar extra aandacht besteed worden aan de conditie van het gras.

U vindt hier één voor één de stappen die u uit moet voeren om te komen tot een groene en mosvrije grasmat.

Wanneer start het onderhoud?

Gras groeit bij een buitentemperatuur van ±15Cº en hoger. Afhankelijk van het weer zal vanaf maart/april de grasmat steeds groener worden. Wilt u een mooi gazon in de komende zomer, dan is het voorjaar de juiste tijd om het gazon te behandelen en te bemesten. De wekelijkse maaibeurt kost het gras veel energie. Zorg daarom dat het groeiseizoen start met een grote onderhoudsbeurt, waardoor het gras zich in een prima conditie bevindt. Vergeet vervolgens niet om ook tijdens de zomer nog eens extra te bemesten.

Verticuteren

Start het groeiseizoen van uw grasmat met een goede verticuteerbeurt. Verticuteren kun je ook omschrijven als het goed en grondig uitkammen van de grasmat. Al het oude en dode materiaal dat zich tussen het gras bevindt wordt door het verticuteren verwijderd. Een verticuteerhark of –machine beschikt over scherpe punten die tegelijk met het “kammen” openingen in de aarde aanbrengen. Hierdoor kan er weer lucht, licht en water doordringen tot de wortels. U kunt ook d.m.v. een riek gaten in de grasmat aanbrengen voor extra beluchting.

Kale plekken inzaaien

Door het verticuteren, maar ook door schade van een strenge winter kunnen er kale plekken in het gazon ontstaan zijn. Deze plekken kunnen ingezaaid worden met speciaal graszaad. In de handel zijn speciale mixen verkrijgbaar onder namen als Graszaad-Extra of Graszaad-Inzaai. Voor het kiemen van het graszaad is vocht en warmte erg belangrijk. Kies daarom voor een periode met hogere temperaturen en zorg dat de bodem steeds goed vochtig is.

Meer informatie

Grasmat doorzaaien en kale plekken behandelen

Kalk strooien

Voor een gezonde grasmat, moet de bodem de juiste zuurgraad (pH-waarde) hebben. De juiste pH-waarde voor een gazon ligt zo tussen de 6,0 en 6,5. In een te zure grond (te lage pH-waarde) wordt de groei van het gras belemmerd en de groei van mos juist gestimuleerd. Door het strooien van kalk verlaagt u de zuurgraad. Kalk wordt direct in de bodem opgenomen en bevat belangrijke sporenelementen die nodig zijn voor een optimale groei.

In tuincentra zijn speciale bodemtest-sets te koop, waarmee u zelf de zuurgraad van de grond kunt meten. Op basis van de meetresultaten kan dan de juiste dosering kalk worden bepaald.

Eerste bemesting

Kies voor het bemesten van uw gazon voor een organische gazonmeststof. Organische meststoffen bestaan voor 100℅ uit natuurlijke meststoffen. De meststoffen stimuleren het bodemleven en dragen hierdoor bij aan een betere bodemstructuur. De juiste dosering, vaak aangegeven per m², staat op de verpakking aangegeven.

Bemesten met kunststof geeft, naast het feit dat het milieuonvriendelijk is, altijd het risico op verbranding van het gras.

Maaien

Hou het gras goed bij en maai minimaal 1x per week. Voor een siergazon kan de grasmaaier het beste afgesteld worden op een maaihoogte van 3 cm. en voor een speelgazon is 4 cm. ideaal. Is er in de zomer sprake van extreme warmte laat de grasmat dan met rust en stop even met maaien.

grasmaaien
grasmaaien

Tweede bemesting

Midden in de zomer (augustus) is het tijd voor een extra bemesting van de grasmat. Door het vele maaien en de energie de het gras gebruikt om telkens weer te groeien loopt de kwaliteit van het gras terug. Hoog tijd voor extra (organische) voedingsstoffen dus!

Laatste maaibeurt

Als de temperaturen dalen, en zeker bij temperaturen onder de 15Cº, is de groei uit het gras. Zet de maaihoogte voor de laatste maaibeurt op 6 cm., zodat u met iets hoger gras de winter in gaat. In een korte grasmat krijgen mossen en onkruid namelijk veel meer kans. Zorg daarna regelmatig dat het gras ontdaan wordt van afgevallen bladeren. Door het verteerde blad kan de grond sterk verzuren en kunnen slechte plekken in het gras ontstaan.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties