Mieren bestrijden, zo voorkom je een mierenplaag!

Mieren bestrijden

Ook al zijn de mieren in Nederland meestal niet giftig of schadelijk voor de gezondheid, een mierenplaag kan erg vervelend zijn. Vooral in huis veroorzaken ze ongemak, maar ook in je tuin kunnen het ongewenste gasten zijn. Door het graven van tunnels en het maken van een nest onder je terras / bestrating, kan je bestrating gaan verzakken. Daarnaast kunnen mieren indirecte overlast en schade aan je planten veroorzaken. Mieren eten namelijk de larven van lieveheersbeestjes, en lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijanden van bladluizen. Tot slot, sommige mieren dragen bacteriën met zich mee waardoor ze voedsel kunnen besmetten. Kortom, zodra je de eerste mieren in je huis ziet verschijnen wordt het tijd voor actie, want voor je het weet heb je de hele familie op bezoek!

Mieren bestrijden
Mieren bestrijden

Preventie! Voorkom een mierenplaag.

De beste manier om mieren te bestrijden is het voorkomen van een mierenplaag. Mieren worden aangetrokken door etensresten. Laat dus geen vuil afwas op je aanrecht staan, sluit je afvalemmer goed af, maakt potjes jam, honing of pasta goed schoon zodat er geen product aan de buitenkant van het potje blijft kleven. Kortom, houd je huis schoon en vrij van etensresten, want zodra een mier voedsel ontdekt seint hij dit door aan zijn broertjes en zusjes. Mocht je toch te laat zijn, en zijn de mieren ondertussen je woning binnengedrongen dan is het tijd om te gaan bestrijden:

Stap 1: Het vinden van het mierennest

Bestrijden begint bij de bron, en daarom zul je eerst het mierennest moeten vinden. Soms lukt dit door de route die de mieren afleggen te volgen, want de mieren lopen in veel gevallen via dezelfde route van en naar hun nest. Dit zijn de zogenaamde "mierenstraten". Het volgen van zo'n mierenstraat is een eenvoudige manier om het mierennest te vinden.

Stap 2: Het vernietigen van het mierennest

Als je het mierennest gevonden hebt kun je deze op een aantal manieren verwijderen. Een niet zo'n diervriendelijke methode is het gieten van kokend water in het nest. Nadeel hiervan is dat het water alleen het bovenste gedeelte van het nest binnenstroomt, waardoor niet alle mieren worden bestreden. Herhaal dit dus enkele dagen voor een optimaal resultaat .

Een andere manier is het strooien van mierenpoeder. Gebruik hiervoor een ecologisch verantwoord middel, bijvoorbeeld een poeder gemaakt van gesteentemeel. Dit poeder zorgt ervoor dat de waslaag van een mier wordt beschadigd, waardoor de mier overlijdt. Het poeder wordt door de mier ook meegenomen in het nest, en hierdoor wordt het hele nest vervuild. Gebruik het liefst geen pesticiden omdat dit ook schadelijk is voor andere diersoorten waaronder bijen, zoogdieren en vogels. Wil je het helemaal ecologisch aanpakken gebruik dan een mix van bakpoeder met suiker of koop een diervriendelijk alternatief.

Tot slot kun je er ook voor kiezen om het mierennest uit te graven en deze ergens anders (bijvoorbeeld in het bos) te deponeren. Is je dit te veel werk, zet dan een bloempot gevuld met tuinaarde omgekeerd bovenop het mierennest. Dit is een ideale plek voor mieren om een nest te maken, en na twee weken zijn de mieren verhuisd naar je bloempot die je vervolgens eenvoudig kunt verwijderen.

Stap 3: Het onderbreken van mierensporen

Mieren nemen altijd dezelfde route.
Mieren nemen altijd dezelfde route.

Zoals eerder beschreven wandelen de mieren via vaste routes van en naar hun nest via zogenaamde mierenstraten. Mieren maken hiervoor gebruik van geursporen en zodra je zo'n geurspoor onderbreekt raken de mieren de weg kwijt. Het onderbreken van deze routes is vooral effectief om mieren uit je woning te weren. Zoek hiervoor de route die de mieren afleggen, en onderbreekt deze met koperen vijf eurocent muntjes. Ditzelfde kun je doen met koperdraad die je bijvoorbeeld voor een drempel kunt leggen. Op deze manier onderbreek je het geurspoor, en zullen de mieren rechtsomkeert maken. Andere geuren waar mieren een hekel aan hebben en die je kunt gebruiken om geursporen te onderbreken:

  • Citroen (afwasmiddel)
  • Kaneel
  • Witte peper
  • Knoflook (poeder)
  • Koffiedik
  • Gesnipperde rauwe uien of knoflook
  • Lavendel
  • Rode peper
  • Basilicum, oregano, kruidnagel, nootmuskaat.

Samenvatting mieren bestrijden in en om het huis

Mieren zijn in de meeste gevallen niet schadelijk, maar kunnen indirect wel schade veroorzaken en overlast geven . Mieren bestrijden begint bij preventie. Zorg ervoor dat etensresten niet te lang blijven liggen en laat geen zoete levensmiddelen open en bloot op het aanrecht staan. Heb je toch last van mieren probeer dan het nest op te sporen en te vernietigen. Tot slot kun je de routes die de mieren afleggen onderbreken met verschillende huis en tuin middeltjes.

Meer informatie

Mieren bestrijden

Mieren zijn nuttige dieren, maar kunnen overlast veroorzaken. In deze video wordt uitgelegd hoe je mieren in huis of in de tuin kunt bestrijden.

Heb jij nog tips om mieren te bestrijden? Laat het zeker weten in de reacties hieronder!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
vwt6
vwt6
9 jaren geleden

Nutrasweet ja dat goedje met 2% aspartaam helpt zeer goed , ze verdwijnen binnen een paar dagen.
Ik gebruik het al jaren.

maithe
maithe
8 jaren geleden

Talkpoeder! Ik gebruik het nu, heb last van hele kleine miertjes en ze komen vanuit alle kanten onder de plinten door mijn keuken binnen! Hele keuken talkpoeder gestrooid langs de plinten.

Ralph van Leenen
8 jaren geleden

@Maithe, is dat giftig voor ze of komen ze er gewoon niet doorheen?

VAN ACKER PAUL
VAN ACKER PAUL
8 jaren geleden

KB FOURMIS MIER, is dit doeltreffend om mieren te vernietigen, (lok doos).
Of is er nog iets beter, het is wel binnen, (in het plafond).

Gijs Verduijn
Gijs Verduijn
5 jaren geleden

Mieren in hobbykas: Zet een aantal padden en/of kikkers in je kas en je ziet nooit een mier meer, ook overlast van pissebedden en oorwormen wordt beperkt.