Keuken inbouwen

Keuken inbouwen

Aan een nieuwe woning bezig of aan het nadenken over een grondige renovatie? Ongetwijfeld staat ook een van de belangrijkste ruimtes van het huis op het bouwplan, namelijk de keuken. Het technische aspect van een keuken inbouwen mag op zich geen probleem vormen maar er zijn toch een aantal zaken en keuzemogelijkheden waarmee u best rekening houdt. Door het volgen van onderstaande richtlijnen wordt ook uw keuken inbouwen in een oogwenk helder en duidelijk.

De keuken plannen

Bij het inbouwen van een keuken moet natuurlijk met verschillende zaken rekening worden gehouden. Om u een duidelijk beeld te geven van uw keuken, zonder dat ze zelf al geïnstalleerd is, is het raadzaam om een plan te tekenen op millimeterpapier. Respecteer hierbij volgens schaal de afmetingen en geef duidelijk aan waar u de deuren, de ramen, de ventilatiepunten, de waterleidingen, het elektriciteitsnetwerk, de gasleidingen en andere zaken wilt monteren en installeren. Check ook even of uw muren haaks op elkaar liggen en of ze loodrecht op uw vloer staan. Dit kan met de meeste waterpassen gecontroleerd worden. Elke afwijking of onregelmatigheid moet ook op het plan zichtbaar zijn.

Een tweede belangrijke stap voor het eigenlijke inbouwen van uw keuken is grondig nadenken over de praktische indeling. Wat moet waar komen en welke toestellen, zelfs de kleinste zoals een koffiezetapparaat en een microgolf, moeten zeker een plaats hebben in uw keuken. Spoelbakken en kookvuren zijn er in verschillende maten en starten vanaf 50-60 cm. Houd ook rekening met bijvoorbeeld de hoogte van uw koelkast en kijk ook even na waar zich momenteel stopcontacten bevinden en maak er enkele bij als u denkt er te weinig te zullen hebben. De plaatsing van de opbergkasten bepaalt u best pas na al de rest.

Enkele voorbereidende stappen

Moet u de vloer nog leggen, doe dit dan zeker eerst vooraleer u de keuken gaat inbouwen. Houd voor en tijdens de installatie ook steeds uw getekende plan en de eventuele instructies van de fabrikant bij de hand en denk eraan dat wijzigingen in verband met de installatie enkel door erkende installateurs mogen gebeuren. Aan te raden is ook om alle leidingen zowel gas als elektriciteit netjes weg te werken en zich ervan te verzekeren dat de gaskraan van de afsluiting zich zeker niet achter uw oven bevindt.

De installatie van de keukenkasten

U kunt nu van start gaan met het echte inbouwen van uw keuken. Monteer de kasten zonder laden en zonder deuren en begin van beneden naar boven te werken. Bevestig de verschillende kastdelen aan elkaar en zorg ervoor dat ze waterpas staan door de vloersteuntjes te regelen. Zijn de onderste kastdelen geplaatst maak dan het werkblad op maat. Nadat de onderkant geplaatst is, kunt u starten met het bovendeel. Volg de montage-instructies en zorg wederom dat alles netjes waterpas staat. Zijn de spoelbak en de kookplaat nog niet geïnstalleerd dan kunt u met de bijgeleverde mallen gepaste openingen maken op het werkblad. Nadien installeert u de bak en kookplaat en kit u alles netjes af. Neem nu de bijgeleverde afwerkstrip, zaag deze op maat en bevestig de strook op het werkblad. Het werkblad is nu klaar om aan de hand van de montageinstructies bevestigd te worden op het onderste gedeelte. Installeer nu uw kranen tegen de muur, aan de spoelbak of op het werkblad. Zit alles netjes in elkaar dan neemt u de laden en deuren en bevestigt u deze via de bijgeleverde schroeven aan de kasten. Laden hebben zogenaamde stelschroefjes terwijl deuren met 2 soorten schroeven bevestigd worden: eentje om de deur te fixeren en eentje om ze waterpas te plaatsen.

Plinten plaatsen

Een keuken inbouwen en afwerken doet u door het plaatsen van plinten. Bij onbewerkte plinten legt u eerst een laag grondverf waarna u alles opschuurt en nadien een tweede laag lakverf om het krom trekken van de plint tegen te gaan. Afhankelijk van de lengte van uw muur zaagt u nu de plinten op maat. Voorzie om de 30 cm een gat om de plint in de muur te bevestigen. Boor de gaatjes met een 3mm houtboor en plaats de plint tegen de muur zodat u door het gaatje de boorgaten kunt aftekenen op de muur. Boor nu met een 6 mm steenboor gaten en plaats de pluggen zodat u de plinten netjes kunt vatschroeven. Voor een rechte muur kunt u ook kiezen om de plint vast te lijmen. U zult op sommige plaatsen natuurlijk ook een hoek moeten maken:

  • Bij een buitenhoek meet u de lengte van de muur en telt daar de dikte van de plint bij op. Zaag nu de plint op maat af maar wel onder een hoek van 45° en dit naar de hoek toe. Neem nu de tweede lat en meet ze af op de muur. Zaag de plint weer netjes op maat onder een hoek van 45° maar nu van de hoek weg. Monteer de twee plinten netje tegen elkaar.
  • Bij een binnenhoek schuift u langs een kant de plint gewoon tegen de muur en zet ze vast. De tweede plint plaatst u tegen de eerste en u neemt een klein stukje plint dat u tegen en evenwijdig met de al gemonteerde plint plaatst. Teken de vorm van de eerste op de tweede lat en zaag nu op maat.

Ter afwerking van de plinten plamuurt u de schroefgaten dicht en strijkt u ze netjes glad. De opening tussen plint en muur vult u op met acrylaat en strijkt u nadien weer mooi glad. Als alles is opgedroogd, mag u een tweede laag lakverf aanbrengen.

Wandtegels plaatsen

De laatste stap bij het inbouwen van een keuken is het plaatsen van eventuele wandtegels. Zorg ervoor dat de ondergrond van de tegels glad is en repareer waar nodig. Maak ook hier even een berekening om te vermijden dat u met kleine stukken tegels moet werken. Bepaal hiervoor de oppervlakte die moet betegeld worden en houd de dikte van de voeg en van de tegelkruisen in het achterhoofd. Moet er ook een hoek betegeld worden dan werkt u best naar de hoek toe zodat eventuele halve tegels in de hoek verborgen worden. Maak uw lijm klaar en verspreid deze, om te snelle droging te vermijden, over maximum 1m² van uw muur. Neem een lijmkam en strijk de lijm over de oppervlakte uit zodat u van onder naar boven met de eerste tegels kunt beginnen. Plaats de tegels tegen de wand en respecteer de voeggrootte met behulp van de tegelkruisen. Ook voor de voeg tussen de onderste tegels en het werkblad kunt u gebruik maken van de kruisjes. Zijn de tegels geplaatst dan kunt u ter afwerking de voegen opvullen met voegsel en alles glad strijken met een voegijzer. Al het overtollige voegsel verwijdert u en nadien maakt u alles proper met een spons en wat water. Het inbouwen van uw keuken is een feit!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties