.


Horizontale jaloezieën Vindt u gordijnen in uw huis te donker? Of vitrages juist te licht? Wat ook nog kan, is dat u wat u ook voor uw raam wilt hangen te bepalend vindt voor uw huis. U wilt zelf kunnen regelen wanneer en hoeveel licht er van buiten uw huis binnen mag komen. Hiervoor zijn jaloezieën uitermate geschikt. Mocht u tot de aankoop ervan zijn overgegaan, dan is het handig om te weten hoe jaloezieën het beste te bevestigen zijn. Het lijkt ingewikkeld, maar met deze omschrijving lukt het u zeker.

 

De basis

Om te beginnen is het belangrijk dat u de jaloezieën iets groter koopt dan het oppervlakte dat uw raam werkelijk beslaat. Jaloezieën vindt u namelijk niet snel in de exacte maat van uw raam, en als u ze net iets te groot koopt, kunt u ze altijd nog wat kleiner maken. Liggen de jaloezieën nu in uw huis, te groot te zijn? Dan moeten we daar wat aan gaan doen. Meet eerst de binnenmaten van uw raamkozijn op. Kijk naar de breedte ervan, en trek hier vier millimeter van af. Dit is de breedtemaat van uw jaloezieën.

 

Balkjes inkorten

Nu uw de breedtemaat van uw jaloezieën weet, is het de bedoeling dat u laatstgenoemde op maat gaat maken. Hiervoor verwijderd u eerst de doppen van de boven- en onderbalkjes van de jaloezieën. Met een ijzerzaag kunt u deze balkjes nu gaan inkorten, tot de gewenste breedte. Houdt er rekening mee dat u aan beide kanten van de balkjes evenveel millimeters tot centimeters weghaalt!

 

Lamellen op maat knippen

Lamellen op maat knippenNu kunt u de doppen van de bovenbalk weer terugplaatsen. Knip hierna de lamellen zelf op maat. Denk er ook hierbij aan dat u aan beide kanten evenveel materiaal wegneemt! Tip: Koop voor het bijknippen van de lamellen een speciale lamellenschaar. Hiermee knipt u gemakkelijk afgeronde hoeken af, wat zorgt voor het mooiste resultaat.

 

De bevestiging

Nu uw jaloezieën op maat zijn gemaakt, gaan we deze bevestigen. Bij de jaloezieën is bevestigingsmateriaal geleverd. Bevestig dit op uw raamkozijn. U kunt de jaloezie nu gemakkelijk op zijn plaats hangen. Het is nu mogelijk dat de jaloezieën te lang zijn voor uw raamkozijn. Ook hier kunnen we wat aan doen. De dopjes van de onderbalk waren nog niet teruggeplaatst, en dit komt nu van pas. U kunt nu de ophaalkoortjes eenvoudig doorknippen en hierna de onderbalk verwijderen. Haal nu de overtollige lamellen weg en plaats de onderbalk weer terug. Bevestig de ophaalkoortjes opnieuw aan de onderbalk en maak deze vast door knopen te maken. Vergeet nu ook niet om de doppen op de onderbalk terug te plaatsen.

 

Gereed voor gebruik

Als alles nu gelukt is, zijn uw jaloezieën klaar voor gebruik. Het is handig om dit te testen voordat de familie op bezoek komt en u het door uzelf aangepaste systeem wilt tonen. Het zou toch onprofessioneel overkomen als het dan, door mogelijk maar een kleine fout, niet blijkt te werken. We gaan er uiteraard vanuit dat het aan de hand van deze handleiding gelukt is om uw jaloezieën op maat te maken en juist te bevestigen en daarom valt er nog maar één ding over te zeggen: Geniet van het regelen van de lichtinval in uw huis!
1 Reactie

  1. Hallo, wij willen onze jaloezien op maat maken maar ze zijn van 50mm, hoe moet dit?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *