Hoe maak ik een lichtplan?

Met behulp van een lichtplan is het mogelijk om de juiste verlichting op de juiste plek in huis te krijgen. U kunt zo'n verlichtingsplan zelf maken aan de hand van het volgende stappen plan. Het enige wat u nodig hebt is een groot vel papier en een potlood. Het kan handig zijn om potloden in meerdere kleuren te gebruiken.

Stap 1: teken een plattegrond van de woning

Teken de ruimtes van uw woning die u wilt verlichten op schaal op het vel papier. Geef duidelijk aan waar de ramen en deuren zitten waar ook licht door naar binnen valt.

Stap 2: geef aan waar de aansluitpunten zitten

Geef aan waar de huidige aansluitpunten voor spotjes, wandcontactdozen en stopcontacten zitten. Het is handig om hiervoor verschillende symbolen te gebruiken. Geef in de legenda aan wat de symbolen betekenen.

Stap 3: teken de onderdelen die verlicht moeten worden

Teken de meubelen en andere onderdelen van het interieur die verlicht moeten worden op de plattegrond. Hierbij kun je ook denken aan een schilderij, plant of open haard. Zorg ervoor dat alles in de juiste verhoudingen is en op de juiste plek staat zoals het daadwerkelijk komt te staan. Anders klopt het verlichtingsplan niet.

Stap 4: functie per ruimte bepalen

Om te weten welk licht geschikt is voor de ruimtes, is het belangrijk om te bepalen wat de functies van alle delen van de ruimtes zijn. Functies kunnen bijvoorbeeld zijn het lezen van een boek, koken, eten, televisie kijken of werken. Je kunt de functies erbij schrijven of door middel van gekleurde cirkels aangeven wat de functies zijn.

Stap 5: soorten verlichting bepalen

Nu de functies toegewezen zijn aan de ruimtes, is het mogelijk om de soorten verlichting te bepalen. Hierbij zijn drie soorten verlichting te onderscheiden:

  • Basisverlichting: dit is de basisverlichting van het huis. Deze verlichting zet u aan wanneer u de ruimte binnenkomt. Denk hierbij aan plafondlampen, spotjes in het plafond, wandlampen en hanglampen boven de eettafel.
  • Functionele verlichting: voor sommige functies zoals het lezen van een boek of werken heeft u extra licht nodig. Dit wordt ook wel accentverlichting genoemd. Dit is ook te realiseren door een dimmer aan te sluiten op de basisverlichting, zodat u deze scherper of minder scherp kunt zetten. Accentverlichting kunt u ook gebruiken om bijvoorbeeld een schilderij extra te verlichten.
  • Sfeerverlichting: deze verlichting heeft als functie het creëren van extra sfeer in de woonkamer. Dit hoeven geen felle lampen te zijn, maar u kunt bijvoorbeeld denken aan een tafellamp, wandlampen of staande lampen met zacht licht.

Stap 6: verlichting aanschaffen

Nu u de functies en de soorten verlichting bepaald hebt, kunt u op pad om de juiste verlichting aan te schaffen. Kies de verlichting die het beste past bij uw interieur, en denk daarbij ook aan de mogelijkheden voor energiezuinige verlichting, wat op termijn veel kosten kan besparen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Suzan
9 jaren geleden

Bedankt voor dit artikel! Heb net mooie sfeerverlichting besteld voor de tuin, maar het moet natuurlijk nog wel mooi verwerkt worden. Helaas dus met stap 6 begonnen maar de tips komen alsnog goed van pas,vooral de aansluitpunten en de te verlichtte delen zijn erg belangrijk om rekening mee te houden.