Fitting kiezen

Fitting kiezen

Er is niets eenvoudiger in het dagelijkse huishouden dan een lamp vervangen. Even losdraaien en een nieuwe vastdraaien. Toch is het belangrijk dat u hierbij niet alleen voor het juiste wattage kiest maar ook dat u voor de juiste lamp fitting opteert. Er zijn namelijk heel wat verschillende soorten fittingen.

De schroefdraadfitting

De schroefdraad is de meest voorkomende vorm van lamp fitting. Ze komt niet enkel bij klassieke gloeilampen maar ook bij de energiebesparende spaarlampen voor. Zoals het woord al aangeeft, bevatten ze een schroefdraad. De lampen dragen steeds de letter E, van hun uitvinder Edison, gevolgd door twee cijfers die de diamater van de schroefdraad aangeven. De standaard maten zijn hierbij E27 en E14. De overige maten situeren zicht tussen E5, voor kleine lampjes zoals deze in de kerstversiering of bijvoorbeeld in modeltreinen, en E40 voor de grootste lampen.

De bajonetsluiting

De bajonetsluiting verwijst zoals de naam al doet vermoeden naar de bajonetten die gebruikt worden in het leger en op het geweer worden geplaatst. Het is vooral de handeling van de bajonet plaatsen die doet verwijzen naar deze vorm van fitting. De fitting is namelijk voorzien van twee kleine pinnetjes die in de lamp kunnen klikken. U neemt gewoon de lamp in de hand, brengt ze in de lampenhouder en door ze een kwartslag te draaien, klikt ze vast. Om de lamp nadien weer te verwijderen, is het voldoende om de aanwezige drukknop te gebruiken, de lamp weer een draai te geven en de lamp fitting uit de houder te verwijderen. Deze vorm van lamp fitting wordt ook vaak LED fitting genoemd omdat ze vaak bij zowel LED- als halogeenlampen voorkomt. De meest voorkomende bajonetsluiting is de GU10. Hierbij verwijst de 10 naar het aantal millimeters tussen de twee pinnen van de LED fitting. Andere types van mogelijke LED fittingen zijn GZ10 en GX53. De GZ sluitingen hebben langs de onderkant een schuin oppervlakte terwijl de GX types dan weer slanke spaarlampen zijn.

De Bipin fitting

Bipin fittingen, die meestal bij halogeenlampen voorkomen, hebben 2 smalle pinnetjes onderaan die worden bevestigd in de houder. Net zoals bij de LED fitting worden de verschillende types aangegeven met G en aansluitend een andere letter en een cijfer. Dit cijfer verwijst naar de afstand tussen de twee pinnetjes. Afhankelijk van de cijfers en letters verschilt ook de dikte van de pinnetjes. De verschillende variaties lopen van G4 tot en met G9, waarbij G4 en GY6.35 hoofdzakelijk gebruikt worden voor lagere Volt waarden en G9 voor voltwaarden van 240 volt. Naast types zoals G4U, G5, G5.3, GX6.35, … maakt ook de r7s fitting deel uit van deze groep van lamp fittingen. De r7s is een platte staafhalogeenlamp.

De TL-lamp

TL-lampen hebben op het uiteinde twee pinnetjes die in de houder bevestigd moeten worden. Deze pinnen bevinden zich aan beide zijden van de lamp. Om de lamp zonder problemen te plaatsen is het van groot belang om de diameter te bepalen. Deze wordt aangegeven door de letter T gevolgd door een cijfer. Het cijfer staat daarbij voor 1/8 van een inch. Omgerekend betekent dit voor een T5 lamp, ongeveer 16 millimeter, een T8 lamp, 26 millimeter en een T12 lamp, 38 millimeter. De T8 en T12 lampen passen perfect in een G13 lamp fitting, terwijl de T5 lamp netjes in een G5 lamp fitting valt te plaatsen. De TL lampen die ringvormig zijn, beschikken over 4 pinnen in plaats van twee en kennen een diameter die schommelt tussen T6 en T9.

De spaarlamp

De meeste spaarlampen, of ook wel compacte fluorescentielampen genoemd, zijn vergelijkbaar met een gewone klassieke gloeilamp. Ze beschikken meestal over dezelfde schroefdraad maar ze komen soms ook voor met pinnetjes. Dit kunnen er twee, drie, of vier zijn. Met de aanwezigheid van de pinnetjes werken ze volgens hetzelfde systeem als de bajonetsluiting. Klikken en draaien dus.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties