Fietsen stallen

Een fiets kan voor sommigen een normaal gebruiksvoorwerp zijn, maar voor sommigen is het een uitermate waardevol bezit dat tot het uiterste onderhouden moet worden. Dit is ook helemaal niet zo gek als men bedenkt hoe duur een fiets kan zijn. Juist als er veel in een fiets geinvesteerd is, wordt een veilige stalplaats steeds belangrijker. Dure racefietsen en hoogwaardige mountainbikes moeten met een bepaalde zorg behandeld worden, maar ook amateurs willen natuurlijk lang plezier hebben van hun fiets. Producten voor het fietsonderhoud en de accessoires voor transport en berging zijn in grote getale te vinden en vooral het internet biedt een groot assortiment. Zoekfuncties maken de zoektocht naar speciale producten op het internet nog gemakkelijker. Racefietsen en mountainbikes worden vaak uit elkaar gehaald en in verschillende onderdelen getransporteerd. De wielen, het stuur, het zadel en de pedalen worden van het frame gehaald en in aparte tassen gedaan. Er zijn ronde tassen voor de wielen die vaak van binnen gestoffeerd zijn om deze tegen krassen te beschermen en het frame komt in een aparte tas of soms zelfs in een harde koffer. Deze beschermt nog beter tegen bijvoorbeeld stoten tijdens het vervoer in een bus of vliegtuig, omdat de binnenkant van de koffer met schuimstof bekleed is.

Tuinhuis, garage en berging

Voor het stallen van een fiets wordt een droge plek aanbevolen die goed bereikbaar. De meest voor de hand liggende optie is een tuinhuisje of een berging, maar ook de garage kan een goede plek zijn. Om ruimte te besparen kan de fiets met verschillende systemen opgehangen worden. Een simpel systeem is de muurhaak of beugels om de fiets  met zijn frame tegen de muur op te hangen. Als de trappers van de fiets verwijderd worden en het stuur iets verdraaid wordt kan de fiets zelfs nog dichter tegen de muur opgehangen worden. Een iets ingewikkelder maar ruimte besparende methode is de fietslift of een katrolsysteem. Door de fiets wat hoger of zelfs onder het plafond op te hangen (in een hoge hal bijvoorbeeld) wordt praktisch geen ruimte ingenomen. Natuurlijk zijn er nog meer methoden om een fiets op te bergen en veel mensen zijn erg creatief in het bouwen van een eigen opbergsysteem.

 Stallen in de winter

Als het in de winter te koud wordt stallen veel mensen hun fiets voor een langere tijd. Het is belangrijk dat de fiets op een droge plek staat zodat de fiets niet gaat roesten. Er is ook een speciale verzorgingsspray die roesten voorkomt. Echter, deze mag niet met de remvoering in contact komen omdat deze daardoor aangetast kan worden. De ketting kan met een beetje kettingolie ingesmeerd worden en ook de rubberen onderdelen kunnen met siliconenvet tegen blootstelling aan vocht en lage temperaturen beschermd worden. Deze onderdelen moeten namelijk soepel blijven. De banden kunnen maximaal opgepompt worden zodat de wielen niet beschadigd raken; de wielen kunnen namelijk door een harde ondergrond vervormen. Contactspray voorkomt dat de kabels aan de dynamo, de koplamp en het achterlicht beschadigd raken. Tot slot is een fietshoes handig om de fiets tegen stof en andere invloeden te beschermen. Als de fiets na de winter weer uit de stalling gehaald wordt moeten de verschillende onderdelen zoals remmen, licht en ketting op schade gecontroleerd worden. Daarna kan de fietspret weer beginnen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties