Een tuinhuisje of blokhut in uw tuin

Als je ruimte te kort komt en je tuin groot genoeg is dan is een tuinhuis de oplossing. Een tuinhuisje is ideaal voor het opbergen van je (tuin)gereedschap of de fietsen. Maar je kan een tuinhuis ook gebruiken om een kantoor of een sauna in te maken. Of misschien heb je wel behoefte aan een extra tuinkamer om in te relaxen of als speelkamer voor de kinderen. Er zijn verschillende manieren om een tuinhuis te bouwen, wat het beste is hangt erg af van je wensen en van hoe handig is..

Bouwpakket blokhut

Het eenvoudigste is om een bouwpakket te kopen en op te bouwen. Veel tuincentra en andere bedrijven verkopen kant en klare bouwpakketten voor blokhutten in allerlei soorten en maten. Zelfs Wehkamp verkoopt deze bouwpakketten. Daarbij is er volop keuze in grootte, vormen en stevigheid. Die stevigheid wordt vooral bepaald door de wanddikte: de dikte van de voor de wanden gebruikte planken.

Bij bouwpakketten gaat het meestal om blokhutten waarbij voor de wanden zogenaamde blokhutprofielen worden gebruikt waarin in de hoeken inkepingen zijn gemaakt die in elkaar vallen. Deze profielen zijn aan de boven en onderkant voorzien van een profiel waardoor je ze eenvoudig op elkaar kan stapelen. Op deze manier hoef je maar weinig te schroeven of spijkeren om een stevige constructie te maken.

Het bouwen van zo'n blokhut is dan ook erg eenvoudig waardoor je met twee man binnen een dag een kleine of middelgrote blokhut kan bouwen. Daarvoor hoef je ook zeker geen volleerd timmerman te zijn. Bovendien is het voordeel dat deze bouwpakketten relatief goedkoop zijn omdat de bedrijven die ze maken de grondstoffen in grote hoeveelheden inkopen.

Zelf bouwen

Wil je toch meer maatwerk dan kun je ook zelf een tuinhuisje ontwerpen en bouwen. Het kost aanzienlijk meer tijd en vereist wel wat handigheid, maar dan heb je ook een uniek tuinhuis precies zoals je het hebben wilt. Als je een houten tuinhuis maakt dan kun je de wanden maken volgens de houtskeletbouw methode. Dat wil zeggen dat je eerst een frame maakt van houten balken en dit 'skelet' bekleed met bijvoorbeel rabat delen. Maar als je kan metselen of iemand kent die dit voor je kan doen dan kun je natuurlijk ook een stenen tuinhuis maken.

Fundering

Voor een stabiel en stevig tuinhuis is het belangrijk om een goede fundering te leggen. Voor een klein of middelgroot houten tuinhuis hoef je het niet al te moeilijk te maken. Deze kun je best op direct op een tegelvloer bouwen. Waar je dan wel voor moet zorgen is dat deze vloer goed vlak en stabiel is. Stort voor de tegelvloer eerst 10 a 20 centimer zand dat je goed aantrilt, anders gaan de tegels later verzakken en wordt ook je tuinhuis onstabiel. Zorg er bovendien voor dat je de vloer een paar centimeter boven het maaiveld uit laat steken om vochtproblemen te voorkomen. Voor een groter tuinhuis of een tuinhuis van steen is het wel nodig om eerst een fundering van beton te storten.

Onderhoud

Voor een houten tuinhuis is het belangrijk dat je het goed onderhoudt. De meeste tuinhuisjes zijn gemaakt van vuren hout. Dit hout is niet erg duurzaam, onbehandeld vurenhout rot buiten in 5 tot 10 jaar weg. Zorg dan ook dat je het goed schildert of beitst. Maar je kan ook preventieve maatregelen nemen. Zo wordt voor buiten veel geïmpregneerd hout verkocht. Dat gaat ook onbehandeld aanzienlijk langer mee dan onbehandeld vuren. Daarnaast zijn er hardhouten funderingsbalken in de handel welke speciaal bedoelt zijn om een tuinhuis op te bouwen. Omdat vooral de onderkant van je tuinhuis gevoelig is voor houtrot is dit zeker aan te raden.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor het bouwen van een tuinhuis neem dan eens een kijkje op http://www.tuinhuis-site.nl

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties