Een dimmer inbouwen, hoe doe je dat?

In steeds meer en meer woningen duiken dimmers op. Ze dragen niet alleen bij tot het moderne aspect van een woning maar ze zijn ook uitermate geschikt als sfeerelement. Afhankelijk van de activiteit kunt u de lichtsterkte al dan niet vergroten en bovendien geldt ook dat hoe minder lichtsterkte hoe minder energie u verbruikt. Een dimmer plaatsen is ook een klusje dat u zonder twijfel met glans zelf kunt uitvoeren.

De gewenste dimmer kiezen

Vooraleer u van start kunt gaan met het installeren en aansluiten van uw dimmer moet u de gepaste dimmer uit het ruime aanbod van mogelijke dimmers kiezen. Niet alleen afhankelijk van het lamptype, gloeilamp, TL-lamp,… moet u een andere dimmer plaatsen maar er zijn ook heel wat verschillende installatiesystemen:

  • De meest voorkomende dimmer is de dimmer die geplaatst wordt om een eenvoudige schakelaar te vervangen. Het enige waarbij u hier moet op letten is of het een enkelpolige of dubbelpolige schakelaar betreft. U kiest dan ook een dimmer met 2 of 4 aansluitingspunten.
  • Het tweede systeem betreft de vervanging van wisselschakelaars, bijvoorbeeld de schakelaars die u terugvindt in de trappengang. Deze schakelaars dienen vervangen te worden door een zogenaamde toetsdimmer die over 3 aansluitingspunten beschikt.
  • U kunt ook een dimmer plaatsen om een snoerschakelaar te vervangen. Snoerschakelaars vindt u vaak terug aan een bed of aan een leeslamp. Voor de vervanging gebruikt u een snoerdimmer.
  • Het eenvoudigste systeem is waarschijnlijk het installeren van een stekkerdimmer. Het gaat hier in feite om een stopcontact met dimmer dat u in het al bestaande stopcontact steekt. U steekt gewoon de stekker van de gewenste lichtbron in het stopcontact en regelt alles via de dimmer.

Twee zaken waarmee nog rekening moeten gehouden worden bij het kiezen van een dimmer zijn de keuze tussen een inbouw- of opbouw dimmer, afhankelijk of het om een inbouw of opbouw schakelaar gaat, en het vermogen van de dimmer wat uitgedrukt wordt in Watt. Dit vermogen moet overeenkomen met het vermogen van de lampen. Een te hoog vermogen voor de dimmer zorgt voor het springen van de zekering terwijl een te laag vermogen dan weer een lastig geluid veroorzaakt.

Het verwijderen van de afdekkap en schakelaar

Voor u de dimmer gaat aansluiten, zorgt u er best voor dat alle elektriciteit van de stroomgroep is uitgeschakeld. Controleer nadien even met een radio of dit wel degelijk het geval is. Verwijder nu de schakelaar en het afdekkapje met behulp van een schroevendraaier door of het afdekkapje los te klikken of door de schroeven te verwijderen. Controleer even voor de zekerheid met een spanningszoeker of de stroom wel echt uitstaat, zodat u op een veilige manier verder kan gaan met het installeren van de dimmer. (Bij een snoersysteem kunt u deze stap natuurlijk overslaan).

De dimmer plaatsen

  • Bij een enkelpolige of dubbelpolige schakelaar verwijdert u de schakelaar van de muur en maakt u aan de achterkant de draadjes los met behulp van een schroevendraaier. Eenmaal los bevestigt u de bruine of zwarte draad op de gepaste locatie aan de dimmer, normaal gezien aan het rode klemmetje dat de letters P of L vermeldt. Daarna moet u ook de dimmer aansluiten met de schakeldraad die de verbinding verzorgt met de lamp. Met de draadjes bevestigd, kunt u de dimmer in de inbouwdoos installeren, meestal gebeurt dit door een eenvoudig kliksysteem of bij oudere modellen met schroeven, en nadien het afdekplaatje met de dimmerknop erop bevestigen.
  • Bij een wisselschakelaar zult u in plaats van twee of vier, drie draden terugvinden. Net zoals bij de normale schakelaar is er een zwarte of bruine fasedraad aanwezig die u wederom aan het rode klemmetje met de letters P of L aansluit. Daarnaast is er ook een schakeldraad aanwezig die voor de verbinding tussen de lamp en de dimmer zorgt. De extra draad is ook een schakeldraad maar deze zorgt voor de verbinding tussen twee schakelaars onderling. Het plaatsen van de dimmer zelf doet u door de dimmer in de inbouwdoos te monteren aan de hand van een kliksysteem of een aantal schroeven. Plaats de dimmerknop en het afdekplaatje om het installeren van de dimmer af te werken.
  • Bij het aansluiten van een dimmer ter vervanging van een snoerschakelaar trekt u eerst de stekker uit het stopcontact. Verwijder nadien de snoerschakelaar en sluit de vrijgekomen draden aan op de daarvoor bestemde plaatsen in de dimmer. Eventueel kunt u bij enige onzekerheid ook de instructies van de snoerdimmer raadplegen. Klik of schroef de snoerdimmer terug vast en test het licht.
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Thijs Gubbels
Thijs Gubbels
8 jaren geleden

u spreekt van aansluiten met de blauwe schakeldraad ! ik zou dit maar aanpassen met de tekst “de zwarte schakeldraad “