Bloemen in de wintertuin: Prunus x subhirtella (Japanse sierkers)

Bomen, struiken en vaste planten zijn in de winter grotendeels in rust. Behalve natuurlijk de winterbloeiers! Winterbloeiende planten worden al snel als heel mooi en bijzonder ervaren, vaak alleen al vanwege het feit dat ze onder koude en soms barre omstandigheden toch kunnen bloeien. De meeste bloeiers zullen tijdens strenge vorst iets teruglopen, maar als de dooi zijn intrede doet, komen ze weer fier overeind en gaat de bloei gewoon weer door.

Winterbloeiende bomen zijn bestand tegen sterk wisselende temperaturen. In de winter kan er sprake zijn van perioden met strenge vorst en/of harde oostenwind. Maar ook komen er weersomstandigheden voor met temperaturen hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. De winterbloeiende bomen zijn prima bestand tegen deze uitersten in temperatuur. Een andere eigenschap van deze bomen is dat ze de wind gebruiken voor hun bestuiving. De bladloosheid op het moment van de bloei vergroot de kans op bestuiving.

Prunus x subhirtella (Japanse sierkers)

Eén van die opvallende winterbloeiers is Prunus x subhirtella. Een bijzondere boom die al vanaf de zestiende eeuw gebruikt wordt in Japanse tuinen. Aan het eind van de 19e eeuw verscheen de Sierkers ook in Europa. De Prunus behoort tot de familie van de roosachtigen (Rosaceae). Prunus betekent steenvrucht en subhirtella verwijst naar de ruwe onderkant van het blad. Een prachtige boom die bloeit op het kale hout, waardoor de bloemen goed zichtbaar zijn. De bloemen zijn relatief klein, maar het zijn er wel veel. Omdat de rest van de tuin in de winter, naast bruin en groen, weinig kleur te bieden heeft, wordt deze prachtige boom een aantal maanden in het jaar een prachtige blikvanger.

JAPANSE SIERKERS
JAPANSE SIERKERS

Snoeien van de Prunus

De Prunus hoeft niet gesnoeid te worden. Snoeien heeft al snel een nadelige invloed op zijn natuurlijke vorm. Van nature heeft de boomkroon van de Japanse sierkers een parasolvorm. Dode en elkaar kruisende takken moeten uiteraard wel verwijderd worden. De beste periode om te snoeien is na de bloei in maart. Snoei slechts enkele takken weg. Verwijder de takken altijd tot aan de hoofdtak of de stam. Let er op dat er voldoende licht in de kroon kan vallen.

Bladeren en bloemen van de Prunus

Groene bladeren met een iets ruwe onderkant sieren de boom en ze verkleuren in de herfst naar oranje/geel. De Japanse sierkers vormt een open bladerdak waar de zon zijn stralen doorheen laat vallen. De bloemen verschijnen vaak al als de boom nog volop in het blad zit. Maar ze vallen veel beter op als al het blad gevallen is en de bloemen mooi afsteken tegen het kale hout. De bloei gaat de hele winter door. Bij vorst staat de bloei even stil, maar zodra de vorst voorbij is, worden er weer nieuwe knoppen gevormd. Eventueel kunnen er takken gesnoeid worden om binnen in een vaas te zetten. Als het mee zit duurt de bloei van oktober tot ver in februari.

Verschillende soorten van de Prunus

Latijnse naamHoogteBijzonderheden
Prunus x subhirtella “Autumnalis”8 meterbloeit wit/roze
Prunus x subhirtella “Autumnalis Rosea”4 tot 6 meterbloeit licht roze
bloemen zijn half gevuld
Prunus x subhirtella “Pendula Rubra”

5 meter

bloeit donkerroze
bloeit vanaf januari
enkele bloemen
treurvorm
Verschillende soorten van de Prunus
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Heleen Schuttenbeld
Heleen Schuttenbeld
9 jaren geleden

Hoe breed wordt de kroon van de Prunus x subhirtella Autumnalis en – rosea?