Bloemen in de winter: Hamamelis

In de winter krijgt elke bloeiende plant extra veel aandacht. Ook het kleinste bloempje wordt dan namelijk al zeer enthousiast ontvangen. Een prachtige bloem in de winter is die van de Hamamelis of Toverhazelaar. Deze forse struiken bloeien werkelijk spectaculair. De bloemen, in kleuren uiteenlopend van knal geel tot fel oranje, zijn schitterend en verdienen alle aandacht. Daarnaast verspreiden de bloemen ook nog eens een heerlijke geur.

hamamelis mollis 1
hamamelis mollis

Hamamelis of Toverhazelaar

Naaktbloeier - De Hamamelis behoort tot de zogenaamde naaktbloeiers. Dit betekent dat de bloemen verschijnen voordat het blad aan de struik komt. De bloemen zitten in propjes verspreidt langs de takken. Doordat er nog geen bladeren aan de struiken zitten, komen de bloemen tijdens de bloei volledig tot hun recht.

Geënt op onderstam - De meeste cultuurvariëteiten van de Hamamelis worden geënt op een onderstam. Daarvoor wordt vaak de onderstam van Hamamelis virginiana (Amerikaanse Toverhazelaar) gebruikt. Dit is een vrij sterke soort, die de neiging heeft om veel opslag te maken. Opslag betekent dat de onderstam uitlopers maakt, waardoor naast de uitgekozen cultuurvariëteit ook

hamamelis x intermedia jelena 1
hamamelis x intermedia jelena Meneerke bloem, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons. Photo has not been adjusted

takken van de onderstam aan de struik verschijnen. Opslag moet altijd verwijderd worden, anders gaat dit ten koste van de cultuurvariëteit. Verwijder de opslag zo diep mogelijk. Opslag is vaak te herkennen aan lange rechte scheuten, die laag vanuit de struik verschijnen. Het zijn uitlopers die onder de entplek vandaan komen.

Snoeien - Hamamelissen zijn langzaam groeiende struiken die meer dan 3 meter hoog en breed kunnen worden. Als u zorgt voor de juiste plek, een plek waar hij ook in volgroeid stadium voldoende ruimte heeft, is snoeien eigenlijk niet nodig. Zonder snoei ontstaat een prachtige struik met een natuurlijke vorm.

Moet er toch gesnoeid worden, dan is het voorjaar (na de bloei dus!) daarvoor de beste periode. Snoei echter alleen als het echt nodig is, bijvoorbeeld omdat de struik te groot wordt. Ook elkaar kruisende takken (zorgen voor beschadigingen) en dood hout (trekt ziektes aan) moeten weggesnoeid worden.

Als er zo toch veel van de struik gesnoeid moet worden, bedenk dan of het eventueel ook over twee jaar verspreidt kan worden. Door te snoeien haalt u immers ook veel potentiële bloemknoppen weg. Door de snoei te spreiden voorkomt u dat er het volgende jaar niets of weinig bloeit.

Bloeiwijze - Hamamelissen bloeien op 2-jarig hout. De bloemen verschijnen, afhankelijk van de soort, al vanaf december en bloeien soms door tot in maart. De struiken en ook de bloemen zijn goed bestand tegen (extreme) kou. De bloemen kunnen zelfs enkele graden vorst verdragen. Eigenlijk kan zelfs wel gezegd worden dat, hoe lager de temperatuur, hoe rijker en geuriger de struiken zullen bloeien.

Bladeren - De bladeren van de Hamamelis zijn ovaal of rond, afhankelijk van de soort. In de herfst is er een mooie verkleuring naar geel of geeloranje.

Verschillende soorten Hamamelis

  • Hamamelis Mollis (Chinese Toverhazelaar) - De bekendste soort met prachtige gele geurende bloemen in januari/februari.
  • Hamamelis Japonica (Japanse Toverhazelaar) - Bloeit in februari/maart met vrije kleine lichtgele bloemen, bladeren hebben een geeloranje herfstkleur.
  • Hamamelis virginiana (Amerikaanse Toverhazelaar) - De enige herfstbloeiende Hamamelis. In september/oktober verschijnen de vrij kleine gele bloemen, tegelijk met de verkleuring van de bladeren naar geeloranje. Door de bladverkleuring en de kleine bloemen iets minder spectaculair dan de andere soorten. De bloemen vallen hier immers veel minder op.
  • Hamamelis x intermedia - Misschien wel de mooiste soort, vanwege zijn opvallende bloemkleuren. De ovale bladeren verkleuren in het najaar naar geel. Enkele mooie soorten zijn: “Aphrodite” (oranje),”Boskoop” (heldergeel/geurend), “Diane” (rood) en “Gimborn’s Perfume” (heldergeel/geurend).

Hamamelissen bewonderen in Kalmthout

Nieuwsgierig geworden naar deze prachtige bloemen in de winter? Van half januari tot half februari organiseert Arboretum Kalmthout de zogenaamde Hamamelisfeesten. Alleen of onder leiding van een gids kan een Hamameliswandeling door het arboretum worden gelopen. Adres: Heuvel 2, Kalmthout, www.hamamelis.be

4 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jacques de Bresser
Jacques de Bresser
7 jaren geleden

Mijn toverhazelaar bloeit al 25 jaar op het kale hout in de winter, ongeveer december en januari.
Tot mijn verbazing verschijnen er dit najaar ,september, bloemetjes, en niet zo weinig maar een volledige bloei. Wat kan hiervan de reden zijn?