Appelboom snoeien, hoe doe je dat?

Een appelboom snoeien, de standplaats voor fruitbomen

Voordat we in gaan op het onderwerp appelboom snoeien, allereerst iets over de standplaats van appelbomen en fruitbomen in het algemeen. Vroeger stonden de hoogstamfruitbomen in de boomgaard wel 7 m of meer uit elkaar. Tegenwoordig zijn onze tuinen vaak van bescheidener afmetingen en hebben we geen aparte fruittuin. We mogen natuurlijk blij zijn met de ontwikkeling van de handzamere halfstam-‚ struiken spilvormige fruitbomen en de moderne appelen perenrassen die zich door snoeien gemakkelijk in allerlei vormen laten dwingen. We kunnen er nu goed bij en ook in kleinere tuinen kan de boom tot volle wasdom komen. Lees hier meer over bomen snoeien in het algemeen.

Wanneer een appelboom snoeien

appelboom snoeien

Je kunt appelbomen twee keer op jaarbasis snoeien:

  • Appelboom snoeien in februari of begin maart: Aan het einde van de winter in februari snoei je oude takken weg en spaar je de kortloten. Dit is het bloesemhout dat zo belangrijk is.
  • Appelboom snoeien in de zomer juni. In juni kun je de bomen nog een keer snoeien. Als gevolg van de snoeibeurt in februari produceert de appelboom veel waterlot. Deze takken groeien razendsnel en recht omhoog. Knip deze takken weg zodat het niet terugkomt.

Snoeiperiode fruitbomen

Het antwoord op de vraag wanneer je een appelboom kunt snoeien is eenvoudig: in de winter, begin februari tot eind maart, of in Juni. Je kunt beter niet eerder snoeien dan februari omdat de bomen dan gevoeliger zijn voor ziektes. Denk aan vruchtboomkanker. Deze ziekte kan de stam en takken aantasten en verspreidt zich met name in de wintermaanden november en december. Snoei altijd tijdens droog weer en niet gedurende strenge vorst.

Algemene regels voor de snoei van appelbomen en fruitbomen

Het snoeien van een appelboom is erg belangrijk. Wanneer de boom niet wordt gesnoeid dan blijft de boom groeien, maar produceert hij geen appels. Om er voor te zorgen dat de appelboom zoveel mogelijk appels produceert moet je ervoor zorgen dat de boom veel bloesemhout maakt. Dit zijn korte takken met veel bloemknoppen en weinig groeiknoppen. Knip deze dus niet weg!

Zorg dat 3 tot 4 gestel- of vormtakken van de fruitboom per etage goed in de rondte verspreid staan en nooit recht boven elkaar. Houd de boom open; zorg voor een optimale belichting. Hoe schuiner, verticaler, een tak staat ingeplant, hoe harder hij groeit, hoe dikker hij wordt en hoe later hij vrucht draagt. Hoe horizontaler de takstand, hoe eerder de boom tot bloemen vruchtvorming overgaat.

Door het snoeien op ogen die naar buiten en beneden zijn gericht, worden scheuten in een horizontale groeistand gedwongen. Snoei nooit takken en twijgen die al horizontaal staan of die naar beneden groeien. De groei is bij deze takken ‘rustig’ en de takken gaan al tot vruchthoutvorming over. Snoei het rughout, dit zijn de twijgen en takken op de bovenkant van de vruchtdragende takken, helemaal weg, ook al dragen ze bloemknoppen. Snoei altijd boven een oog dat naar de buitenkant van de boom gericht is.

Het rughout wordt helemaal weggesnoeid, omdat het, eenmaal in blad en met bloesem en vrucht, de er direct onder liggende tak volledig in de schaduw zou zetten. Zo zou de rest van het fruit niet kunnen rijpen en de zon niet tot in het hart van de boom kunnen doordringen.

Scheuten die op de stam ontspringen en die niet als gesteltak aangehouden worden, moet u in een jong stadium verwijderen. Hierdoor hoeft u later geen grote wonden te maken.

De verschillende soorten snoei

Een mooie en gezonde boom begint bij goed onderhoud en regelmatige snoei. Snoeien is belangrijk om de boom gezond en in goede conditie te houden, maar ook om ervoor te zorgen dat de boom een mooie vorm behoudt en vruchten blijft geven. Er zijn verschillende soorten snoei die je kunt toepassen op je appelboom, namelijk vormsnoei, onderhoudssnoei en verjongingssnoei.

Vormsnoei is de eerste snoei die je toepast op een jonge boom. Het doel van deze snoei is om de boom de gewenste vorm te geven en ervoor te zorgen dat de takken op de juiste plaatsen groeien. Bij vormsnoei snoei je voornamelijk de takken die te hoog groeien of de takken die tegen elkaar schuren. Op deze manier creëer je een open structuur in de boom waardoor lucht en licht gemakkelijk bij de vruchten kunnen komen.

Onderhoudssnoei is de snoei die je uitvoert op een oudere boom. Het doel van deze snoei is om de boom in goede conditie te houden en te zorgen dat de takken niet te dicht op elkaar groeien. Bij onderhoudssnoei verwijder je de takken die beschadigd zijn, dood hout en takken die naar binnen groeien. Hierdoor wordt de boom weer in balans gebracht en zal deze weer mooi en gezond groeien.

Verjongingssnoei is de snoei die je toepast wanneer een boom te groot is geworden en er weinig vruchten meer aan groeien. Het doel van deze snoei is om de boom te verjongen en hem weer vruchtbaar te maken. Bij verjongingssnoei snoei je de oude takken die geen vruchten meer geven weg en laat je de jonge takken staan. Hierdoor kan de boom weer nieuwe takken aanmaken die wel vruchten zullen dragen.

Belangrijk bij het snoeien is om gebruik te maken van schoon en scherp snoeigereedschap. Dit voorkomt dat je de boom beschadigt en ziektes overdraagt. Daarnaast is het belangrijk om te snoeien op het juiste moment. De beste tijd om te snoeien is in de winter, wanneer de boom in rust is. Door te snoeien in de winter zorg je ervoor dat de boom in het voorjaar weer gezond en sterk kan uitlopen.

Beginnen bij het begin

Voordat je gaat snoeien kijk je eerst naar de boom op een afstand en bepaal je hoe je de boom ongeveer in model wilt hebben. Bedenk welke snoei je wilt gaan toepassen, vormsnoei, onderhoudssnoei of verjongingssnoei. Hou het natuurlijke model van de boom in stand, maar waar nodig kun je de boom hier en daar wat bijsnoeien. Snoei een tak zo dicht mogelijk bij de stam, maar niet té dicht. Anders wordt het snijvlak en de snijwond te groot, deze mag ook nooit tegen de stam van de boom komen.

De appelboom vormsnoeien

Vormsnoei is een belangrijke snoeitechniek die je kunt toepassen om een appelboom in een specifieke vorm te laten groeien. Hieronder vind je een stappenplan om vormsnoei toe te passen bij een appelboom:

Stap 1: Bepaal de gewenste vorm van de boom. Bij vormsnoei gaat het erom dat je de boom in een bepaalde vorm laat groeien. Bepaal welke vorm je wilt bereiken voordat je begint met snoeien.

Stap 2: Snoei in de winter. Vormsnoei kun je het beste toepassen in de winter, wanneer de boom in rust is. Dit is meestal tussen december en februari. Zorg ervoor dat het niet vriest wanneer je gaat snoeien.

Stap 3: Verwijder alle scheuten die niet passen binnen de gewenste vorm van de boom. Hierbij kun je denken aan scheuten die te ver naar boven of naar beneden groeien, of scheuten die te ver uitsteken.

Stap 4: Bind de takken die je wilt behouden vast. Als je de gewenste takken hebt overgehouden, bind deze dan vast met touw of bindbuisjes om ze in de juiste positie te houden.

Stap 5: Snoei overbodige takken weg. Als je takken hebt die te lang zijn of niet goed passen binnen de gewenste vorm, snoei deze dan weg. Zorg ervoor dat je de takken niet te kort snoeit, zodat de boom nog voldoende blad kan produceren.

Stap 6: Herhaal de vormsnoei elk jaar. Om de gewenste vorm te behouden, is het belangrijk om de vormsnoei elk jaar te herhalen. Zo kun je de boom in de gewenste vorm laten groeien en behouden.

Let op: vormsnoei kan het beste worden toegepast op jonge appelbomen. Bij oudere bomen kan het lastiger zijn om de gewenste vorm te bereiken. Het is daarom belangrijk om regelmatig onderhoudssnoei toe te passen om de boom gezond en in vorm te houden.

Onderhoudssnoei van de appelboom

Onderhoudssnoei bij een appelboom is belangrijk om de boom gezond te houden en de opbrengst van de vruchten te maximaliseren. Onderhoudssnoei moet elk jaar worden uitgevoerd om de boom te ontdoen van dode, zieke of beschadigde takken en om de juiste vorm te behouden.

Hier zijn de stappen die je kunt volgen om onderhoudssnoei op de juiste manier toe te passen:

  1. Begin met het verwijderen van alle dode, zieke of beschadigde takken. Deze takken zijn een broedplaats voor ziekten en plagen en kunnen de groei van de boom belemmeren.
  2. Verwijder alle waterloten die uit de stam of takken groeien. Waterloten zijn zwakke takken die weinig tot geen fruit produceren.
  3. Verwijder takken die naar binnen groeien, over elkaar wrijven, of die te dicht bij elkaar groeien. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie en voorkomt dat takken elkaar beschadigen.
  4. Snoei takken die te lang zijn. Lange takken kunnen breken onder het gewicht van de vruchten en verminderen de kwaliteit van de oogst.
  5. Controleer de vorm van de boom en corrigeer indien nodig. Zorg ervoor dat de boom een open structuur heeft en dat alle takken naar buiten groeien, zodat de vruchten goed belicht worden.

Belangrijk om te onthouden bij onderhoudssnoei is om niet meer dan 20% van de boom te snoeien, anders kan dit leiden tot verzwakking en verminderde opbrengst. Onderhoudssnoei kan het beste worden uitgevoerd in de late winter of vroege lente, voordat de boom weer begint te groeien.

Verjongingssnoei van de appelboom

Verjongingssnoei is een methode om oude, overwoekerde appelbomen weer nieuw leven in te blazen door oude takken te verwijderen en nieuwe, gezonde takken te laten groeien. Hier zijn de stappen om verjongingssnoei op een appelboom toe te passen:

  1. Begin met het verwijderen van dode, zieke of beschadigde takken. Dit zal helpen om de algemene gezondheid van de boom te verbeteren en de kans op ziekten en plagen te verminderen.
  2. Verwijder vervolgens alle waterloten, dat zijn de lange, slanke takken die uit de stam van de boom groeien. Deze takken geven geen vruchten en zullen de groei van de boom alleen maar verzwakken.
  3. Verwijder de oudere takken die kruisen of elkaar schuren, omdat deze wrijving schade kunnen veroorzaken aan de schors en de kans op ziekten vergroten.
  4. Kijk vervolgens naar de overgebleven takken en kies 3 tot 5 gezonde takken van verschillende leeftijden en lengtes om te behouden. Dit zullen de nieuwe hoofdtakken van de boom worden.
  5. Snoei de geselecteerde takken terug tot ongeveer tweederde van hun oorspronkelijke lengte. Dit zal de groei stimuleren en ervoor zorgen dat de boom nieuwe scheuten en takken produceert.
  6. Verwijder alle takken en scheuten die uit de stam of de hoofdtakken groeien en die naar binnen groeien of kruisen met andere takken.
  7. Zorg voor regelmatige onderhoudssnoei om de nieuwe takken in toom te houden en de vorm van de boom te behouden.

Het kan enkele jaren duren voordat een appelboom weer in volle productie is na verjongingssnoei, maar als het goed wordt gedaan, zal het de algehele gezondheid en levensduur van de boom verbeteren en de oogst van appels verhogen.

Appelboom snoeien tekening

Onderstaan een tekening over hoe je een appelboom kunt snoeien. Globaal kijk je naar:

  • Waterloten (snelgroeiende twijgen , vaak verticaal) 
  • Dode en/of zieke takken
  • Zuigers (door de kroon recht opgaande takken)
  • Afgebroken takken

Uitdunnen van de appelboom

Om te bepalen welke takken je nou eigenlijk moet snoeien kun je in de regel het makkelijkste kijken naar de takken die tegen elkaar aan schuren. Van deze takken snij je de zwakste tak weg en laat je de sterkste tak in tact. Snij ook de takken die van buiten naar binnen groeien af, tenzij ze bloemen of vruchten dragen.

Als je hele dikke takken hebt dan kun je deze het beste in twee delen afzagen. Begin op zo’n 10 tot 25 centimeter van de stam met het afzagen van de tak. Vervolgens hou je de zogeheten kapstok over welke je zo dicht mogelijk bij de stam afzaagt. Hierdoor kun je het snijvlak zo klein mogelijk houden, maar voorkom je ook scheuren van de tak tijdens het zagen door het gewicht van de enorme tak.

Een appelboom bemesten

Met appelboom bemesting speel je in op de hoeveelheid voedsel die aan de bomen wordt gegeven, terwijl fruitsnoei betrekking heeft op de vorm en gedaante van de boom. Normaal gesproken moet je je fruitboom eenmaal in maart of april bemesten. De hoeveelheid meststoffen die u moet toedienen, hangt sterk af van de soorten fruit die je teelt en van de samenstelling van de bodem. Je moet zeker voorkomen dat fruitbomen te snel groeien door een teveel aan meststoffen. Alle energie gaat dan in het groeiproces van de plant of boom zitten, met vaak een tegenvallende oogst tot gevolg. Een zandgrond vraagt soms om een tweede bemesting in juni. Door de samenstelling van deze grond spoelen de voedingsstoffen en mineralen sneller weg dan in bijvoorbeeld kleigrond. Compost door de grond mengen helpt om het humusgehalte op peil te houden. Humus bevordert het bodemleven, waardoor de bodem zuurstofrijker wordt. Dit stimuleert de opname van voedsel via de wortels van de fruitplanten.

Pokon Bio Fruitbomen Mest

★★★★★
12,45
Bol.com
as of 19 januari 2024 02:28

Deze biologische meststof is geschikt voor alle soorten fruitbomen. Pokon Bio Fruitbomen Mest is rijk aan kalium, wat zorgt voor sterke fruitbomen met kwalitatief betere vruchten.


Appelboom snoeien video

Omdat een appelboom snoeien best lastig kan zijn zie in onderstaande video nog eens hoe je het beste een appelboom kunt snoeien. 

Meer informatie

Hoe snoei ik een appelboom?

In deze video leg ik uit hoe en wanneer u het best uw appelboom kunt snoeien.

Samenvatting appelboom snoeien

In dit artikel gaat het over een appelboom snoeien. Er zijn verschillende soorten snoei, waaronder vormsnoei, onderhoudssnoei en verjongingssnoei. Bij vormsnoei draait het om het creëren van de gewenste vorm van de boom. Onderhoudssnoei is bedoeld om de gezondheid van de boom te behouden en ziekten en plagen te voorkomen. Verjongingssnoei is belangrijk voor oude en niet-productieve bomen om de groei van nieuwe takken en fruit te stimuleren.

De beste periode om een appelboom te snoeien is van december tot maart, wanneer de boom in rust is. Het is belangrijk om scherp gereedschap te gebruiken en de snoeiwonden goed te behandelen om infecties te voorkomen. Ook is het van belang om rekening te houden met de groeipatronen van de boom en te snoeien op de juiste plaatsen.

In het kort, het snoeien van een appelboom is essentieel voor de gezondheid van de boom en om de productie van fruit te stimuleren. Door gebruik te maken van verschillende soorten snoei, zoals vormsnoei, onderhoudssnoei en verjongingssnoei, kun je de boom in de gewenste vorm houden, ziekten en plagen voorkomen en de groei van nieuwe takken en fruit stimuleren. Snoei de boom in de periode van december tot maart en gebruik scherp gereedschap om infecties te voorkomen.

5 1 stem
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sara
6 jaren geleden

Bedankt voor het plaatsen van deze heldere uitleg 🙂
Wij hebben sinds dit jaar zelf ook een tuin waar we het in verbouwen.. Veel leren maar dat maakt het extra leuk.

Joris
Joris
3 jaren geleden

Hoi, leuk om te lezen! Je schrijft over wegknippen van de verticale waterloten in juni. Ik heb ook heel veel andere (niet verticale) scheuten, zie foto. Ze maken de boom erg dicht. Moet ik die ook wegknippen of is dit volgend jaar het bloesemhout? Mag ik het inkorten?
 
dank!
Joris

IMG_4590.jpg
huisentuinmagazine
Beheerder
11 maanden geleden
Antwoord aan  Joris

Beste Joris,
Dank je wel voor je vraag. Het is belangrijk om te weten welk soort boom je hebt voordat je besluit om takken weg te knippen. Sommige bomen zijn specifiek gevoelig voor bepaalde soorten snoei en kunnen beschadigd raken als ze niet op de juiste manier worden bijgehouden. Als de scheuten die je hebt op de foto geen verticale waterloten zijn, dan is het waarschijnlijk het beste om een expert te raadplegen voordat je ze wegknipt of even te onderzoeken wat in dit specifieke geval de beste manier is voor deze heester